Με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, στρέφουμε την προσοχή μας στα φρούτα και λαχανικά της εποχής. Για να μην σπαταλάτε χρήματα, υπάρχουν μερικές συμβουλές για να ξεχωρίσετε τα υψηλής ποιότητας καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά. Έμεινα Έκπληκτος Οταν Εμαθα τι Σημαίνουν τα Αυτοκόλλητα στα Φρούτα. Δεν Είναι Απλώς μια Μικρή Λεπτομέρεια.
Κοιτάξτε προσεκτικά την κορυφή της φράουλας.
Ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα στις αρχές του καλοκαιριού είναι οι φράουλες. Φυσικά, επιλέγετε αυτές με έντονο κόκκινο χρώμα. Αλλά ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά στην κορυφή της φράουλας κοντά στα φύλλα: αν είναι λευκή, τότε πιθανότατα μαζεύτηκε άγουρη.
Δεν πρέπει να δίνετε περισσότερη προσοχή στο μέγεθος και το σχήμα των φραουλών: οι μεγάλες δεν σημαίνουν πάντα νόστιμες και οι μικρές ξινές και το αντίστροφο.
Δώστε προσοχή στην ποικιλία του νεκταρινιού.
Για να έχετε το πιο νόστιμο και ώριμο νεκταρίνι στο τραπέζι σας, κοιτάξτε το χρώμα της φλούδας κατά την αγορά. Δεν πρέπει να υπάρχουν πράσινες κηλίδες και η φλούδα ενός ώριμου φρούτου θα είναι κόκκινο-πορτοκαλί. Ωστόσο, πολλά εξαρτώνται από την ποικιλία. Το νεκταρίνι μπορεί να έχει κίτρινο-άσπρο χρώμα και να μην είναι λιγότερο νόστιμο.
Το σπανάκι δεν πρέπει να είναι υγρό.
Όταν επιλέγετε σπανάκι, φροντίστε να έχει σκούρο πράσινο χρώμα και να μην υπάρχουν μαραμένα φύλλα. Είναι σημαντικό να ελέγχετε για υγρασία σε πλαστικές σακούλες και κουτιά. Είναι καλύτερο να αγοράζετε σπανάκι που φυλάσσεται σε ψυγεία και όχι στο ράφι.
Η ερυθρότητα ενός βερίκοκου δεν υποδηλώνει ωρίμανση.
Για να απολαύσετε ένα ώριμο βερίκοκο, δεν πρέπει να βασίζεστε στο χρώμα του, γιατί η ερυθρότητα δεν υποδηλώνει πάντα την ωρίμανση του. Είναι καλύτερα να επιλέξετε σφιχτά, σκούρα πορτοκαλί βερίκοκα με λαμπερό άρωμα και ελαφρώς απαλή, αλλά όχι χυλώδη υφή. Αν ο καρπός είναι πολύ σκληρός, πιθανότατα θα είναι ξινό.
Το φραγκοστάφυλο μπορεί να είναι ξινό.
Το χρώμα του φραγκοστάφυλου εξαρτάται από την ποικιλία, επομένως το πράσινο δεν σημαίνει πάντα ότι δεν είναι ώριμο. Τα ώριμα φραγκοστάφυλα έχουν ελαφρώς ξινή γεύση. Κοιτάξτε επίσης το μικρό μίσχο: πρέπει να είναι καφέ και μαραμένος. Αν τα φρούτα εξακολουθούν να είναι σφιχτά στην αφή, τότε είναι κατάλληλα για την παρασκευή ζελέ και μαρμελάδας.
Πιέστε το πάνω μέρος του καλοκαιρινού αχλαδιού.
Υπάρχει ένας σίγουρος τρόπος για να ελέγξετε την ωριμότητα ενός καλοκαιρινού αχλαδιού. Πιέστε ελαφρά την κορυφή του με το δάχτυλό σας. Εάν υποκύψει στην πίεση, τότε το αχλάδι είναι ώριμο και μπορείτε να το καταναλώσετε. Σε αυτή την περίπτωση, όμως το φρούτο πρέπει να είναι σφιχτό. Εάν είναι μαλακό, τότε πιθανότατα είναι παραγινομένο. Ωστόσο, από τέτοια αχλάδια μπορείτε να φτιάξετε χυμό.
Δείτε ακόμη Πως να Επιλέξετε Σωστά 9 Φρούτα
Κοιτάξτε τη φλούδα του φρέσκου αρακά.
Για να έχετε γλυκό και φρέσκο αρακά, προσέξτε το χρώμα και τη δομή της φλούδας. Πρέπει να είναι έντονη πράσινη και σφιχτή στην αφή. Είναι προτιμότερο να αφήνετε αρακά με κίτρινη και κηλιδωτή φλούδα, καθώς αυτό είναι σημάδι ότι το προϊόν δεν είναι φρέσκο.
Τα κολοκυθάκια δεν χρειάζεται να είναι μεγάλα.
Είναι προτιμότερο να επιλέγετε τα πιο μικρά όταν αγοράζετε κολοκυθάκια. Το θέμα είναι ότι τα μεγάλα έχουν τις περισσότερες φορές μια υδαρή και πικρή σάρκα. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι σφιχτό και βαρύ.
Τα πλυμένα φύλλα μαρουλιού σε σακούλες δεν είναι πιο καθαρά από το συνηθισμένο.
Πολλοί πελάτες προτιμούν χόρτα σε σακούλες με την ένδειξη «προϊόν προπλυμένο». Αλλά σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί, επειδή μια τέτοια σαλάτα συχνά πλένεται με χλώριο. Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτες, το επίπεδο των βακτηρίων σε σακούλες με πλυμένα χόρτα είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι σε ένα απλό άπλυτο και άκοπο μαρούλι. Επιπλέον, θα πρέπει να επιλέξετε μια σαλάτα, χωρίς κίτρινες και καφέ κηλίδες και σημάδια μαρασμού.
Η λευκή επίστρωση στα μύρτιλα είναι σημάδι ποιότητας.
Όταν αγοράζετε μύρτιλα, δεν χρειάζεται να φοβάστε μια λευκή επίστρωση. Υποδηλώνει τη φρεσκάδα τους καθώς είναι μια φυσική αντηλιακή προστασία. Η φλούδα ενός φρέσκου μύρτιλου είναι ελαστική και λεία, δεν πρέπει να έχει ψεγάδια και μούχλα. Το μέγεθος δεν θα είναι πάντα δείκτης ποιότητας, αλλά τα μικρά μύρτιλα είναι συνήθως χωρίς ζάχαρη.
Κοιτάξτε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου.
Ο προσδιορισμός της ποιότητας και της φρεσκάδας του λάχανου είναι αρκετά απλός: τα εξωτερικά φύλλα πρέπει να είναι γυαλιστερά και να πιέζονται σφιχτά μεταξύ τους. Αν προτιμάτε ψιλοκομμένο λάχανο, να έχετε κατά νου ότι έχει λιγότερη βιταμίνη C από ένα ολόκληρο.
Το χρώμα ενός κερασιού δεν είναι ένδειξη της ωρίμανσης του.
Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές ποικιλίες κερασιών που κυμαίνονται από βαθύ κόκκινο έως ανοιχτό κίτρινο, το χρώμα δεν αποτελεί ένδειξη ποιότητας. Πρώτα απ’ όλα, κοιτάξτε το κοτσάνι: επιλέξτε έντονα πράσινα. Τα ίδια τα κερασιά πρέπει να είναι γυαλιστερά, σφιχτά και στρουμπουλά. Τα ζαρωμένα και παραμορφωμένα κεράσια είναι καλύτερα να μείνουν ανέγγιχτα στο ράφι.
Δείτε επίσης 10 Έξυπνα Κόλπα για Φρούτα