in , , ,

Πώς να Φτιάξετε έναν Κήπο Λαχανικών στο Μπαλκόνι

κήπος λαχανικών στο μπαλκόνι,σπιτικά λαχανικά,συμβουλές κηπουρικής,χρήσιμα
Πώς να Φτιάξετε έναν Κήπο Λαχανικών στο Μπαλκόνι

Κήπος Λαχανικών στο Μπαλκόνι: Η καλλιέργεια λαχανικών σε ένα μπαλκόνι είναι ιδανική ιδέα για όσους δεν έχουν δικό τους κήπο και θέλουν φρέσκα και βιολογικά λαχανικά. 12 Λαχανικά που Μεγαλώνουν Εύκολα σε Σακούλες Καλλιέργειας

Πώς να Φτιάξετε έναν Κήπο Λαχανικών στο Μπαλκόνι

Τα καλύτερα λαχανικά για κήπο στο μπαλκόνι

Τα λαχανικά που δεν απαιτούν πολύ χώρο είναι ιδανικά για καλλιέργεια στο μπαλκόνι. Οι ντομάτες και οι πιπεριές είναι, χωρίς αμφιβολία, οι πρώτες που πρέπει να επιλέξετε καθώς είναι οι πιο εύκολες στην καλλιέργεια. Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε με αναρριχητικά λαχανικά όπως φασόλια, αγγούρια, αρακάς και σπανάκι Malabar καθώς καταλαμβάνουν λίγο χώρο.

Εάν έχετε μερικές μεγάλες και μεσαίου μεγέθους γλάστρες, μπορείτε να φυτέψετε κολοκυθάκια, μπάμιες, μελιτζάνες και πεπόνια.

Τι άλλο μπορείτε να καλλιεργήσετε σε ένα μπαλκόνι

Σε μικρές γλάστρες, μπορείτε να καλλιεργήσετε φυλλώδη λαχανικά όπως μαρούλι, σπανάκι, ρόκα, ινδική μουστάρδα, σέσκουλο, αντίδι και μερικά εξωτικά όπως κινέζικο λάχανο, τριγωνέλλα και μποκ-τσόι, καθώς και μερικά εύκολα ριζώδη λαχανικά όπως ραπανάκι, παντζάρια. , καρότο, τζίντζερ και πατάτα.

Όταν πρόκειται για εύκολα φαγώσιμα που δεν πιάνουν χώρο—δεν μπορείτε να παραλείψετε τα πράσινα κρεμμυδάκια για τις σαλάτες, τις σούπες, τα μαγειρευτά, τις ομελέτες, τα ζυμαρικά και διάφορα πιάτα με κρέας και αυγά.

Ενώ καλλιεργείτε λαχανικά στο μπαλκόνι, φυτέψτε μαζί τους μερικά μυρωδικά όπως μαϊντανός, σχοινόπρασο, κόλιαντρο, μέντα, δεντρολίβανο ή βασιλικός. Ο συνδυασμός τους ενισχύει τη γεύση των λαχανικών και θα έχετε επίσης φρέσκο απόθεμα.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

#header#

Καλλιέργεια λαχανικών σε μπαλκόνι—Βήμα προς βήμα

Τοποθεσία

Ο νούμερο ένα παράγοντας που καθορίζει τι μπορείτε να καλλιεργήσετε και τι όχι είναι η τοποθεσία. Ο προσανατολισμός του μπαλκονιού και πόσο ηλιακό φως δέχεται. Όσο πιο ηλιόλουστο, τόσο το καλύτερο!

Εάν είναι ένα μπαλκόνι με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό, θα έχετε ηλιοφάνεια σχεδόν όλη την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να καλλιεργήσετε οτιδήποτε. Ένα μπαλκόνι με ανατολικό προσανατολισμό δέχεται το φως του ήλιου το πρωί, το οποίο είναι αρκετό για τα περισσότερα πράσινα, μυρωδικά και ριζώδη λαχανικά.

Αντίθετα, ένα μπαλκόνι με βόρειο προσανατολισμό παραμένει συνήθως σκιερό όλο το χρόνο και δεν είναι εύκολο να καλλιεργηθούν λαχανικά στη σκιά. Ωστόσο, μπορείτε να δοκιμάσετε μαρούλι, μαϊντανό, αρακά, κόλιαντρο, τριγωνέλλα, φρέσκα κρεμμυδάκια, μποκ τσόι και ινδική μουστάρδα.

Γλάστρες για την καλλιέργεια λαχανικών στο μπαλκόνι

Πριν αγοράσετε γλάστρες πρέπει να σκεφτείτε εάν θέλετε να καλλιεργήσετε λαχανικά για διακόσμηση ή χρήση. Εάν η χρήση είναι πιο σημαντική, απλώς επιλέξτε γλάστρες, θήκες σπορίων και ζαρντινιέρες όπου μπορούν να αναπτυχθούν πολλά φυτά μαζί.

Λάβετε υπόψη ότι το μέγεθος της γλάστρας πρέπει να ταιριάζει με τον ρυθμό ανάπτυξης και τις απαιτήσεις των φυτών που καλλιεργείτε.

Μπορείτε να καλλιεργήσετε πιπεριές, μελιτζάνες, μπιζέλια και ντοματίνια σε δοχείο μεγέθους 14 – 23 λίτρων. Τα μεγάλα δοχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ψηλές ποικιλίες ντομάτας και φασόλια. Οι σπόροι λαχανικών μπορούν να αναπτυχθούν σε θήκες σπορίων ή μικρό δοχείο για εξοικονόμηση χώρου. Αργότερα πρέπει να μεταφυτευθούν σε μεγαλύτερες γλάστρες.

Οι κρεμαστές γλάστρες στα κάγκελα και οι κάθετες ζαρντινιέρες είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή για να αξιοποιήσετε τον περιορισμένο χώρο σε ένα μπαλκόνι. Στις πρώτες μπορείτε να καλλιεργήσετε βότανα και μυρωδικά και στις δεύτερες πράσινα για σαλάτες.

Δείτε ακόμη 20 Βότανα και Λαχανικά για να Καλλιεργήσετε στο Νερό

Χώμα

Τα λαχανικά που καλλιεργούνται σε γλάστρες απαιτούν χαλαρό, καλά στραγγιζόμενο, γόνιμο και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά χώμα.

Επιπλέον, ενσωματώστε στο χώμα σας ένα λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης ή καλά σαπισμένη κοπριά ή κομπόστ. Μπορείτε να προσθέσετε και κρυστάλλους υδρογέλης εάν το μπαλκόνι σας έχει αέρα και ήλιο. Οι κρύσταλλοι υδρογέλης απορροφούν την περίσσεια νερού και το διατηρούν για μετέπειτα παροχή απευθείας στη ρίζα του φυτού.

Εάν είναι δυνατόν, κάντε δοκιμές χώματος στο σπίτι για να προσδιορίσετε την τιμή του pH. Γενικά, τα λαχανικά αναπτύσσονται σε ελαφρώς όξινο έως ουδέτερο έδαφος (6-7 pH). Μόλις βρείτε το pH του χώματός σας (αλκαλικό ή όξινο), τροποποιήστε το ανάλογα με το φυτό που αναπτύσσεται.

Προετοιμασία σπορόφυτων

Οι σπόροι λαχανικών μπορούν να σπαρθούν σε θήκες σπορίων. Μεταφυτέψτε τα μόλις αναπτυχθούν τα δύο πάνω φύλλα. Μερικά λαχανικά που δεν μεταφυτεύονται καλά είναι καλύτερα να φυτρώσουν σε ξεχωριστές γλάστρες.

Τα λαχανικά όπως οι κολοκύθες, τα πεπόνια, τα γογγύλια και τα κολοκυθάκια δεν μεταφυτεύονται καλά και υφίστανται βλάβες. Επομένως, πρέπει να τα φυτέψετε απευθείας στην προτιμώμενη τοποθεσία ή να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν χειρίζεστε τα σπορόφυτά τους.

Εάν δεν θέλετε να σπείρετε σπόρους, αγοράστε σπορόφυτα λαχανικών από φυτώριο. Επιλέξτε αυτά που είναι υγιή και δεν έχουν παράσιτα ή ασθένειες.

Φύτευση

Τα σπορόφυτα μεταφυτεύονται καλύτερα σε συννεφιασμένες μέρες σε υγρό έδαφος. Αυτό βοηθά τα νεαρά φυτά να αναπτυχθούν σωστά. Τις ηλιόλουστες μέρες, η φύτευση πρέπει να γίνεται αργά το απόγευμα ή το βράδυ. Πριν τα μεταφυτέψετε τα δενδρύλλια, ποτίστε τα άφθονα, έτσι αποτρέπεται το σοκ και το σπάσιμο του χώματος γύρω από τις ρίζες.

Τα σπορόφυτα πρέπει να φυτεύονται στο κατάλληλο βάθος. Οι ντομάτες μπορούν να φυτευτούν βαθύτερα, καλύπτοντας μέχρι το πρώτο σετ φύλλων. Αυτό διεγείρει τις τυχαίες ρίζες, ενισχύοντας έτσι το φυτό. Ωστόσο, το μαρούλι που φυτεύεται πολύ βαθιά δεν μπορεί να αναπτύξει κεφάλια. Ομοίως, το σέλινο, επίσης, δεν εκτιμά τη βαθιά φύτευση.

Επαγγελματική συμβουλή: Ταΐστε τα φυτά μια κουταλιά της σούπας αλάτι Epsom αναμεμειγμένο σε 4 λίτρα νερό μετά τη φύτευση για να αποφύγετε το σοκ της μεταφύτευσης.

Πώς να φροντίσετε τα λαχανικά του μπαλκονιού

Είναι σημαντικό να αποφύγετε αυτά τα κοινά λάθη.

  • Το πότισμα των φυτών τη νύχτα προσκαλεί μυκητιακές ασθένειες, καθιστώντας τα ευάλωτα σε προσβολή από παράσιτα, επομένως είναι καλύτερο να ποτίζετε τα φυτά σας το πρωί.
  • Όταν τα λαχανικά προσαρμόζονται στο μικροκλίμα του μπαλκονιού σας, η μόνη τους απαίτηση είναι το πότισμα, η λίπανση και περιστασιακό κλάδεμα των νεκρών και κατεστραμμένων φύλλων και η αφαίρεση των παραφυάδων αν καλλιεργείτε ντομάτες και μελιτζάνες.
  • Γενικά, θα πρέπει να ταΐζετε τα φυτά σας κάθε 2-4 εβδομάδες με ισορροπημένο υγρό λίπασμα ή να επικαλύπτετε τα λαχανικά και τα βότανα με κομπόστ ή καλά σάπια κοπριά δύο φορές κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.
  • Για να προστατεύσετε τα φυτά σας από παράσιτα, συνεχίστε να τα αφαιρείτε επιλέγοντας ή ψεκάζοντας πίδακες νερού και καλλιεργώντας φυτά που αποτρέπουν τα παράσιτα.
  • Σε περίπτωση σοβαρής προσβολής από παράσιτα και ασθενειών, χρησιμοποιήστε οργανικό φυτοφάρμακο, σπιτικό εντομοκτόνο σαπούνι και λάδι neem.
  • Η χρήση χημικών φυτοφαρμάκων και μυκητοκτόνων θα πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή εάν προτιμάτε τη βιολογική κηπουρική.

πηγή φωτό

Δείτε επίσης 7 Τρόποι να Καλλιεργήσετε Σπιτικά Φρούτα και Λαχανικά

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 5 / 5. Αξιολογήσεις: 6

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

βραδινό άγχος,διαχείριση βραδινού άγχους,συμβουλές υγείας,υγεία

Τι Είναι το Βραδινό Άγχος και πώς να το Διαχειριστείτε για καλύτερη ζωή

αντιμετώπιση πονοκέφαλου,συμβουλές για πονοκέφαλο,υγεία,συμβουλές υγείας

6 Συμβουλές για να Ανακουφιστείτε από τον Πονοκέφαλο