in , ,

Ξηροστομία και 7 Τρόποι Αντιμετώπισης

ξηροστομία,αντιμετώπιση ξηροστομίας,συμβουλές υγείας,υγεία
Ξηροστομία και 7 Τρόποι Αντιμετώπισης

Κανείς δεν πιστεύει ότι η ξηροστομία είναι πρόβλημα μέχρι να αρχίσει να παρατηρεί έλλειψη σάλιου. Είναι ένα κοινό σύμπτωμα και συνήθως μια παρενέργεια της λήψης ορισμένων τύπων φαρμάκων. Αλλά μπορεί να είναι συνέπεια οδοντικών παθήσεων, επομένως μην αναβάλλετε τη θεραπεία, γιατί το σάλιο καθαρίζει το στόμα από τα τρόφιμα και τα βακτήρια και ενεργεί ως μέρος της πεπτικής διαδικασίας. 8 Τρόποι για να Δείτε εάν Έχετε Δύσοσμη Αναπνοή

Αιτίες και σημάδια ξηροστομίας

© offthelefteye / pixabay, © Journal of Pharmacy Practice & Community Medicine / facebook
  • Πρώτα απ’ όλα, η ξηροστομία μπορεί να συμβεί λόγω άγχους και αφυδάτωσης. Οι σιελογόνοι αδένες μπορεί να σταματήσουν να παράγουν αρκετό σάλιο σε αυτές τις περιπτώσεις.
  • Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, υπάρχουν 400 συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν ξηροστομία. Ελέγξτε τις παρενέργειες για το φάρμακό σας. Για παράδειγμα, τα παυσίπονα και τα αντικαταθλιπτικά συχνά έχουν αυτή την παρενέργεια.
  • Η ξηροστομία μπορεί να σηματοδοτήσει ότι υπάρχει πρόβλημα, όπως τερηδόνα. Όταν δεν έχετε αρκετό σάλιο, δεν μπορείτε να εξουδετερώσετε τα οξέα στο στόμα και να καθαρίσετε τις τροφές και τα βακτήρια από αυτό.
  • Η ξηροστομία μπορεί να είναι σημάδι μιας μυκητιασικής λοίμωξης και καντιντίασης. Μπορεί να έχετε κακή αναπνοή και δυσκολίες με την κατάποση επίσης.
  • Μπορεί να έχετε βλάβη στο νεύρο που λέει στους σιελογόνους αδένες να παράγουν σάλιο.

Εάν έχετε αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, υπάρχουν μερικές θεραπείες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να φροντίσετε το στόμα σας:

Πίνετε άφθονο νερό

Η αφυδάτωση είναι μια κοινή αιτία ξηροστομίας. Οι γιατροί συνιστούν να πίνετε 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Αυτό είναι περίπου 2 λίτρα νερού.

Αποφύγετε τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη

Παρατηρήσατε ότι μετά την κατανάλωση καφέ, μπορεί να διψάτε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας; Αποφύγετε τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, γιατί η καφεΐνη είναι ένα διουρητικό που προκαλεί απώλεια υγρών. Ο καφές και το τσάι μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα με την ξηροστομία.

Δείτε ακόμη 10 Στερεότυπα Στοματικής Υγιεινής

Φάτε ξινό φαγητό και λεμόνια

© Olichel / pixabay

Η ξινή τροφή διεγείρει τους σιελογόνους αδένες. Το στύψιμο μισού λεμονιού σε ένα ποτήρι νερό είναι η τέλεια λύση, για παράδειγμα. Αλλά να είστε προσεκτικοί με αυτό, γιατί το οξύ από το λεμόνι μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών σας.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Αποφύγετε τη χρήση προϊόντων καπνού

Ο καπνός μπορεί να μειώσει την παραγωγή σάλιου, ειδικά εάν παίρνετε φάρμακα ταυτόχρονα. Επίσης, η πίσσα από τα τσιγάρα μπορεί να ερεθίσει τους σιελογόνους αδένες.

Πιπιλίστε ένα κομμάτι καραμέλας χωρίς ζάχαρη

Πιπιλίστε μια καραμέλα χωρίς ζάχαρη. Θα σας δώσει κάποια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση. Είναι πάντα καλύτερο από μια κανονική καραμέλα που μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα.

Προστατέψτε τα ξηρά χείλη

Χρησιμοποιήστε ένα ενυδατικό lip balm ή κραγιόν για τα χείλη σας. Τα ξηρά χείλη προκαλούν σχεδόν πάντα περισσότερη ενόχληση εάν έχετε ξηροστομία.

Διατηρήστε καλή στοματική υγιεινή

© Lusb / wikimedia.org, © timbobee / flickr

Φροντίστε τη στοματική σας υγιεινή. Βουρτσίστε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμά, μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη και επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας.

Δείτε επίσης Ούλα που ματώνουν: 6 φυσικές θεραπείες για το πρόβλημα των ευαίσθητων ούλων και των χαλαρών δοντιών

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 0 / 5. Αξιολογήσεις: 0

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

Αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια: 9 λάθη που κάνετε όταν τα χρησιμοποιείτε και δεν προστατεύεστε από τον κορωνοϊό

Αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια: 9 λάθη που κάνετε όταν τα χρησιμοποιείτε και δεν προστατεύεστε από τον κορωνοϊό

φροντίδα μαλλιών,μυστικά ομορφιάς,συμβουλές για μαλλιά,ομορφιά,περίεργα

10 Μυστικά Φροντίδας Μαλλιών από το Παρελθόν