Για δεκαετίες μεγαλώσαμε με μερικά στερεότυπα γύρω από την στοματική υγιεινή. Όμως η σύγχρονη οδοντιατρική καταρρίπτει 10 από αυτά. Πότε Πρέπει να Βουρτσίζετε τα Δόντια σας το Πρωί
Η ζάχαρη είναι ο κύριος εχθρός των δοντιών.
Στην πραγματικότητα, πρέπει να κατηγορούμε τα «κακά βακτήρια» που παράγουν οξύ και προκαλούν τερηδόνα. Τα υπολείμματα υδατανθράκων στα δόντια είναι τροφή για αυτά τα βακτήρια. Φυσικά, η ζάχαρη είναι επίσης υδατάνθρακας, αλλά πολλά άλλα προϊόντα – ακόμη και “υγιεινά” φρούτα ή δημητριακά εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.
Οι μέλλουσες μητέρες δεν μπορούν να επισκεφθούν τον οδοντίατρο.
Αντίθετα, εάν υπάρχει φλεγμονή στην στοματική κοιλότητα μιας εγκύου γυναίκας, πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα. Ο κύριος φόβος των μητέρων σχετίζεται με το γεγονός ότι τα φάρμακα για τον πόνο μπορούν να επηρεάσουν το έμβρυο. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να υποφέρετε στην καρέκλα του οδοντιάτρου: η σύγχρονη έρευνα δείχνει την ασφάλεια των τοπικών αναισθητικών. Ωστόσο, πρέπει πάντα να ενημερώνετε τον οδοντίατρο ότι είστε έγκυος.
Μπορείτε να αποφύγετε το σφράγισμα των νεογιλών δοντιών.
Τα νεογιλή δόντια έχουν συχνά λεπτότερο σμάλτο και, ως εκ τούτου, προστατεύονται λιγότερο από βακτήρια. Τερηδόνα σε ένα τέτοιο δόντι μπορεί να οδηγήσει σε πυώδη φλεγμονή η οποία αργότερα θα βλάψει το μόνιμο δόντι.
Για να καθαρίσετε καλά τα δόντια, πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια σκληρή βούρτσα.
Στην πραγματικότητα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μαλακή βούρτσα. Ορισμένοι οδοντίατροι την συνιστούν για να μην βλάψετε τα ούλα και το σμάλτο. Θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα και αλλάζετε τη βούρτσα σας κάθε 3-4 μήνες.
Πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια οδοντογλυφίδα μετά το φαγητό.
Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα μετά το φαγητό, επειδή μπορείτε να βλάψετε τα ούλα με την οδοντογλυφίδα. Εκτός αυτού, εάν καθαρίζετε τα δόντια σας με οδοντογλυφίδα μετά από κάθε γεύμα, τότε ήρθε η ώρα να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας.
Δείτε ακόμη Το Ξέπλυμα των Δοντιών Μετά το Βούρτσισμα Μπορεί να Προκαλέσει Τρύπες
Όσο πιο συχνά βουρτσίζετε τα δόντια σας, τόσο πιο υγιή θα είναι.
Το συχνό βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να οδηγήσει σε φθορά του σμάλτου και ασθένειες των δοντιών λόγω των λειαντικών ιδιοτήτων της οδοντόκρεμας. Είναι καλύτερα να ξεπλύνετε τη στοματική κοιλότητα με ένα ειδικό στοματικό διάλυμα μεταξύ των βουρτσισμάτων το πρωί και το βράδυ.
Ο πονόδοντος σημαίνει τερηδόνα.
Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τον πόνο των δοντιών εκτός από τερηδόνα: ευαισθησία των δοντιών, φλεγμονή του οδοντικού πολτού ή των ούλων κ.λπ. Το πρόβλημα δεν είναι πάντα στην στοματική κοιλότητα. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι ιγμορίτιδα. Μόνο ένας οδοντίατρος μπορεί να βρει τον λόγο.
Εάν ένα σφράγισμα φύγει, δεν χρειάζεται να τροχίσετε το δόντι, απλά να το ξανασφραγίσετε.
Τα σφραγίσματα δεν φεύγουν χωρίς χωρίς λόγο. Τις περισσότερες φορές το πρόβλημα είναι η ανάπτυξη τερηδόνας κάτω από το σφράγισμα και η καταστροφή των οδοντικών ιστών.
Πρέπει να αφαιρέσετε τους φρονιμίτες.
Εάν οι φρονιμίτες έχουν βγει και είναι υγιείς, δεν χρειάζεται να τους αφαιρέσετε.
Τα δόντια πρέπει να βουρτσίζονται μετά το πρωινό.
Αυτή η άποψη υπάρχει ακόμη και μεταξύ των οδοντιάτρων. Ωστόσο, σήμερα οι περισσότεροι τείνουν στο γεγονός ότι είναι επιθυμητό να βουρτσίζετε τα δόντια πριν φάτε. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, η εισροή του σάλιου επιβραδύνεται και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα βακτήρια και η πλάκα συσσωρεύονται στο στόμα τη νύχτα. Εάν δεν βουρτσίζετε τα δόντια σας πριν από το πρωινό, όλα αυτά θα πάνε κατευθείαν στο στομάχι σας.
Δείτε επίσης Ούλα που ματώνουν: 6 φυσικές θεραπείες για το πρόβλημα των ευαίσθητων ούλων και των χαλαρών δοντιών