Έπιπλα, κλινοσκεπάσματα, πιάτα και άλλα αντικείμενα που αποτελούν σημαντικό μέρος του σπιτιού μπορεί να αλλοιωθούν λόγω του χρόνου ή να υποστούν ζημιά όταν δεν έχουν την κατάλληλη φροντίδα. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικές χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές που μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής οικιακών ειδών. 12 Τρόποι Ώστε Οικιακά Αντικείμενα να Διαρκέσουν Περισσότερο και να μην Καταστραφούν
Καθαρίστε τους λεκέδες στις ταπετσαρισμένες καρέκλες αμέσως μόλις τους δείτε.
Όποιος έχει αυτό το είδος καρέκλας ξέρει ότι λερώνεται εύκολα ενώ κάθεστε πάνω τους και τρώτε. Συσσωρεύουν επίσης πολλή σκόνη, η οποία, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να τις κάνει να φαίνονται φθαρμένες. Επομένως, είναι σημαντικό, μόλις εμφανιστούν οι λεκέδες, να τους καθαρίσετε.
Για να το κάνετε αυτό, ρίξτε ζεστό νερό σε ένα δοχείο και προσθέστε μερικές σταγόνες υγρό πιάτων. Χρησιμοποιήστε ένα πανί από μικροΐνες για να βρέξετε ολόκληρη τη βρώμικη περιοχή και να αποτρέψετε το νερό να αφήσει αποτύπωμα. Τέλος, τρίψτε με το πανί μέχρι να εξαφανιστεί η βρωμιά.
Τοποθετήστε την δερμάτινη πολυθρόνα μακριά από το άμεσο ηλιακό φως.
Για να διατηρήσετε τις δερμάτινες πολυθρόνες σε καλή κατάσταση, θα πρέπει ιδανικά να τις τοποθετήσετε σε σημείο που δεν έχει άμεσο ηλιακό φως. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί ο αποχρωματισμός, αλλά ο τακτικός καθαρισμός τους είναι εξίσου σημαντικός. Μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε ένα πανί για να αφαιρέσετε τη σκόνη.
Επίσης, σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα για να αφαιρέσετε υπολείμματα φαγητού ή άλλα πράγματα που παραμένουν στις γωνίες και τις σχισμές του καναπέ. Εάν πέσει κάτι πάνω τους, δεν θα χρειαστεί να τρίψετε με ένα πανί, αλλά απλώς καθαρίστε το υγρό χρησιμοποιώντας ένα στεγνό πανί.
Βουρτσίστε βελούδινες καρέκλες και πολυθρόνες.
Αυτού του είδους τα έπιπλα δίνουν μια πινελιά στυλ στο σπίτι σας. Και παρά τα όσα μπορεί να πιστεύετε, το βελούδο είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ ανθεκτικό υλικό, αλλά όπως όλα τα άλλα, χρειάζεται συντήρηση για να διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση. Το βούρτσισμα του πολλές φορές το μήνα με ένα ειδικό πινέλο υφάσματος μπορεί να βοηθήσει πολύ.
Μια άλλη καλή συμβουλή είναι να αποφύγετε να τοποθετείτε βαριά αντικείμενα για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αυτού του είδους το υλικό για να μην αφήνετε σημάδια πάνω του. Τέλος, προσπαθήστε να μην τοποθετείτε τέτοια έπιπλα πολύ κοντά στους τοίχους για να μην καταστραφούν.
Καθημερινό σκούπισμα ξύλινων επίπλων
Από τραπέζια και πάγκους μέχρι γραφεία, το ξύλο υπάρχει σε πολλά έπιπλα σπιτιού, επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζετε πώς να το φροντίζετε για να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ο συχνός καθαρισμός του με ξεσκονόπανο ή μαλακό πανί είναι το πρώτο βήμα για να το διατηρήσετε λαμπερό. Για να καθαρίσετε τα έπιπλα βαθύτερα, ανακατέψτε ελαιόλαδο και ξύδι και χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί για να τρίψετε το διάλυμα στην επιφάνεια. Αφήστε το για λίγα λεπτά και στη συνέχεια, με ένα άλλο καθαρό, στεγνό πανί, τρίψτε το ξανά για να αναδειχθεί η λάμψη.
Αφαιρέστε τη βρωμιά με ζεστό νερό.
Δεδομένου ότι τα σεντόνια έχουν συχνά πολλά άλλα πράγματα που τα καλύπτουν, δεν λερώνονται τόσο συχνά, αλλά μπορούν να έχουν βρωμιά, βακτήρια ακόμη και ακάρεα σκόνης. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα πλένετε σε ζεστό ή καυτό νερό για να τα αφαιρέσετε. Φυσικά, μην ξεχάσετε να ελέγξετε την ετικέτα για να δείτε εάν έχουν ειδικές οδηγίες πλυσίματος για να διατηρούνται τόσο καλά όσο καινούργια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Μην πλένετε τα παπλώματα πολύ συχνά.
Το πάπλωμα δεν χρειάζεται απαραίτητα να πλένεται πιο συχνά από τις κουβέρτες. Στην πραγματικότητα, συνιστάται να το πλένετε 2-3 φορές το χρόνο.
Αφήστε τα μαξιλάρια να στεγνώσουν εντελώς αφού τα πλύνετε.
Αν δεν θέλετε να καταστρέψετε τα μαξιλάρια σας αφού τα πλύνετε, ξεκινήστε ελέγχοντας αν έχουν φυσικό γέμισμα. Αν ναι, είναι καλύτερα να τα πάτε στο στεγνοκαθαριστήριο. Εάν η ετικέτα δεν έχει συγκεκριμένες οδηγίες και η γέμιση είναι συνθετική, μπορείτε να τα πλύνετε με ζεστό ή καυτό νερό.
Αλλά πάντα να ελέγχετε ότι στεγνώνουν σωστά μετά από αυτό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πιστολάκι μαλλιών ή να τα γυρίσετε από μέσα προς τα έξω αν τα κρεμάσετε σε εξωτερικό χώρο για να μην καταστρέψετε τη γέμιση και να διαρκέσει περισσότερο.
Περιστρέψτε τα χαλιά τακτικά.
Τα χαλιά κάνουν το σπίτι σας πιο ζεστό και πιο αισθητικό. Δημιουργούν έναν πιο άνετο χώρο, αλλά για να τα διατηρήσετε σε άψογη κατάσταση ακολουθήστε 2 εύκολες συμβουλές.
Ένα από αυτά είναι να τα γυρίζετε κάθε τόσο, ώστε να εκτίθενται τα μέρη όπου ένα έπιπλο μπορεί να αφήνει σημάδι. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να τους δώσετε χρόνο να ανακτήσουν το σχήμα τους και να μην καταστραφούν. Η άλλη συμβουλή είναι να τα καθαρίζετε με ηλεκτρική σκούπα συχνά και σχολαστικά, καθώς η σκόνη καταστρέφει τις ίνες όταν συσσωρεύεται.
Δείτε ακόμη 13 Οικιακά Προϊόντα που Δεν Πρέπει να Πετάτε στα Σκουπίδια
Αερίστε συχνά το στρώμα.
Ένα στρώμα μπορεί να διαρκέσει μεταξύ 7-10 ετών, επομένως για να το διατηρήσετε σε καλή κατάσταση για εκείνο το διάστημα ακόμη και να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του, θα είναι χρήσιμο να έχει συγκεκριμένη φροντίδα. Ο αερισμός του δωματίου και η αφαίρεση τυχόν σεντονιών από το στρώμα θα επιτρέψει την εξάτμιση της συσσωρευμένης υγρασίας. Επίσης, συνιστάται να το γυρίζετε τουλάχιστον 4 φορές το χρόνο και όταν χρειάζεται να το σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα.
Πλύνετε τα λευκά υφάσματα μόλις λερωθούν.
Οι πετσέτες κουζίνας, τα πανιά και τα τραπεζομάντιλα, ειδικά όταν είναι λευκά, μπορούν εύκολα να λερωθούν. Το πλύσιμο τους μόλις εμφανιστεί ο λεκές είναι το κλειδί για να διευκολυνθεί όλη αυτή η διαδικασία. Μια άλλη καλή συμβουλή είναι να βάλετε αμέσως μια πάστα με αλάτι και νερό στο σημείο που έπεσε το φαγητό ή το υγρό για να απορροφήσει τον λεκέ.
Στεγνώσετε καλά τα μαχαιροπίρουνα.
Μερικές φορές, τα μαχαιροπίρουνα δεν φροντίζονται τόσο καλά όσο θα έπρεπε, παρόλο που όλοι τα χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση. Με τον καιρό, μπορεί να χάσουν τη λάμψη τους και να φαίνονται βρώμικα, ακόμα κι αν δεν είναι. Για να διατηρηθούν γυαλιστερά και σε καλή κατάσταση, απλά πλύντε τα με το μαλακό μέρος του σφουγγαριού πιάτων, αφαιρέστε καλά τα υπολείμματα φαγητού, ξεπλύνετε με κρύο νερό και μην ξεχάσετε να τα στεγνώσετε αντί να τα αφήσετε στο στραγγιστήρι ώστε να μην λερώνονται.
Καθαρίστε τα πιάτα με ένα DIY μείγμα.
Για να αφαιρέσετε τα λίπη από τα πιάτα, μια καλή επιλογή είναι να ανακατέψετε μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα με μια κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι, λίγο λεμόνι και νερό σε ένα μπολ μέχρι να σχηματιστεί ένα είδος πάστας. Τρίψτε την σε κάθε πιάτο και μετά ξεπλύνετε.
Πλύνετε τις κατσαρόλες και τα τηγάνια από ανοξείδωτο χάλυβα με ζεστό νερό.
Όταν χρησιμοποιείτε κατσαρόλες και τηγάνια, μπορεί να συσσωρευτεί λίπος ή να κολλήσει πάνω τους, κάτι που, με την πάροδο του χρόνου, θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την αφαίρεσή τους, κάνοντας αυτά τα σκεύη να φαίνονται βρώμικα. Για να το αποφύγετε, θα πρέπει να τα πλύνετε με ουδέτερο σαπούνι και ζεστό νερό και να τα τρίψετε με ένα μαλακό σφουγγάρι. Στο τέλος στεγνώστε τα για να μην σχηματιστούν λεκέδες. Εάν η κατσαρόλα έχει ήδη κάποια σημάδια από τη χρήση, βράστε νερό με λίγο ξύδι για 4 ή 5 λεπτά και χρησιμοποιήστε αυτό το διάλυμα για να πλύνετε την κατσαρόλα.
Καθαρίστε τους επίμονους λεκέδες με ξύδι.
Όταν το φαγητο είναι στο τραπέζι, είναι εύκολο να συμβεί ένα ατύχημα και να χυθεί ή να καταλήξει κάτι στο τραπεζομάντιλο, επομένως ο καλύτερος τρόπος για να διαρκέσει περισσότερο είναι να καθαρίσετε τους λεκέδες αμέσως. Αν πρόκειται για λεκέ από καφέ, που συνήθως αφαιρείται δύσκολα, μπορείτε να απλώσετε λίγο λευκό ξύδι σε συνδυασμό με οινόπνευμα στο πανί πριν το πλύνετε.
Μην υπερφορτώνετε το πλυντήριο.
Το πλυντήριο ρούχων είναι βασικό στο σπίτι, επομένως η παράταση της διάρκειας ζωής του είναι σημαντική. Το πρώτο πράγμα είναι να μην το υπερφορτώνετε. Είναι καλύτερο να χωρίζετε τα ρούχα σε μικρότερα φορτία. Επιπλέον, φροντίστε να αερίσετε τον κάδο να καθαρίσετε το λάστιχο της πόρτας όπου συσσωρεύονται βρώμικα υπολείμματα σαπουνιού, καθώς και το κουτί του απορρυπαντικού και το φίλτρο. Μην ξεχνάτε να το καθαρίζετε περιοδικά εξωτερικά με ένα πανί βουτηγμένο σε σαπουνόνερο και να το στεγνώνετε με άλλο στεγνό, μαλακό πανί.
Αποφύγετε τη χρήση καθαριστικού παραθύρων στους καθρέφτες.
Οι καθρέφτες στο σπίτι μπορεί να γρατσουνιστούν, να θαμπώσουν ή να λερωθούν, επομένως, όπως και άλλα αντικείμενα, χρειάζονται ειδική φροντίδα. Χρησιμοποιήστε μόνο μαλακά πανιά για να τους καθαρίσετε, καθώς και προϊόντα που δεν περιέχουν λειαντικά. Σημειώστε ότι δεν συνιστάται η χρήση καθαριστικού παραθύρων σε αυτούς λόγω των χημικών ουσιών που μπορεί να περιέχει.
Καθαρίστε το εξωτερικό της λεκάνης τουαλέτας.
Λάβετε πάντα υπόψη τον αριθμό των ατόμων που χρησιμοποιούν την τουαλέτα για να καθορίσετε πόσο συχνά πρέπει να την καθαρίζετε. Για παράδειγμα, εάν υπάρχουν μικρά παιδιά ή μεγαλύτεροι ενήλικες στο σπίτι, θα πρέπει να την απολυμαίνετε πιο συχνά. Κατά κανόνα, θα είναι αρκετό να το κάνετε δύο φορές την εβδομάδα.
Όταν καθαρίζετε τη λεκάνη συνιστάται όχι μόνο να εστιάσετε στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, ειδικά στο κάθισμα. Χρησιμοποιήστε πανιά μιας χρήσης, καθαριστικό τουαλέτας και βούρτσα, τα οποία μπορούν επίσης να απολυμανθούν μετά τη χρήση.
Δείτε επίσης 10 Οικιακά Αντικείμενα που Μπορούν να Γίνουν Εχθροί σας εάν Δεν τα Φροντίζετε