Διατήρηση τροφίμων: Δυστυχώς, τα περισσότερα τρόφιμα έχουν αρκετά μικρή διάρκεια ζωής. Αλλά μην ανησυχείτε! Υπάρχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να απολαύσετε φρέσκα τρόφιμα για πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο. 9 Κόλπα για να Διατηρείτε Φρέσκα Ευπαθή Τρόφιμα
Διατήρηση τροφίμων
Μούρα και φράουλες + ξύδι + νερό
Αναμείξτε 1:10 μηλόξυδο και νερό. Ξεπλύνετε τα μούρα σε αυτό το διάλυμα, στραγγίξτε τα, βάλτε τα σε ένα μπολ στρωμένο με χαρτί κουζίνας και μετά στο ψυγείο. Το διάλυμα είναι αδύναμο, επομένως δεν θα δοκιμάσετε το ξύδι και τα μούρα θα διαρκέσουν περισσότερο.
Σέλινο, μπρόκολο, μαρούλι + αλουμινόχαρτο
Τυλίξτε εντελώς το μπρόκολο, το σέλινο ή το μαρούλι σε αλουμινόχαρτο. Θα παραμείνουν φρέσκα και τραγανά για 2-3 εβδομάδες ή περισσότερο.
Τυρί + λαδόκολλα
Το τυρί θα διατηρηθεί καλύτερα αν το τυλίξετε σε λαδόκολλα και το βάλετε σε ένα κεραμικό ή γυάλινο μπολ. Μπορείτε επίσης να το βάλετε σε ένα πλαστικό τάπερ, αλλά κρατήστε το ελαφρώς ανοιχτό. Αποθηκεύστε το τυρί στο πιο ζεστό μέρος του ψυγείου. Ένας άλλος βολικός τρόπος για να το αποθηκεύσετε είναι να το τρίψετε και να το παγώσετε.
Βερίκοκα + καρτέλα αυγών
Τα καλύτερα διατηρημένα είναι τα ελαφρώς άγουρα βερίκοκα που δεν έχουν κηλίδες ή άλλα ελαττώματα. Αν υπάρχουν πολλά για αποθήκευση, τοποθετήστε τα σε ένα κουτί, τυλίγοντας το καθένα σε λαδόκολλα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα καθαρό δοχείο με θήκες, όπως μια χάρτινη καρτέλα αυγών. Τα βερίκοκα ωριμάζουν στους 10-15°C. Τα ώριμα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο σε χάρτινη σακούλα.
Τυρί κότατζ + ζάχαρη ή αλάτι
Βάλτε μια ανοιχτή συσκευασία τυρί κότατζ σε ένα γυάλινο ή εμαγιέ μπολ με καπάκι. Για να το φυλάξετε στο ψυγείο, τοποθετήστε 2-3 κύβους ζάχαρης. Μπορείτε επίσης να το διατηρήσετε εκτός ψυγείου: ρίξτε μια στρώση αλάτι σε ένα αποστειρωμένο μπολ, βάλτε το τυρί κότατζ, σκεπάστε το με ένα πανί και βάλτε ένα βάρος από πάνω. Παρεμπιπτόντως, το τυρί κότατζ με χαμηλά λιπαρά αποθηκεύεται καλύτερα.
Σταφύλια + σχοινί
Το καλύτερο μέρος για τα σταφύλια στο ψυγείο είναι το πίσω μέρος του. Επιλέξτε όψιμες ποικιλίες και κρατήστε τα σταφύλια ώστε να ακουμπούν το ένα το άλλο όσο το δυνατόν λιγότερο. Μπορείτε να τα αποθηκεύσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα αν τα κρεμάσετε σε ξηρό, δροσερό, σκοτεινό και αεριζόμενο δωμάτιο. Οι αμπελουργοί διατηρούν τα σταφύλια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σταματώντας να τα ποτίζουν 1,5 μήνα πριν τα μαζέψουν.
Τζίντζερ + βρασμένο νερό ή λαδόκολλα
Αν δεν σας ενδιαφέρουν πολύ οι υγιεινές ιδιότητες του τζίντζερ αλλά μόνο η γεύση του, φυλάξτε το στην κατάψυξη. Ωστόσο, αν θέλετε να το διατηρήσετε φρέσκο για πολύ καιρό, στεγνώστε το λίγο στον ήλιο, στη συνέχεια τυλίξτε το σε λαδόκολλα και τοποθετήστε το σε σκοτεινό δροσερό μέρος. Ένας άλλος τρόπος είναι να το βάλετε σε βρασμένο νερό και να το τοποθετήσετε στο ψυγείο.
Δείτε ακόμη 9 Τρόφιμα που Μπορείτε να Φάτε Μετά την Ημερομηνία Λήξης τους
Φρέσκο κρεμμυδάκι + μπουκάλι + κατάψυξη
Ένας απλός τρόπος για να παγώσετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια είναι να τα κόψετε και να τα βάλετε σε ένα πλαστικό μπουκάλι. Στεγνώστε τα λίγο πριν τα βάλετε στην κατάψυξη. Εάν το κάνετε σωστά, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε μέχρι το χειμώνα.
Ντομάτες + κοτσάνια πάνω ή κάτω
Κρατήστε τις άγουρες ντομάτες με τα κοτσάνια τους κάτω σε μια χάρτινη σακούλα ή σε μια στρώση σε ένα κουτί σε δροσερό μέρος μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Εάν υπάρχουν φρούτα κοντά, το αιθυλένιο θα επιταχύνει την ωρίμανση τους. Οι ώριμες ντομάτες πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου με τα κοτσάνια τους να κοιτούν προς τα πάνω, κατά προτίμηση χωρίς να αγγίζουν η μία την άλλη.
Χόρτα + νερό + πλαστική σακούλα
Μπορείτε να αποθηκεύσετε εύκολα τα φρέσκα χόρτα βάζοντας τα κοτσάνια σε ένα μπολ με νερό και καλύπτοντας τα με μια πλαστική σακούλα. Στη συνέχεια βάλτε τα σε δροσερό μέρος.
Μήλα + χαρτί + συρτάρι
Βάλτε τα μήλα σε δροσερό μέρος και απαλλαγείτε από τα χαλασμένα φρούτα σε 2 εβδομάδες. Τυλίξτε προσεκτικά τα καλά σε χαρτί (όχι σε εφημερίδα). Εάν έχετε πολλά μήλα, μπορείτε να καλύψετε κάθε στρώση με ένα στρώμα χαρτιού. Αποθηκεύστε τα σε μια σκοτεινή δροσερή γωνία όσο το δυνατόν πιο μακριά από πατάτες.
Μανιτάρια + κουτί, μπολ ή χάρτινη σακούλα
Τα νεαρά μανιτάρια είναι τα καλύτερα. Καθαρίστε τα από τη βρωμιά και ξεπλύνετε γρήγορα, καθώς η σάρκα τους απορροφά νερό. Προαιρετικά, τοποθετήστε τα σε ένα μπολ με θαλασσινό νερό για να απαλλαγείτε από τα έντομα. Απλώστε τα σε μια χαρτί κουζίνας και κόψτε τα χαλασμένα σημεία. Στεγνώστε λίγο τα μανιτάρια και φυλάξτε τα στο ψυγείο σε μια χάρτινη σακούλα, ένα ξύλινο κουτί ή ένα μπολ με χαρτοπετσέτες.
Καρπούζι + στάχτη, δίχτυ, πηλός, βρύα ή άχυρο
Τα καρπούζια αποθηκεύονται καλύτερα σε ένα κελάρι σε θερμοκρασία περίπου 2°C. Θα μείνουν εκεί για πολύ καιρό. Τυλίξτε τα σε ένα πανί και κρεμάστε τα σε ένα δίχτυ ή βάλτε τα σε ένα ράφι, τυλιγμένα επιπλέον σε άχυρο. Μπορείτε επίσης να τα καλύψετε με πηλό ή κερί. Άλλες επιλογές είναι να τα αποθηκεύσετε σε στάχτη (σε βαρέλι) ή σε ξερά βρύα. Τα καρπούζια διαρκούν περισσότερο σε σκοτεινές δροσερές γωνίες, σε ένα μαλακό μαξιλάρι και να αναποδογυρίζονται συχνά.
Βούτυρο + φούρνος
Αυτή η αρχαία μέθοδος επιτρέπει την αποθήκευση του βουτύρου για 1-3 χρόνια. Τοποθετήστε αποστειρωμένα βάζα σε ένα ταψί και βάλτε το βούτυρο μέσα. Ψήστε το βούτυρο στο φούρνο στους 110°C για 15-20 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέστε περισσότερο βούτυρο στα βάζα, βιδώστε τα καπάκια και αφήστε τα για άλλα 45 λεπτά στο φούρνο. Τώρα το βούτυρο σας είναι έτοιμο! Κρυώστε το και βάλτε το σε ένα ράφι.
Δείτε επίσης 10 Κόλπα να Διατηρήσετε Τρόφιμα Φρέσκα για Εβδομάδες