in ,

9 Τρόφιμα που Μπορείτε να Φάτε Μετά την Ημερομηνία Λήξης τους

ασφαλή τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης,κατανάλωση τροφίμων μετά την ημερομηνία λήξης,συμβουλές για τρόφιμα,χρήσιμα
9 Τρόφιμα που Μπορείτε να Φάτε Μετά την Ημερομηνία Λήξης τους

Υπάρχουν διαφορετικές ετικέτες στα προϊόντα που σας ενημερώνουν για τη φρεσκάδα των τροφίμων. Για παράδειγμα, οι ετικέτες “κατανάλωση μέχρι” είναι μόνο για να γνωρίζουν τα καταστήματα πότε πρέπει να βγάλουν ένα προϊόν από τα ράφια τους. Οι ετικέτες “κατανάλωση κατά προτίμηση μέχρι” μας λένε ότι μπορεί να είναι ακόμα ασφαλές να φάτε κάτι μετά από αυτήν την ημερομηνία, αλλά η γεύση και η υφή του μπορεί να μην είναι η ίδια. Ίσως λοιπόν αυτές οι ημερομηνίες να μην είναι ακριβώς ενδεικτικές ότι πρέπει να πετάξετε τα προϊόντα και να αγοράσετε φρέσκα. Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώσετε για αρκετό καιρό μετά την ημερομηνία λήξης τους. 10 Κόλπα να Διατηρήσετε Τρόφιμα Φρέσκα για Εβδομάδες

Σκληρό τυρί και βούτυρο

© Depositphotos.com, © Pixabay.com

Τα σκληρά τυριά τείνουν να διαρκούν περισσότερο από τα μαλακά τυριά λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητάς τους σε νερό. Ανάλογα με το είδος του τυριού, μπορούν να διαρκέσουν έως και 6 εβδομάδες στο ψυγείο μετά το άνοιγμα. Η παρμεζάνα μπορεί να διαρκέσει 3-6 εβδομάδες, το τσένταρ για 3-4 εβδομάδες και το ένταμ και το γκούντα έως και 2 εβδομάδες. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αποθηκεύσει το τυρί σε αεροστεγές δοχείο ή ακόμα και στην κατάψυξη εάν δεν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε σύντομα.

Το βούτυρο διαρκεί ακόμα περισσότερο στο ψυγείο αφού έχετε ήδη ανοίξει τη συσκευασία. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ακόμα και 1-2 μήνες αφότου έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης του ή 2-3 μήνες εάν η συσκευασία δεν έχει ανοιχτεί. Ο λόγος που το βούτυρο διαρκεί τόσο πολύ είναι επειδή δεν περιέχει πάρα πολύ λακτόζη και είναι ως επί το πλείστον φτιαγμένο από λίπος. Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε το βούτυρο είναι είτε να το αποθηκεύσετε στην αρχική του συσκευασία είτε να το τυλίξετε σε επιπλέον αλουμινόχαρτο.

Γάλα και γιαούρτι

© Pixabay.com, © Pixabay.com

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να πιούν γάλα που έχει λήξει, νομίζοντας ότι δεν είναι ασφαλές, αλλά στην πραγματικότητα, είναι ακόμα ασφαλές να το πιούν μια εβδομάδα αργότερα – δηλαδή εάν το γάλα έχει αποθηκευτεί σωστά με το καπάκι του καλά κλειστό και η μυρωδιά του είναι ακόμα εντάξει. Αλλά ακόμα κι αν είναι λίγο ξινό, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική ή στο ψήσιμο, καθώς μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο για το βουτυρόγαλα. Δεν χρειάζεται να φοβάστε σοβαρή ασθένεια, καθώς όλα τα επιβλαβή παθογόνα έχουν ήδη σκοτωθεί στη διαδικασία παστερίωσης.

Το γιαούρτι είναι επίσης ασφαλές να καταναλωθεί 1 ή 2 εβδομάδες μετά την ημερομηνία λήξης του, εάν εξακολουθεί να φαίνεται και να μυρίζει καλά. Το χαλασμένο γιαούρτι θα έχει σημάδια αποχρωματισμού ή, ακόμα χειρότερα, μούχλα. Εφόσον φαίνεται απόλυτα λευκό, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν πειράζει να το βάλετε στο πρωινό σας.

Δημητριακά πρωινού

© Pixabay.com

Μια κλειστή σακούλα δημητριακών πρωινού μπορεί να διαρκέσει από 6-12 μήνες στο ντουλάπι, ενώ μια ανοιχτή σακούλα θα είναι εντάξει για 4-6 μήνες μετά τη λήξη της. Η ημερομηνία λήξης είναι μόνο μια ένδειξη του πότε θα αρχίσει να μειώνεται η κορυφαία ποιότητα του προϊόντος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ασφαλές να τρώτε τα δημητριακά και να πρέπει να αγοράσετε μια νέα συσκευασία – αυτό θα ήταν απλώς χρήματα στα σκουπίδια. Εάν τα δημητριακά δεν είναι ασφαλή για κατανάλωση, θα παρατηρήσετε μια άσχημη μυρωδιά, έντομα και μύγες στη συσκευασία ή ακόμα και μούχλα.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Φιστικοβούτυρο και σάλτσα μήλου

© Pixabay.com, © Pixabay.com

Ένα ανοιγμένο βαζάκι με φυστικοβούτυρο μπορεί να κρατήσει 2-3 μήνες στο ντουλάπι και 6-9 μήνες στο ψυγείο. Αλλά μπορεί να διαρκέσει ακόμη περισσότερο εάν είναι 100% φυσικό. Ωστόσο, ακόμη και όταν χαλάσει, δεν θα μουχλιάσει, αλλά αντίθετα, η γεύση του θα είναι πολύ διαφορετική και όχι πολύ ευχάριστη. Να θυμάστε ότι τα διαχωρισμένα έλαια δεν σημαίνουν ότι το φυστικοβούτυρο έχει αλλοιωθεί αλλά αν έχει σκληρύνει μπορεί να σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να το πετάξετε.

Ένα κλειστό βάζο με σάλτσα μήλου μπορεί να διαρκέσει 2-4 μήνες μετά την ημερομηνία λήξης. Ένα ανοιγμένο βάζο – σπιτικό ή αγορασμένο από το κατάστημα – μπορεί να διαρκέσει 7-10 ημέρες στο ψυγείο. Μπορείτε να ελέγξετε το προϊόν για να δείτε αν έχει ωραία γεύση. Ορισμένες μάρκες προϊόντων χρησιμοποιούνται ακόμη και 30 ημέρες μετά το άνοιγμα ενός βάζου.

Δείτε ακόμη Ποια Τρόφιμα Είναι Καλύτερο να μην Αγοράζετε στο Σούπερ Μάρκετ

Καρυκεύματα

© Depositphotos.com

Η κέτσαπ είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο δημοφιλή καρυκεύματα και ένα ανοιγμένο μπουκάλι μπορεί να κρατήσει έως και ένα χρόνο στο ψυγείο. Αυτό εξαρτάται από την ποιότητα της μάρκας και θα έχει αλλοιωθεί αν δείτε διαχωρισμό υγρών και σκούρο χρώμα. Ένα ανοιγμένο μπουκάλι μουστάρδας είναι επίσης πολύ ανθεκτικό και μπορεί να διαρκέσει από 12 έως 18 μήνες εάν φυλάσσεται στο ψυγείο. Τα προειδοποιητικά σημάδια ότι έχει χαλάσει είναι ο αποχρωματισμός και η πολύ άσχημη μυρωδιά.

Ένα ανοιγμένο βάζο μαγιονέζας μπορεί να κρατήσει 2-3 μήνες στο ψυγείο αφού η χαμηλή θερμοκρασία επιβραδύνει τη γέννηση βακτηρίων. Ωστόσο, ένα ανοιχτό βάζο που έχει μείνει έξω από το ψυγείο μπορεί να διαρκέσει περίπου 8 ώρες. Εάν φτιάχνετε τη δική σας μαγιονέζα, να έχετε κατά νου ότι θα πρέπει να τη χρησιμοποιήσετε όλη μέσα σε μια εβδομάδα πριν χαλάσει.

Πατατάκια, μπισκότα και κράκερ

© Depositphotos.com, © Pixabay.com, © Depositphotos.com

Ένα σακουλάκι πατατάκια μπορεί να διαρκέσει έως και 1 μήνα αφότου παρέλθει η ημερομηνία λήξης του. Τώρα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι επιβλαβή για κατανάλωση, αλλά ότι μάλλον θα έχουν χάσει την τραγανότητά τους. Μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε δροσερό, ξηρό μέρος και να τα σφραγίσετε καλά για να διαρκέσουν περισσότερο. Τα κράκερ και τα πρέτσελ, από την άλλη, μπορούν να διαρκέσουν έως και 3 μήνες μετά την ημερομηνία λήξης τους.

Τα συσκευασμένα μπισκότα μπορούν να διαρκέσουν 7-10 ημέρες (μαλακά) και 2-3 εβδομάδες (σκληρά) στο ντουλάπι μετά το άνοιγμα. Μπορείτε να παρατείνετε τη ζωή τους βάζοντάς τα στην κατάψυξη, όπου μπορούν να παραμείνουν για 4-5 μήνες. Τα σπιτικά μπισκότα μπορούν να διατηρηθούν το ίδιο διάστημα στην κατάψυξη, αλλά μόνο 2-3 ημέρες (μαλακά) και 2-3 εβδομάδες (σκληρά) στο ντουλάπι.

Κρέας και ψάρι

© Pixabay.com, © Pixabay.com

Το φρέσκο κρέας δεν μπορεί να μείνει στο ψυγείο για περισσότερες από 5 ημέρες από την αγορά του και θα πρέπει να καταψυχθεί εάν δεν χρησιμοποιηθεί. Έτσι, ανάλογα με το είδος του κρέατος, μπορεί να διατηρήσει τη φρεσκάδα και τη γεύση του έως και 12 μήνες στην κατάψυξη — 4-12 μήνες για μπριζόλες, 3-4 μήνες για ωμό κιμά, 1-2 μήνες για λουκάνικα και 9 -12 μήνες για τα πουλερικά. Βεβαιωθείτε ότι η κατάψυξή σας λειτουργεί σωστά, καθώς τα βακτήρια στο κακώς αποθηκευμένο κρέας διπλασιάζονται κάθε 15-20 λεπτά.

Το φρέσκο ψάρι, από την άλλη, κρατάει μόνο 1-2 μέρες στο ψυγείο, ενώ το καπνιστό μπορεί να κρατήσει 5-7 ημέρες. Όπως και με το κρέας, μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των θαλασσινών διατηρώντας τα στην κατάψυξη για 3-9 μήνες, ανάλογα με τον τύπο του ψαριού. Εάν το ψάρι έχει χαλάσει, θα παρατηρήσετε μια γλοιώδη υφή και μια δυσάρεστη μυρωδιά κατά την απόψυξη.

Μείγματα κέικ

© mobilinchen / Depositphotos.com

Τα μείγματα κέικ συνήθως περιέχουν αλεύρι, διογκωτικούς παράγοντες, ζάχαρη, κακάο και άλλα αρωματικά συστατικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και μετά το άνοιγμα. Σε αυτή την περίπτωση μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και 4-5 μήνες αργότερα εάν έχουν αποθηκευτεί σωστά σε ξηρό και δροσερό περιβάλλον.

Ωστόσο, θα πρέπει να ελέγξετε το μείγμα του κέικ για ψείρες καθώς μπορούν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή και τρώνε το αλεύρι ενώ ζευγαρώνουν, που σημαίνει ότι πολλαπλασιάζονται αρκετά γρήγορα. Αν λοιπόν δείτε μικρές μαύρες κηλίδες στο αλεύρι σας, σημαίνει ότι θα χρειαστεί να το καθαρίσετε πετάξετε.

Μέλι

© Pixabay.com

Το αγνό μέλι είναι ένα από τα πολύ λίγα προϊόντα που δεν μπορεί να αλλοιωθεί ανεξάρτητα από το αν έχει αποθηκευτεί σωστά ή όχι. Το μέλι που δεν αναμειγνύεται με άλλα σιρόπια θα κρυσταλλώσει ή θα σκουρύνει στο χρώμα, αλλά αυτό είναι φυσικό και δεν σημαίνει ότι πρέπει να το πετάξετε. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αποθηκεύετε το μέλι σας σε ένα γυάλινο βάζο με το καπάκι πάντα ερμητικά κλειστό. Είναι το μόνο προϊόν όπου προστίθενται ημερομηνίες λήξης μόνο ώστε οι εταιρείες να μπορούν να συνεχίσουν να πωλούν νέα βάζα και οι πελάτες να πληρώνουν περισσότερα χρήματα.

Δείτε επίσης 11 Τρόφιμα που Μπορούν να Διαρκέσουν για Χρόνια εάν Αποθηκευτούν με Σωστό Τρόπο

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 3.3 / 5. Αξιολογήσεις: 3

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

μινιμαλιστική διακόσμηση χριστουγεννιάτικου δέντρου,μοντέρνα διακόσμηση χριστουγεννιάτικου δέντρου,διακόσμηση χριστουγεννιάτικου δέντρου,ιδέες διακόσμησης χριστουγεννιάτικου δέντρου,Χριστούγεννα,γιορτές

56 Ιδέες Μινιμαλιστικής και Μοντέρνας Διακόσμησης Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

τροφές για σωματική υγεία,τροφές για ψυχική υγεία,διατροφή,συμβουλές διατροφής,υγεία,συμβουλές υγείας

8 Τροφές που Θεραπεύουν το Σώμα και Ενισχύουν την Ψυχική Υγεία