Σχεδόν όλοι κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους συνειδητοποιούν ότι καθώς μεγαλώνουν πατάνε πιο συχνά το κουμπί “αύξησης της έντασης” ή έχουν πρόβλημα να ακούσουν και να ζητήσουν από τους γύρω τους να αρχίσουν να μιλούν. Υπάρχουν 2 κοινές αιτίες που προκαλούν την ελάττωση της ακοή με την πάροδο του χρόνου: ηλικία και θόρυβος.
Καθώς μεγαλώνετε, τα μικροσκοπικά κύτταρα στο εσωτερικό του αυτί αρχίζουν να φθείρονται και δεν είναι σε θέση να πιάσουν ορισμένες δονήσεις ήχου όπως παλιά. Επιπλέον, ο υπερβολικός δυνατός θόρυβος μπορεί να βλάψει τα κύτταρα μέσα στα αυτιά οδηγώντας σε πρόωρη απώλεια ακοής.
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μερικοί αποτελεσματικοί τρόποι για να αποφύγετε την απώλεια ακοής που προκαλείται από θόρυβο σε συνδυασμό με την ηλικία. Τι θα Συμβεί αν Φοράτε Ακουστικά για Πάρα Πολύ Ώρα
Αποφύγετε τον δυνατό θόρυβο.
Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε και να βελτιώσετε την απώλεια ακοής που προκαλείται από θόρυβο είναι να μείνετε μακριά από δυνατούς θορύβους όσο το δυνατόν περισσότερο. Ίσως αναρωτιέστε: “Πόσος θόρυβος είναι πολύς θόρυβος;” Για μερικούς ανθρώπους, η ένταση ενός θορύβου μπορεί να είναι υποκειμενική, αλλά υπάρχουν πολλοί αντικειμενικοί τρόποι ώστε να γίνει κατανοητό σε όλους.
Σε γενικές γραμμές, ένας θόρυβος μπορεί να είναι αρκετά δυνατός για να βλάψει την ακοή σας εάν:
- Πρέπει να ανεβάσετε τη φωνή σας για να μιλήσετε σε άλλους ανθρώπους ή για να κάνετε τους άλλους να σας ακούσουν.
- Δυσκολεύεστε να ακούσετε τι λένε οι άνθρωποι γύρω σας.
- Πονάνε τα αυτιά σας.
- Έχετε μειωμένη ακοή μετά ή τα αυτιά σας αρχίζουν να βουίζουν.
Ο μόνος τρόπος μέτρησης των επιπέδων θορύβου είναι σε ντεσιμπέλ (dB). Όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο πιο δυνατός είναι ο θόρυβος. Ένας ήχος άνω των 85 dB μπορεί να είναι επιβλαβής για τα αυτιά σας, ειδικά εάν είστε εκτεθειμένοι σε αυτόν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Για παράδειγμα:
- Κάποιος που ψιθυρίζει = 30 dB
- 2 άτομα συνομιλούν = 60 dB
- Κυκλοφορία = 80 dB – 85 dB
- Μοτοσικλέτα = 90 dB
- Αναπαραγωγή δυνατής μουσικής μέσω ακουστικών = 100 dB
- Αεροπλάνο που απογειώνεται = 120 dB
Με την τεχνολογία που διαθέτουμε είναι πολύ εύκολο να μετρηθούν τα επίπεδα θορύβου. Μπορείτε να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή στο κινητό σας, να τη βαθμονομήσετε ανάλογα και να έχετε ακριβείς μετρήσεις σχετικά με τα επίπεδα έκθεσης θορύβου.
Να είστε προσεκτικοί όταν ακούτε μουσική.
Η αναπαραγωγή δυνατής μουσικής μέσω των ακουστικών μπορεί να είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην ακοής σας. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν φοράτε τα ακουστικά προσπαθείτε επίσης να σιγήσετε τυχόν εξωτερικούς ήχους βάζοντας την ένταση της μουσικής στο υψηλότερο επίπεδο. Θυμηθείτε ότι η μείωση της έντασης της μουσικής έστω και λίγο μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην ακοή σας.
Για να αποφύγετε να βλάψετε την ακοή σας, ακολουθούν μερικές συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπόψη:
- Επιλέξτε να αγοράσετε ακουστικά που απομονώνουν τους εξωτερικούς θορύβους αντί να αυξήσετε την ένταση του ήχου.
- Ρυθμίστε την ένταση στο σημείο όπου μπορείτε να ακούτε τη μουσική άνετα, αλλά ΟΧΙ υψηλότερα.
- Αποφύγετε την αναπαραγωγή της μουσικής σας σε περισσότερο από το 60% της μέγιστης έντασης.
- ΜΗΝ χρησιμοποιείτε τα ακουστικά για περισσότερο από 1 ώρα κάθε φορά. Προσπαθήστε να κάνετε τουλάχιστον 10 λεπτά ανά διαστήματα για να αφήσετε τα αυτιά σας να αναπνεύσουν και να τα προστατέψετε από τη μόλυνση.
Προστατέψτε τα αυτιά σας κατά τη διάρκεια δυνατών εκδηλώσεων.
Όταν εκτεθείτε σε δυνατούς θορύβους για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα αρχίσετε σταδιακά να χάνετε την ακοή σας χωρίς καν να το καταλάβετε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η βλάβη στην έκθεση σε έντονο ήχο είναι συνήθως σταδιακή, οπότε θα είναι απαρατήρητη έως ότου τα συμπτώματα γίνουν πιο έντονα. Η έντονη έκθεση μπορεί επίσης να προκαλέσει εμβοές (κουδούνισμα ή βουητό στα αυτιά ή το κεφάλι), που μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε απώλεια ακοής και στα δύο αυτιά.
Είναι σημαντικό να προστατεύετε τα αυτιά σας από εξαιρετικά δυνατό θόρυβο σε συναυλίες, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, εργασίες δρόμου, συναυλίες, αθλητικές εκδηλώσεις και πολλά άλλα.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπόψη:
- Απομακρυνθείτε από τη δυνατή πηγή ήχου.
- Κάντε ένα διάλειμμα από τον θόρυβο κάθε 15 λεπτά.
- Δώστε στα αυτιά σας περίπου 18 ώρες να επανέλθουν αφού τα εκθέσετε σε υπερβολικό θόρυβο.
- Σκεφτείτε να φορέσετε ωτοασπίδες. Μπορείτε να αγοράσετε “ωτοασπίδες μουσικής” που είναι επαναχρησιμοποιήσιμες για να μειώσετε την ένταση της μουσικής χωρίς να τη στρεβλώσετε.
Κάντε μερικές κάρδιο ασκήσεις.
Βελτιώστε την ακοή σας με άσκηση. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι με τα αυξανόμενα επίπεδα καρδιαγγειακής υγείας έρχονται αυξημένα επίπεδα ευαισθησίας στην ακοή. Υπάρχει σύνδεση μεταξύ του καρδιαγγειακού συστήματος και της λειτουργικής ικανότητας των οργάνων και των ιστών στο εσωτερικό αυτί.
Με την άσκηση, ενισχύετε την κυκλοφορία του αίματός σας που ταξιδεύει στα οστά και τους μυς του αυτιού σας. Όταν η ροή του αίματος διευκολύνεται μέσω της άσκησης, τα θρεπτικά συστατικά όπως τα αντιοξειδωτικά και οι προστατευτικές πρωτεΐνες θερμικού σοκ θα μεταφερθούν στα αυτιά και θα βελτιώσουν την ακοή σας.
- Όταν επιλέγετε να ασκείστε για να αποτρέψετε την απώλεια ακοής, πρέπει να κάνετε μεγάλες μυϊκές κινήσεις όπως περπάτημα, ποδήλατο και κολύμπι για τουλάχιστον 20-30 λεπτά κάθε φορά, 5 ημέρες την εβδομάδα.
- Δοκιμάστε επίσης αεροβικές ασκήσεις. Μπορούν να εκτρέψουν τη ροή του αίματος από λιγότερο μεταβολικά ενεργά μέρη του σώματος (δηλαδή όργανα και ιστούς του εσωτερικού αυτιού) σε πιο μεταβολικά ενεργά μέρη του σώματος (δηλαδή σκελετικοί μύες που ασκούνται).
Δείτε ακόμη Τι θα Συμβεί στο Σώμα σας εάν Κάνετε Μασάζ στα Αυτιά σας Καθημερινά
Κάντε ασκήσεις που βελτιώνουν την ακοή σας.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επεξεργασία των ηχητικών πληροφοριών που λαμβάνουν τα αυτιά μας. Μια πρόσφατη μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια δείχνει ότι υπάρχουν συνδέσεις μεταξύ της απώλειας ακοής και των ψυχικών καταστάσεων όπως το άγχος και η κατάθλιψη.
Η έρευνα υποδηλώνει ότι η απώλεια ακοής μπορεί να οδηγήσει σε ατροφία της φαιάς ουσίας στις ακουστικές περιοχές του εγκεφάλου, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. Επομένως, μερικές ασκήσεις εγκεφάλου όπως η επίλυση παζλ και τα παιχνίδια με ήχο μπορούν να κάνουν τα υγρά του εγκεφάλου να ρέουν.
- Ξεκινήστε να παίζετε παιχνίδια στρατηγικής, να λύνετε σταυρόλεξα και σπαζοκεφαλιές για διανοητική άσκηση. Βασίζονται στην ικανότητα του εγκεφάλου να σχηματίζει και να διατηρεί τις γνωστικές συσχετίσεις. Δοκιμάστε να παίξετε χαρτιά, παζλ, επιτραπέζια παιχνίδια ή παιχνίδια λέξεων/αριθμών όπως το Scrabble και το Sudoku.
- Εξασκηθείτε σε συζητήσεις σε θορυβώδη μέρη, προσομοιώνοντας αυτά τα περιβάλλοντα στο σπίτι. Μπορείτε εύκολα να το κάνετε αυτό ανοίγοντας το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση σε κανονική ένταση και, στη συνέχεια, συζητήστε με άλλους στο ίδιο δωμάτιο. Εστιάστε στη συνομιλία μην δίνοντας σημασία σε όλους τους άλλους ήχους. Αυτό θα βοηθήσει το μυαλό σας να συγκεντρωθεί περισσότερο σε αυτό που είναι σημαντικό και θα εκπαιδεύσει τα αυτιά σας να απομονώνουν τους περιττούς ήχους.
- Εξασκηθείτε στην εύρεση της πηγής του ήχου. Κλείστε τα μάτια σας και στη συνέχεια ζητήστε από κάποιον να πάει αθόρυβα σε διάφορα σημεία του δωματίου ή του σπιτιού και να κάνει θορύβους. Στη συνέχεια, θα πρέπει να προσδιορίσετε την κατεύθυνση του ήχου και τη σχέση του με την απόσταση.
- Εξασκηθείτε στην αναγνώριση διαφόρων τύπων ήχων. Πηγαίνετε σε ένα σχετικά ήσυχο μέρος, κλείστε τα μάτια σας και προσπαθήστε να εντοπίσετε όλους τους διαφορετικούς ήχους στο περιβάλλον σας. Προσπαθήστε να κατανοήσετε και να προσδιορίσετε τους διαφορετικούς ήχους που μπορείτε να ακούσετε, τόσο κοντινούς όσο και μακρινούς. Όσο περισσότερο εξασκείτε αυτήν την άσκηση, τόσο περισσότερους ήχους θα μπορείτε να αναγνωρίσετε.
Κάντε λίγη γιόγκα.
Η γιόγκα είναι ευρέως γνωστή για την ποικιλία των οφελών της στην υγεία. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιες ασκήσεις γιόγκα που μπορούν να βοηθήσουν και στην ακοή σας! Ο κύριος στόχος αυτών των ασκήσεων είναι να αυξήσουν την κυκλοφορία του αίματος στα αυτιά και στη συνέχεια στον εγκέφαλο. Η αυξημένη κυκλοφορία βοηθά στη βελτίωση των νευρικών λειτουργιών και απομακρύνει τα απόβλητα και τις τοξίνες.
Οι στάσεις της γιόγκα με ασκήσεις βαθιάς αναπνοής αυξάνουν τη ροή του οξυγόνου στο αίμα. Επιπλέον, το τέντωμα και η χαλάρωση των μυών που εκτελούνται κατά τη διάρκεια της γιόγκα έχουν θετικό αντίκτυπο στην καρδιά, την κυκλοφορία του αίματος και την αρτηριακή πίεση.
- Tadasana – στάση δέντρου: Η Tadasana είναι μια καλή άσκηση διατάσεων και αναπνοής για όλο το σώμα. Η Tadasana τεντώνει τα χέρια, το στήθος, τους κοιλιακούς μυς, τη σπονδυλική στήλη και τους μύες των ποδιών και δίνει μια αίσθηση ισορροπίας.
- Trikonasana – στάση τριγώνου: Η στάση τριγώνου βελτιώνει την ευελιξία της σπονδυλικής στήλης, διορθώνει τη θέση των ώμων. Ανακουφίζει από τους πόνους στην πλάτη, αυξάνει τη ροή του αίματος, κάνει μασάζ και τονώνει τα πυελικά όργανα μαζί με τους συνδέσμους των χεριών και των ποδιών.
- Dhanurasana – στάση τόξου: Είναι εξαιρετική για την ενίσχυση της κοιλιακής χώρας. Προσφέρει ένα εξαιρετικό μασάζ, αυξάνει τη ροή αίματος από τους κοιλιακούς στον εγκέφαλο, ενεργοποιεί το πεπτικό σύστημα και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα.
- Bhujangasana – στάση κόμπρας: Ανοίγει το στήθος και μειώνει την ένταση, ειδικά όταν υποφέρετε από άγχος και κόπωση στο σώμα. Δυναμώνει και τονώνει τους μυς της πλάτης και ανακουφίζει από κάθε ένταση, πόνους και πόνους στο κάτω μέρος της πλάτης.
Αλλάξτε τη διατροφή σας
Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές που περιέχουν θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία και τη φυσιολογική λειτουργία των αυτιών. Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας είναι χαμηλή σε κορεσμένο ζωικό λίπος και επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Οι λιπαρές τροφές μπορούν να μειώσουν την παροχή αίματος στα αυτιά (λόγω συσσώρευσης χοληστερόλης) και σε άλλα μέρη του σώματος.
Προσπαθήστε να τρώτε ψάρια κρύου νερού όπως σολομός, πέστροφα και ρέγκα, ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά ολικής αλέσεως και κυρίως φρέσκα λαχανικά και φρούτα.
- Καταναλώστε πολλά αντιοξειδωτικά. Καταπολεμούν τη διαδικασία γήρανσης σε όλο το σώμα και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που συσσωρεύονται στο σώμα και προκαλούν βλάβες.
- Προσλάβετε αρκετή βιταμίνη Β3 + Βιταμίνη Β6. Η βιταμίνη Β3, αλλιώς γνωστή ως νιασίνη, προάγει την κυκλοφορία του αίματος στα αυτιά και σε όλο το σώμα προκαλώντας την επέκταση των μικρών αιμοφόρων αγγείων. Επιπλέον, η βιταμίνη Β6, αλλιώς γνωστή ως πυριδοξαμίνη, είναι απαραίτητη για την υγιή λειτουργία των νεύρων.
- Προσλάβετε αρκετή βιταμίνη Β12 + βιταμίνη Β9. Η βιταμίνη Β12 και η βιταμίνη Β9 (φυλλικό οξύ) παίζουν σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, καθώς και στο σχηματισμό αίματος και DNA. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να συνδεθεί με την ακουστική δυσλειτουργία που σχετίζεται με την ηλικία, οπότε είναι σημαντικό να καταναλώνετε επαρκή επίπεδα αυτών των βιταμινών μέσω τροφής ή συμπληρωμάτων.
Διατηρήστε καθαρό το εξωτερικό κανάλι των αυτιών.
Μερικές φορές η βρωμιά ή το κερί μπορεί να μπλοκάρουν τον εξωτερικό ακουστικό πόρο. Αυτή είναι μια πολύ κοινή αιτία απώλειας ακοής. Γενικά, το κερί αυτιού έχει προστατευτικές αντιβακτηριακές ιδιότητες και είναι σχετικά υγιές όταν υπάρχει σε μικρές ποσότητες. Τις περισσότερες φορές τα κανάλια αυτιών αυτοκαθαρίζονται, ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, φράζουν ή προσβάλλονται, γεγονός που μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει μερική απώλεια ακοής.
Οι μπατονέτες σίγουρα δεν είναι ιδανικοί για βαθύ καθαρισμό του ακουστικού πόρου. Είναι πραγματικά καλύτερο να λάβετε υπόψη ασφαλέστερες μεθόδους όπως οι παρακάτω:
- Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε υπεροξείδιο του υδρογόνου. Οι σταγόνες του μπορούν να καθαρίσουν τα αυτιά και να διαλύσουν το κερί με ασφάλεια, ωστόσο, ενδέχεται να προκαλέσουν ήπια αίσθηση καψίματος για λίγα λεπτά.
- Χρησιμοποιήστε μια σύριγγα. Με μια σύριγγα, μπορείτε να ξεπλύνετε απαλά το κανάλι του αυτιού χρησιμοποιώντας νερό ή αλατούχο διάλυμα. Αυτή η μέθοδος είναι συνήθως πιο αποτελεσματική εάν χρησιμοποιείται κάποιος τύπος μαλακτικού κεριού έως και 15-30 λεπτά πριν.
- Αποφύγετε τη χρήση μπατονέτας. Θα πρέπει να αποφύγετε τον καθαρισμό των αυτιών σας με μπατονέτες, διότι μπορεί να σπρώξετε το κερί βαθύτερα στο κανάλι του αυτιού. Μόλις συσσωρευτεί μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα.
Επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν έχετε ξαφνική αλλαγή σε αυτό που ακούτε – μπορεί να είναι σύμπτωμα άλλων σοβαρών ιατρικών προβλημάτων.
Δείτε επίσης Τι Σημαίνει το Χρώμα του Κεριού Αυτιού για την Υγεία σας