Η δερματοφυτίαση, είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική μορφή δερματικού μύκητα και πολλα από τα άτομα που έχουν μολυνθεί δεν αναζητούν θεραπεία. Υπαρχουν 7 αποτελεσματικές θεραπείες για τους μύκητες του δέρματος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο σπίτι. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι παρά το γεγονός ότι καθεμία από αυτές τις θεραπείες έχει ερευνηθεί καλά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό προτού ξεκινήσετε τη θεραπεία στο σπίτι. Εάν έχετε ιστορικό δερματικών ή μυκητιασικών λοιμώξεων, προγραμματίστε ένα ραντεβού με έναν δερματολόγο. 7 Παράξενες Δερματικές Παθήσεις που Ίσως Δεν Έχετε Ακούσει Ποτέ
Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς είναι γνωστός για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Ένα συστατικό που υπάρχει στον κουρκουμά που ονομάζεται κουρκουμίνη θεωρείται έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Τρόπος χρήσης:
- Χρησιμοποιήστε τον κουρκουμά σε ροφημα ή στο φαγητό.
- Η απευθείας χρήση του κουρκουμά είναι πιο αποτελεσματική στις μυκητιασικές λοιμώξεις.
- Ανακατέψτε το με νερό ή λάδι καρύδας και εφαρμόστε την πάστα στην μολυσμένη περιοχή.
- Αφήστε το για όσο το δυνατόν περισσότερο πριν το ξεπλύνετε.
Σημείωση: Η εφαρμογή του κουρκουμά μπορεί να κάνει το δέρμα να φαίνεται κίτρινο, αλλά μην ανησυχείτε καθώς εξαφανίζεται σε λίγες μέρες.
Μηλόξυδο
Οι αντιμυκητιακές ιδιότητες του μηλόξυδου μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τον κνησμό και την ξηρότητα. Το μηλόξυδο μειωνει την ανάπτυξη των μυκήτων εξουδετερώνοντας το pH.
Τρόπος χρήσης:
- Απλώστε το μηλόξυδο στην μολυσμένη περιοχή χρησιμοποιώντας ένα βαμβάκι εμποτισμένο σε αυτό.
- Επαναλάβετε τη διαδικασία έως και 3 φορές την ημέρα.
- Ξεπλύνετε το μετά από 15 λεπτά εάν βγειτε έξω ή εάν η μόλυνση βρίσκεται σε μια περιοχή που ιδρώνει.
Εκχυλίσμα φύλλων Neem
Το Azadirachta indica, γνωστό και ως «Neem» θεωρείται το απόλυτο αντιμυκητιασικό και φυσικό αποτοξινωτικό στην Ινδία εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Το εκχύλισμα του είναι ικανό να απομακρύνει σημαντικά παθογόνα και δερμόφυτα από το δέρμα.
Τρόπος χρήσης:
- Βράστε τα φύλλα neem σε νερό για λίγα λεπτά.
- Πλύνετε τη μολυσμένη περιοχή χρησιμοποιώντας το νερό.
- Μην βράζετε το νερό για πολύ και μην χρησιμοποιείτε τα φύλλα neem απευθείας στη μόλυνση καθώς μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα.
Δείτε ακόμη Τι Μπορεί να Συμβεί στο Δέρμα σας εάν Νηστεύετε
Λάδι καρύδας
Το λάδι καρύδας περιέχει μια ορισμένη ποσότητα λιπαρών οξέων που βοηθούν στη μόλυνση καταστρέφοντας τις κυτταρικές μεμβράνες του μύκητα. Το λάδι καρύδας μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία μόνο στην περίπτωση ήπιων και μέτριων δερματικών λοιμώξεων.
Τρόπος χρήσης:
- Εφαρμόστε το λάδι καρύδας στην μολυσμένη περιοχή 3 φορές την ημέρα.
- Χρησιμοποιήστε το για μερικές εβδομάδες ακόμα και μετά την εξαφάνιση της μόλυνσης. Η εφαρμογή του ελαίου καρύδας ως ενυδατική κρέμα μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη τυχόν μελλοντικών λοιμώξεων.
Λάδι ρίγανης
Το λάδι ρίγανης (συγκεκριμένα η άγρια ρίγανη (Origanum vulgare) περιέχει θυμόλη και καρβακρόλη που μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη των δερματικών μυκήτων.
Τρόπος χρήσης:
- Χρησιμοποιείτε πάντα αραιωμένο λάδι ρίγανης στην μολυσμένη περιοχή.
- Εφαρμόστε το έως και 3 φορές την ημέρα.
Σημείωση: Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε λάδι άγριας ρίγανης (Origanum Vulgare), καθώς η πλειοψηφία του λαδιού ρίγανης στην αγορά έχει κοινή ρίγανη (Origanum marjoram).
Σκόρδο
Το σκόρδο μπορεί να είναι αποτελεσματικό κατά της δερματοφυτίασης, καθώς και κατά των Trichophyton, Torulopsis, Candida και Cryptococcus.
Τρόπος χρήσης:
- Μην εφαρμόζετε την πάστα ωμού σκόρδου απευθείας στον μύκητα. Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό για ώρες.
- Ανακατέψτε την πάστα σκόρδου με ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας.
- Εφαρμόστε μια λεπτή επίστρωση πάστας στην μολυσμένη περιοχή χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι βαμβάκι ή ένα καθαρό κομμάτι ρούχου.
- Αφήστε το για 2 ώρες πριν το ξεπλύνετε.
- Επαναλάβετε δύο φορές την ημέρα, μέχρι να δείτε βελτίωση.
Έλαιο δέντρου τσαγιού
Οι ιθαγενείς Αυστραλοί πιστεύουν στις αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες του ελαίου τεϊόδεντρου εδώ και έναν αιώνα. Σήμερα, είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο προϊόν που είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της μυκητιασικής λοίμωξης. Αποτοξινώνει τη μολυσμένη περιοχή και μειώνει τη φλεγμονή.
Τρόπος χρήσης:
- Κάντε μια αραίωση 2% του ελαίου τεϊόδεντρου με λάδι καρύδας.
- Εφαρμόστε το 3 φορές την ημέρα στην μολυσμένη περιοχή.
Σημείωση: Εάν δεν έχετε ευαίσθητο δέρμα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε απευθείας στην μολυσμένη περιοχή.
Προφυλάξεις
- Διατηρήστε το δέρμα καθαρό και στεγνό.
- Φοράτε παπούτσια που επιτρέπουν ελεύθερη κυκλοφορία αέρα στα πόδια σας.
- Προσπαθήστε να αποφύγετε μέρη όπως κοινόχρηστα ντους και αποδυτήρια. Εάν δεν έχετε επιλογή, βεβαιωθείτε ότι φοράτε κατάλληλα υποδήματα.
- Αλλάζετε κάλτσες και εσώρουχα καθημερινά.
- Μην βγαίνετε έξω με στενά ρούχα μια ζεστή μέρα.
- Αποφύγετε να μοιράζεστε πράγματα όπως πετσέτες, κάλτσες, εσώρουχα, σεντόνια κ.λπ.
- Φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας αφού αγγίξετε ένα ζώο.
- Κάντε ντους αμέσως μετά τη γυμναστική.
- Κρατήστε τα νύχια των χεριών και των ποδιών σας κομμένα και καθαρά.
Τι να κάνετε εάν έχετε ήδη μολυνθεί
- Προσπαθήστε να διατηρείτε το δέρμα όσο πιο στεγνό και καθαρό γίνεται. Χρησιμοποιήστε μια μαλακή πετσέτα για να το καθαρίσετε και βεβαιωθείτε ότι δεν θα χρησιμοποιήσετε ξανά την ίδια πετσέτα σε άλλα μέρη του σώματος.
- Αποφύγετε να φοράτε στενά τζιν, παντελόνια ή εσώρουχα. Χρησιμοποιήστε ύφασμα που δεν ερεθίζει το δέρμα. Τα φαρδιά ρούχα και το ύφασμα υψηλότερης ποιότητας μειώνουν την τριβή εάν η μόλυνση είναι μεταξύ των μηρών ή στις μασχάλες.
- Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να αποφύγετε να φοράτε στενό τζιν ή κατάλληλο ύφασμα, βάλτε βαμβακερά μαξιλαράκια ανάμεσα στους μηρούς ή κάτω από τις μασχάλες. Μειώνει την τριβή και τον ερεθισμό.
- Μπορεί να έχετε πολύ φαγούρα αλλά προσπαθήστε να αποφύγετε κάθε είδους ξύσιμο, καθώς επιδεινώνει τη μόλυνση.
- Μην χρησιμοποιείτε αρώματα ή απορρυπαντικά στα ρούχα σας όταν έχετε μολυνθεί καθώς μπορεί να ερεθίσουν ακόμη περισσότερο το δέρμα σας.
- Αλλάζετε τα ρούχα σας καθημερινά και καθαρίζετε τη μολυσμένη περιοχή δύο ή τρεις φορές την ημέρα τουλάχιστον.
Πότε να δείτε γιατρό
Ακόμη και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις της δερματοφυτίασης, υποχωρεί σε 2 εβδομάδες έως 20 ημέρες. Αν όμως δεν υποχωρήσει ακόμα και μετά την προτεινόμενη χρονική περίοδο, επισκεφτείτε αμέσως έναν γιατρό.
Δείτε επίσης ΥΓΕΙΑ ΔΕΡΜΑ: Δεν πρέπει να βάζετε οδοντόκρεμα στα σπυράκια. Δείτε γιατί
Το άρθρο είναι πληροφοριακού χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις συμβουλές του γιατρού σας.