Τα Χριστούγεννα ήρθαν και τι καλύτερο από το να φτιάξετε σπιτικά μελομακάρονα; Σας έχουμε όμως την κατάλληλη συνταγή για να φτιάξετε υπέροχα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη, ώστε να απολαύσετε ένα χριστουγεννιάτικο γλυκό χωρίς τύψεις.
Χριστουγεννιάτικες συνταγές: Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη
- Χρόνος Προετοιμασίας 20 Λεπτά
- Χρόνος Μαγειρέματος 35 Λεπτά
- Συνολικός Χρόνος 55 Λεπτά
- Μερίδες 20
Δείτε ακόμα Τα γεμιστά μελομακάρονα – Ισλί: σιροπιαστό Ποντιακό γλυκό. Συνταγή της γιαγιάς
Για τα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη θα χρειαστείτε
Υλικά για το ζυμάρι
- 200 γρ. χυμός πορτοκαλιού
- 280 γρ. ελαιόλαδο
- 600 γρ. αλέυρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κ.γ. σόδα
- 1/4 κ.γ. κανέλα
- 1 πρέζα γαρύφαλλο
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Υλικά για το μέλωμα
- Καρύδια χοντροκομμένα (προαιρετικά)
- Μέλι
Δείτε ακόμα Vintage! Καλοκαιρινό γλυκό με μελωμένες φρυγανιές, κρέμα γάλακτος και κρέμα πορτοκάλι
Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύετε το χυμό του πορτοκαλιού και τη σόδα. Αφήνετε να κάνουν την αντίδρασή τους και προσθέτετε και το ελαιόλαδο.
Προσθέτετε τα μυρωδικά και ανακατεύετε με το χέρι.
Προσθέτετε το αλεύρι, συνεχίζοντας απαλά το ανακάτεμα με το χέρι σας από το κέντρο προς τα έξω, έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη σας.
Πλάθετε τα μελομακάρονα σε μικρές στρογγυλές μπάλες και τις πιέζετε με την παλάμη σας προς τα κάτω.
Τοποθετείτε τα μελομακάρονα σε μια λαδόκολλα.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.
Αφήνετε τα μελομακάρονα να κρυώσουν.
Ραντίζετε με το μέλι και πασπαλίζετε με τα καρύδια.
Για το σιρόπι
Zεσταίνετε στην κατσαρόλα 2 φλυτζάνια μέλι και 2 φλυτζάνια νερό με 1 ξυλάκι κανέλα.
Σουρώνετε το μαύρο αφρό και περιμένετε δέκα λεπτά περίπου να δέσει το σιρόπι. Δεν θα γίνει εντελώς παχύρρευστο μιας και λείπει η ζάχαρη.
Φτιάξτε πρώτα το σιρόπι για να προλάβει να κρυώσει μέχρι να ετοιμαστούν τα μελομακάρονα και να τα βουτήξετε για λίγα λεπτά μέσα. Ζεστά μελομακάρονα σε κρύο σιρόπι.
via foodmaniacs