in , , , , , , ,

Ντεκουπάζ σε γυαλί: 12 ιδέες που θα σας εμπνεύσουν!

ντεκουπάζ σε γυαλί

Ορισμένες φορές το μόνο που χρειάζεσαι για να ξεφύγεις από την μονότονη ρουτίνα σου, είναι μία ανανέωση. Το ίδιο χρειάζεται και το σπίτι σου κατά διαστήματα και συγκεκριμένα η διακόσμησή του. Μία τεχνική που έχει κατακτήσει το δικό της κοινό είναι το ντεκουπάζ. Η τεχνική του ντεκουπάζ σε γυαλί σου δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσεις μοναδικές κατασκευές με λίγα υλικά.

Αν θες να εκφραστείς, να αφήσεις ελεύθερη την φαντασία σου και να δημιουργήσεις, τότε οι χειροτεχνίες είναι μία λύση. Εκτός από το ότι θα πάρεις την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση για το δικό σου δημιούργημα, θα αλλάξεις τον χώρο σου. Μπορείς με οικονομικά υλικά να αναβαθμίσεις την όψη αντικειμένων που έχεις στο σπίτι. Η τεχνική του ντεκουπάζ εφαρμόζεται άψογα σε διάφορες επιφάνειες. Ιδανικές είναι το ξύλο, η πέτρα, το γυαλί και ο πηλός. Το μόνο που χρειάζεσαι για να φτιάξεις μοναδικές δημιουργίες είναι χρήσιμες οδηγίες, φαντασία και διάθεση!

Λίγα λόγια για την διακοσμητική τεχνική του ντεκουπάζ!

Τι είναι το ντεκουπάζ;

Το όνομα της τεχνικής του ντεκουπάζ, προέρχεται από το ρήμα «découper» που στα γαλλικά σημαίνει “κόβω”. Με την χρήση δηλαδή κομματιών, κυρίως από χαρτί, δημιουργεί διάφορες εικόνες και εφέ επάνω στις επιφάνειες. Τα μοτίβα αυτά αποτυπώνονται με την βοήθεια μίας ειδικής κόλλας και απογειώνουν την όψη των διακοσμητικών! Η συγκεκριμένη τεχνική, είναι αρκετά δημοφιλής και ιδανική για εποχιακή διακόσμηση και για χειροποίητες κατασκευές δώρων. Αγαπημένες παραλλαγές; Εκτός από το γυαλί μπορείς να δοκιμάσεις και το ντεκουπάζ σε ξύλο!

Τι χαρτί μπορείς να χρησιμοποιήσεις;

Δεν υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί στην επιλογή του χαρτιού που θα χρησιμοποιήσεις, παρά μόνο ότι πρέπει να είναι αρκετά λεπτό. Το ριζόχαρτο και η χαρτοπετσέτα είναι δύο από τις επιλογές που ξεχωρίζουν. Εξίσου μοναδικό στυλ και αισθητική, δίνουν οι σελίδες εφημερίδων και περιοδικών που είναι ιδανικά για βαζάκια και κουτάκια από κεριά.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις όμως και ειδικά χαρτιά για ντεκουπάζ, χαρτί περιτυλίγματος δώρων αλλά και φωτογραφίες. Πρόσεχε όμως αν θέλεις να εκτυπώσεις δικές σου φωτογραφίες ή εικόνες, το χαρτί εκτύπωσης να μην ξεβάψει όταν περάσεις την κόλλα. Τέλος, αν επιχειρήσεις να φτιάξεις μία δημιουργία με χαρτοπετσέτες, αφαίρεσε τα φύλλα και κράτησε μόνο το ένα. Όπως σου είπαμε το ντεκουπάζ απαιτεί λεπτή στρώση από χαρτί!

Πώς γίνεται το ντεκουπάζ;

Τα βασικά σου εργαλεία είναι μόνο τρία! Είναι πολύ απλή διαδικασία, καθώς το μόνο που θα χρειαστείς είναι μία ειδική υγρή κόλλα, ένα πινέλο και ένα βερνίκι για προστασία! Αρχικά, κόβεις το μέρος του χαρτιού που περιέχει το μοτίβο ή την ζωγραφιά που θες να αποτυπώσεις στην επιφάνεια. Είτε αυτή είναι γυάλινη, είτε ξύλινη, είτε μεταλλική. Κολλάς λοιπόν το κομμάτι χαρτιού με την ειδική κόλλα και την βοήθεια του πινέλου. Πρέπει να προσέξεις να μην αφήνεις το κομμάτι να κάνει γραμμές ή να φουσκώσει καθώς δεν θα είναι λεία η επιφάνεια. Στρώσε λοιπόν με το πινέλο και την κόλλα προσεκτικά το μοτίβο και βεβαιώσου ότι είναι στερεωμένο στο αντικείμενο.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

#header#

Όταν περάσεις την στρώση της κόλλας, άφησέ το να στεγνώσει καλά. Εφόσον βεβαιωθείς ότι στέγνωσε και το χαρτί παραμένει ακίνητο, σειρά έχει το βερνίκι. Το διαφανές προστατευτικό βερνίκι θα σταθεροποιήσει το κομμάτι χαρτιού και θα φροντίσει ώστε να είναι αδιάβροχο. Θα χρειαστεί να περάσεις τουλάχιστον 4-5 στρώσεις από το βερνίκι, πάλι με το πινέλο. Έτσι θα προστατέψεις το διακοσμητικό σου από το νερό και από την φθορά του χρόνου. Τα υλικά κατασκευής μπορείς να τα βρεις εύκολα στην αγορά όπου υπάρχουν είδη χειροτεχνίας.

Ντεκουπάζ σε γυαλί: 12 ιδέες που θα σε εντυπωσιάσουν!

Το ντεκουπάζ σε γυαλί είναι από τις πιο διαδεδομένες τεχνικές που εφαρμόζεται άψογα σε μπουκάλια, βάζα, πιάτα και ποτήρια. Το εφέ της ημιδιαφάνειας επιτυγχάνεται με το ριζόχαρτο, ενώ αρκετές εφαρμογές έχουν και τα λουλουδένια μοτίβα από τις χαρτοπετσέτες. Ότι και να επιλέξεις, όποιο στυλ και να θες να δώσεις στα αντικείμενά σου, το σημαντικό είναι ότι το έφτιαξες εσύ! Αφού είδες την διαδικασία του ντεκουπάζ ήρθε η ώρα να πάρεις μερικές ιδέες! Στη συνέχεια λοιπόν, θα ανακαλύψεις εντυπωσιακές κατασκευές που θα σου δώσουν έμπνευση ώστε να αφήσεις την δημιουργικότητά σου να μεγαλουργήσει!

Επίσης, μάθε πώς μπορείς να εφαρμόσεις την τεχνική του ντεκουπάζ στα έπιπλα σου, διαβάζοντας το άρθρο που ετοιμάσαμε.

Δείτε επίσης: Ντεκουπάζ σε τοίχο; Μάθε να εφαρμόζεις την τεχνική σαν επαγγελματίας σε 4 βήματα!

#1 Ουράνιο τόξο

Τα άδεια γυάλινα μπουκάλια που δεν χρησιμοποιείς πλέον, μπορούν να ξαναπάρουν ζωή! Δημιούργησε το περιτύλιγμα με λωρίδες από χαρτί και επέλεξε για την κάθε μία ένα διαφορετικό έντονο χρώμα. Δώσε την αίσθηση της διαβάθμισης των χρωμάτων ή του ουράνιου τόξου φτιάχνοντας χρωματιστές γραμμές. Χρησιμοποίησέ τα σαν διακοσμητικά ή σαν βάζα για τα πολύχρωμα λουλούδια σου.

#2 Εφημερίδα

Ξεκίνα το σχέδιο αυτό, δίνοντας πρώτα μία ουδέτερη βάση στα μπουκάλια ή στα βάζα σου. Επέλεξε μία απόχρωση του λευκού και πέρνα όλο το αντικείμενο για να έχεις έναν καμβά στον οποίο μπορείς έπειτα να δημιουργήσεις επάνω. Κόψε λοιπόν, κομμάτια εφημερίδας σε σχέδια που επιθυμείς, όπως λουλούδια, πουλιά, πεταλούδες ή οτιδήποτε άλλο σου έρθει ως ιδέα. Κόλλησέ τα με την διαδικασία που σου αναφέραμε και θα έχεις πρωτότυπες δημιουργίες για την διακόσμηση του σαλονιού σου!

#3 Διαφορετικά σχέδια

Αν προτιμάς τα εκκεντρικά σχέδια και τα διάφορα χρώματα και υφές στην διακόσμηση του σπιτιού σου, τότε το σχέδιο αυτό θα σε εντυπωσιάσει! Ντύσε τα γυάλινα αντικείμενα με χαρτί περιτυλίγματος σαν αυτό που τυλίγεις τα δώρα. Διάλεξε πρωτότυπα σχέδια σε διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς που αν τοποθετηθούν όλα μαζί θα κλέψουν τις θετικές εντυπώσεις!

#4 Χάρτης

Μία φοβερή ιδέα που προσφέρει το ντεκουπάζ σε γυαλί, είναι αυτή που χρησιμοποιεί ως μοτίβο έναν χάρτη. Πάνω στην γυάλινη επιφάνεια, το βάζο, το κηροπήγιο ή την κούπα που πίνεις τον καφέ σου, κόλλησε το φύλλο από έναν χάρτη. Θα σε ταξιδεύει κάθε φορά που κοιτάς την δική σου αυτή δημιουργία!

#5 Φλοράλ

Αν δεν είσαι λάτρης των φυσικών λουλουδιών γιατί βαριέσαι ή ξεχνάς να τα ποτίσεις, τότε βάλε τα λουλούδια στα μπουκάλια σου! Κόψε διάφορα σχέδια, φυλλαράκια και κλωνάρια και κόλλησέ τα επάνω στο γυαλί. Ιδανικό για ρομαντικό στυλ και απαλά χρώματα διακόσμησης.

#6 Ματ υφή

Η τεχνική του ντεκουπάζ δεν προσφέρεται μόνο για ιδιαίτερα σχέδια και μοτίβα. Μπορείς να βασιστείς επάνω της αν θες να καλύψεις το χρώμα ή το σχέδιο των διακοσμητικών βάζων σου και να φτιάξεις μία ουδέτερη βάση. Κόλλησε χαρτιά σε μονόχρωμες αποχρώσεις και άσε την παράσταση να κλέψουν τα λουλούδια σου ή η υπόλοιπη διακόσμηση του σπιτιού σου.

Δείτε επίσης: 6 Εύκολα Βήματα για να μεταμορφώσεις Έπιπλα από μελαμίνη με Ντεκουπάζ! ΒΙΝΤΕΟ

#7 Αίσθηση μουσικής

Οι ιδέες για διακόσμηση με βαζάκια ποικίλλουν και σε αυτές περιλαμβάνονται μερικές που δημιουργούνται με ντεκουπάζ. Κόψε λοιπόν από ένα τετράδιο μουσικής, το λεγόμενο πεντάγραμμο μερικές σελίδες και κόλλησέ τες επάνω στο γυαλί. Για να αλλάξεις την ατμόσφαιρα του σπιτιού σου τοποθέτησε μέσα στα βαζάκια κεριά. Αν θες να τους δώσεις μία πιο χαριτωμένη εμφάνιση, στόλισέ τα με σχοινάκια και κορδέλες! Είναι ότι πρέπει για την βεράντα σου!

#8 Στα παράθυρα

Το ντεκουπάζ σε γυαλί βρίσκει μοναδική εφαρμογή και στα τζάμια των παραθύρων. Η ίδια διαδικασία μπορεί να ακολουθηθεί και εδώ αν θες να δώσεις ζωντάνια στα παράθυρά σου. Αντί να κολλήσεις έτοιμα αυτοκόλλητα, προτίμησε την τεχνική του ντεκουπάζ η οποία θα κάνει το αποτέλεσμα πιο φυσικό και ξεχωριστό. Βρες λοιπόν, διάφορα σχέδια με λουλούδια, φρούτα και ό,τι άλλο σκεφτείς για να απαλλαγείς από την απλή έως βαρετή εικόνα των παραθύρων σου.

#9 Σχέδια της φύσης

Τα πιάτα σου και οι πιατέλες σου μπορούν να ανανεωθούν αν τους προσθέσεις μοναδικά σχέδια με την βοήθεια του ντεκουπάζ σε γυαλί. Μοτίβα που θυμίζουν την φύση θα δημιουργήσουν ένα όμορφο αποτέλεσμα και θα ξεχάσεις ότι πρόκειται για το παλιό σου σερβίτσιο!

#10 Χρωματιστή παλέτα

Θέλεις να δώσεις συνοχή στα πολύχρωμα βάζα σου; Αν δεν σου “κολλάνε” μεταξύ τους και θες με κάποιο τρόπο να τα ενώσεις, τότε δώσε παρόμοια όψη επιλέγοντας λουλουδάτα μοτίβα. Κόλλησε μεγάλα σχέδια με λουλούδια και άλλαξε με απίστευτο τρόπο την εμφάνιση των γυάλινων βάζων σου!

#11 Ρομαντισμός

Ένα ρομαντικό σχέδιο σε απαλό ροζ μπορεί να δώσει άλλη διάσταση στην διακόσμηση της κρεβατοκάμαράς σου. Μην πετάς πια τα χρησιμοποιημένα μπουκαλάκια από τις κολώνιες σου. Φύλαξε τα γυάλινα μπουκάλια από τα αρώματά σου και ντύσε τα με όμορφα σχέδια. Έτσι, ταυτόχρονα κάνεις μία εν μέρει ανακύκλωση αλλά και αναβαθμίζεις το υπνοδωμάτιό σου.

#12 Αγροτικό στυλ

Το rustic αυτό στυλ διακόσμησης το έχουμε αγαπήσει ήδη! Αφού ντύσεις τα μπουκάλια ή τα βάζα σου με ήρεμα χρώματα, απογείωσε την εμφάνισή τους με ετικέτες. Πάρε τις ετικέτες από προϊόντα όπως το λάδι, διάφορα αλκοολούχα ποτά και άλλα τρόφιμα. Έπειτα ενσωμάτωσέ τες με την διαδικασία του ντεκουπάζ επάνω στην γυάλινη επιφάνεια και θα είναι έτοιμα να τα προσθέσεις στην διακόσμηση της τραπεζαρίας σου.

Πηγή: douleutaras

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 2.8 / 5. Αξιολογήσεις: 9

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Μαίρη Φρέση

Written by Μαίρη Φρέση

Είμαι η Μαίρη, ανήσυχο πνεύμα, πάντα ψάχνω να βρω ό,τι πιο νέο κυκλοφορεί. Έχω σπουδάσει Φιλολογία και Marketing και αρθρογραφώ επαγγελματικά σε ηλεκτρονικά περιοδικά και blogs.

Εφαρμόστε σωστά το τραυμαπλάστ με αυτό το ιαπωνικό τέχνασμα

9 κόλπα των σούπερ μάρκετ που σκοπό έχουν να μας ξεγελάσουν και να αγοράσουμε “λάθος” προϊόντα