in , , ,

Φούρνος μικροκυμάτων! Οι κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζετε

Οι κίνδυνοιγια τον φούρνο μικροκυμάτων
Φούρνος μικροκυμάτων! Οι κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζετε

Ο φούρνος μικροκυμάτων αποτελεί μια «αμφιλεγόμενη» συσκευή στην κουζίνα, η οποία έχει γρήγορα αποτελέσματα όταν θέλουμε να ζεστάνουμε το γεύμα μας. Αν και μπορεί σε ελάχιστα δευτερόλεπτα να ζεστάνει το φαγητό μας, αυτό δε γίνεται, χωρίς να έχουμε απώλειες των θρεπτικών συστατικών που περιέχονται στις τροφές.

Διαβάστε επίσης ΠΡΟΣΟΧΗ Κίνδυνος: Δείτε ΤΙ μπορείτε να Πάθετε αν Βράσετε το ίδιο Νερό για Δεύτερη Φορά. Οι Επιπτώσεις θα σας Σοκάρουν!

Ο φούρνος μικροκυμάτων έρχεται με μια σειρά από προειδοποιήσεις, για να μην υπάρχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Είναι γνωστό πως πρέπει να διασφαλίσουμε ορισμένες προφυλάξεις για να μην επιβαρύνουμε την υγεία μας, από τους πιθανούς κινδύνους της συσκευής.

Οι κίνδυνοι για τον φούρνο μικροκυμάτων
Φούρνος μικροκυμάτων! Οι κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζετε

Φούρνος μικροκυμάτων και πλαστικά

Πολύς λόγος γίνεται για τις επιπτώσεις που ενέχει στην υγεία μας, η χρήση πλαστικών δοχείων στο φούρνο μικροκυμάτων. Ας προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε κάποιες βασικές αρχές.

Έχει επικρατήσει η άποψη πως όταν ζεσταίνουμε το γεύμα, μέσα σε πλαστικά δοχεία, απελευθερώνονται χημικές ουσίες που περιέχονται στα πλαστικά και είναι καρκινογόνες και άκρως επικίνδυνες για την υγεία. Όντως οι πλαστικές συσκευασίες περιέχουν διοξίνες, η οποίες όμως σχηματίζονται μόνο όταν πάρουν φωτιά τα δοχεία και καίγονται. Κάτι το οποίο δε συμβαίνει με το φούρνο μικροκυμάτων, που απλώς ζεσταίνει το φαΐ και δεν καίει το πλαστικό. Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος κατά τη χρήση των πλαστικών, να διαρρεύσουν επικίνδυνες ουσίες στο φαγητό. Γιαυτό πρέπει να χρησιμοποιούμε πλαστικές συσκευασίες που αναγράφουν, πως είναι ασφαλή για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι επικίνδυνα για την υγεία, όσα δε φέρουν την ένδειξη.

Φθαλικές ενώσεις

Υπάρχουν βλαβερές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικών συσκευασιών, όπως η φθαλικές ενώσεις και η δισφαινόλη Α (BPA) και θεωρούνται ενδοκρινείς διαταράκτες. Έτσι ονομάζονται οι ουσίες που αναπαριστούν τη λειτουργία των ορμονών και ευθύνονται για την πρόκληση δυσλειτουργιών στο ορμονικό σύστημα.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Όταν αποθηκεύουμε τροφές σε πλαστικά δοχεία ή πλαστικές μεμβράνες και τις ζεσταίνουμε σε φούρνο μικροκυμάτων, οι βλαβερές χημικές ουσίες που προαναφέραμε ενδέχεται να διαρρεύσουν. Η μεγαλύτερη διαρροή συμβαίνει σε τροφές που περιέχουν πολλά λιπαρά. Ας επιλέξουμε προσεχτικά τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε για να αποθηκεύσουμε και να ζεστάνουμε το φαγητό μας, είτε πρόκειται για πλαστικές, γυάλινες ή μεταλλικές συσκευασίες.

Απαγορεύεται να μπουν στο φούρνο μικροκυμάτων

Σίγουρα είναι η ηλεκτρική συσκευή που μας έχει λύσει τα χέρια στο νοικοκυριό, όπως είναι επίσης σίγουρο πως δε μπορεί να φιλοξενήσει τα πάντα. Υπάρχουν τροφές και αντικείμενα που απαγορεύεται να μπουν για ζέσταμα, καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν φωτιά ή να τον καταστρέψουν.

#1 Φρούτα

Ίσως δεν είναι και η καλύτερη επιλογή. Εκτός ότι θα χάσουν τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, ορισμένα φρούτα μπορεί να εκραγούν, προκαλώντας μέχρι και καταστροφή της συσκευής.

#2 Καυτερή πιπεριά

Η κόκκινη πιπεριά τσίλι, έχει πλούσια περιεκτικότητα σε καψαϊκίνη. Αν επιλέξετε το φούρνο μικροκυμάτων για να ζεστάνετε τις καυτερές πιπεριές, εκτός ότι θα χάσουν την πολύτιμη ουσία (η οποία εξατμίζεται στις υψηλές θερμοκρασίες), θα προκαλέσουν επίσης μια αρκετά δυσάρεστη οσμή.

#3 Μπρόκολο

Ίσως δεν προκαλέσει ζημιά στη συσκευή. Αν όμως προσπαθήσετε να το ζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων, θα χάσει τη μεγαλύτερη ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που περιέχει.

Διαβάστε επίσης Ποιες τροφές δεν τρώμε ΠΟΤΕ μετά την ημερομηνία λήξης

#4 Κατεψυγμένο κρέας

Δύσκολο να ξεπαγώσει ομοιόμορφα το κρέας, στο κέντρο θα παραμείνει παγωμένο, ενώ οι άκρες θα ξεροψηθούν.

#5 Αυγά

Αν προσπαθήσετε να ψήσετε αυγό σε φούρνο μικροκυμάτων, τότε, ελάχιστα δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να εκραγεί. Αυτό συμβαίνει διότι παράγεται ατμός που εγκλωβίζεται στο εσωτερικό του και με τη διόγκωση προκαλεί έκρηξη.

#6 Νερό

Ποτέ μην προσπαθήσετε να φτιάξετε σε φούρνο μικροκυμάτων τσάι ή έγχυμα. Αν επιχειρήσετε να τοποθετήσετε φακελάκι τσαγιού, σε νερό που ζεστάθηκε στο φούρνο μικροκυμάτων, το πιθανότερο είναι να εκραγεί, και το νερό να εκτοξευθεί επάνω σας με κίνδυνο να προκαλέσει εγκαύματα.

#7 Μεταλλικές και πλαστικές συσκευασίες

Είτε πρόκειται για μεταλλικό σκεύος ή αλουμινόχαρτο, μπορεί να προκαλέσει φωτιά στη συκευή.

Όπως προαναφέραμε, μόνο πλαστικές συσκευασίες που αναγράφουν ασφαλή χρήση, επιτρέπεται να μπουν στη συσκευή. Διαφορετικά, θα έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα που μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και λιώσιμο της συσκευασίας. Φυσικά, στις πλαστικές συσκευασίες περιλαμβάνεται και η διαφανής μεμβράνη, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε φούρνο μικροκυμάτων.

Απαγορεύονται επίσης οι χάρτινες και πλαστικές σακούλες, που εκπέμπουν τοξικές αναθυμιάσεις και ενδέχεται να προκαλέσουν μέχρι και φωτιά.

Ελέγξτε αν εκπέμπει ακτινοβολία

Είναι δεδομένο πως εκπέμπει ένα βαθμό ακτινοβολίας, έστω και μικρό. Όμως, κατά πόσο διοχετεύεται στο περιβάλλον και δεν παραμένει στο εσωτερικό του φούρνου; Για να ελέγξετε αν υπάρχει διαρροή και να σιγουρευτείτε για την ασφαλή χρήση και επαρκή θωράκιση, κάντε το παρακάτω τέχνασμα.

Το πρώτο μέλημα είναι να βγάλετε τη συσκευή από την πρίζα και να τοποθετήσετε το κινητό τηλέφωνο στο εσωτερικό του. Στη συνέχεια καλέστε, και αν το τηλέφωνο έχει σήμα και αρχίζει να χτυπά, τότε η θωράκιση του, δεν επαρκεί για να αποτρέψει τη διοχέτευση της ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα. Αφού η ακτινοβολία που απαιτείται για να έχει σήμα το κινητό, διαπερνά τη θωράκιση του φούρνου μικροκυμάτων, τότε σίγουρα διαχέεται και στο χώρο.

via votanonkipos

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 5 / 5. Αξιολογήσεις: 2

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

να καθαρίσετε σωστά τα πάνινα φωτιστικά

Συμβουλές για να καθαρίσετε σωστά τα πάνινα φωτιστικά

Συγκινεί η τοιχογραφία για τις 102 ψυχές που χάθηκαν στο Mάτι