Phoebe Georgiadou
- 2 1/2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουτερ
- 1/2 ποτήρι λάδι
- 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
Για τη γέμιση
- 1/2 κιλό κιμά
- λίγο ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- αλάτι
- πιπέρι
- λίγο μαϊντανό
Για τη μπεσαμέλ
- 3 ποτήρια γάλα ζεστό
- 4 κουταλιές αραβοσιτέλαιο
- 4 κουταλιές corn flour
- 1 κ.γ. βούτυρο (γάλακτος)
- 1/2 κύβο ζωμό κότας
- λίγη κρέμα γάλακτος
- 1 κρόκο αυγού
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Οδηγίες
Πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη μας. Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιγκ πάουτερ και τα αναμιγνύουμε με το χέρι. Κάνουμε στο κέντρο μία λακουβίτσα και προσθέτουμε το λάδι. Δουλεύουμε με τα δάχτυλα μας μέχρι το αλεύρι να απορροφήσει όλο το λάδι. Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε καλά. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι μας και το ρίχνουμε στο τηγάνι να τσιγαριστεί ελαφρά. Προσθέτουμε τον κιμά και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να απορροφήσει τα υγρά του και προσθέτουμε τον μαϊντανό. Κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Πρώτα ζεσταίνουμε το γάλα (δεν χρειάζεται να κάψει). Σε κατσαρόλα βάζουμε 4 κουταλιές αραβοσιτέλαιο και 4 κουταλιές corn flour. Ανακατεύουμε με σύρμα προσεχτικά μέχρι το λάδι να απορροφήσει όλο το corn flour. Στο ζεστό γάλα διαλύουμε τον ζωμό κότας και το προσθέτουμε σιγά-σιγά ανακατεύοντας (σε χαμηλή φωτιά) στη κατσαρόλα μας. Αφού πήξει η μπεσαμέλ, προσθέτουμε το βούτυρο, τον κρόκο και λίγη κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε ενώ ταυτόχρονα κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.
Μοιράζουμε τη ζύμη μας στα δύο και ανοίγουμε φύλλα. Τοποθετούμε το ένα φύλλο στο πάτο ενός τετράγωνου πυρέξ, απλώνουμε τον κιμά μας να πάει παντού, προσθέτουμε την μπεσαμέλ (την οποία απλώνουμε ομοιόμορφα με μία σπάτουλα) και τελευταίο βάζουμε το δεύτερο φύλλο μας. Αλείφουμε με κρόκο αυγού να πάρει όμορφο χρώμα και τρυπάμε τη ζύμη με πιρούνι 5-6 φορές.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (πάνω και κάτω αντίσταση) για 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Λίγα μυστικά ακόμα
Χρησιμοποιήστε corn flour και όχι αλεύρι γιατί
έτσι η μπεσαμέλ γίνεται πιο βελούδινη!Για έξτρα νοστιμιά, προσθέστε στον
κιμά τριμμένο καρότο και λίγη τριμμένη παρμεζάνα. Επίσης μπορείτε να
κόψετε πατάτες σε λεπτές ροδέλες, να τις βράσετε για 15 λεπτά και να τις
προσθέσετε και αυτές στη γέμιση!
via cookpad