Υλικά Συνταγής
250 γραμ. νερό χλιαρό
100 γραμ. σπορέλαιο
1 κ.γλ. μαγιά σκόνη
1 αυγό
1 κρόκο αυγού
2 κ.γλ. αλάτι
700 γραμ. αλεύρι (περίπου) για όλες τις χρήσεις
επιπλέον αλεύρι για το άνοιγμα
σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Για τη γέμιση
300 γραμ. φέτα
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
100 γραμ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
Για το διάλυμα αυγού
1 κρόκο
2-3 κ.σ. γάλα
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Εκτέλεση
Για τη χωριάτικη τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο, βάζουμε πρώτα το αυγό, τον κρόκο, το λάδι και την μαγιά σε ένα μπολ. Διαλύουμε το αλάτι στο νερό και το προσθέτουμε στα υλικά.
Με ένα πιρούνι ή σύρμα, χτυπάμε το μείγμα να σπάσουν τα αυγά. Σιγά σιγά, ρίχνουμε το αλεύρι. Όχι όλο μαζί. Ανακατεύουμε με το χέρι ή με κουτάλι, μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη. Κατόπιν, με αλευρωμένα χέρια, ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει λεία εύπλαστη και απαλή. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για λίγα λεπτά στον πάγκο. Όποτε χρειάζεται πασπαλίζουμε αλεύρι για να μην κολλάει στα χέρια.
Εναλλακτικά, μπορούμε να ζυμώσουμε όλα τα υλικά στο μίξερ για περίπου 10′.
Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο, η οποία πρέπει να είναι απαλή και εύπλαστη (όχι τραχιά) και τη ζυμώνουμε για λίγο με τα χέρια. Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και την αφήνουμε να ξεκουραστεί, σκεπασμένη, το λιγότερο για 30′.
Ξαναβγάζουμε αφού ξεκουραστεί, τη ζύμη μαγιάς στον πάγκο. Τη χωρίζουμε σε 5 κομμάτια.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε 5 μεγάλα φύλλα με λεπτό πλάστη. Ανοίξτε τα όσο πιο λεπτά μπορείτε. Σχεδόν διάφανα.
Τρίβουμε τη φέτα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το πιπέρι.
Βάζουμε το ένα φύλλο στον πάγκο, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγα τρίμματα φέτας. Τρίβουμε πιπέρι κατά βούληση.
Από πάνω βάζουμε το επόμενο φύλλο και πάλι ραντίζουμε ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε φέτα και πιπέρι. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο και κάνουμε στρώσεις φύλλο, λάδι, φέτα. Το τελευταίο φύλλο το αφήνουμε σκέτο. Στρίβουμε και ρολάρουμε σε σφιχτό ρολό, τα φύλλα με τη γέμιση.
Στρίβουμε και ταυτόχρονα τεντώνουμε το ρόλο με τα ελαστικά φύλλα και φροντίζουμε να διπλασιαστεί σε μήκος το ρολό με τη ζύμη μαγιάς. Κόβουμε στη μέση και στρίβουμε τεντώνοντας, ξανά ώστε να μακρύνει σε μήκος το κάθε ένα ρολό. Κόβουμε σε κομμάτια κάθε 4 εκατοστά.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Αραδιάζουμε τα κομμάτια σε λαδωμένο ταψί το ένα πλάι στο άλλο. Στο τέλος θα φαίνεται σαν πολλές μικρές τυρόπιτες η μια πλάι στην άλλη.
Διαλύουμε τον κρόκο με το γάλα σε ένα μπολ κι αλείφουμε την πίτα με το διάλυμα αυγού. Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 180-200 βαθμούς C για περίπου 45′ μέχρι να φουσκώσουν τα φύλλα και να πάρουν ωραίο ρόδινο χρώμα.
Εάν ψήσετε σε αέρα, βάλτε το ταψί στην μεσαία σχάρα και χαμηλώστε λίγο την θερμοκρασία κατά 20 βαθμούς ώστε να προλάβουν να ψηθούν μέχρι μέσα τα φύλλα.
Είναι πραγματικά μια υπέροχη τυρόπιτα με χίλια φύλλα να λιώνουν στο στόμα.
Extra tips
-Η ζύμη πρέπει να γίνει ελαστική και εύπλαστη. Γι αυτόν τον λόγο δεν βάζουμε όλο μαζί το αλεύρι με τη μια. Το βάζουμε λίγο λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Λεία απαλή κι εύπλαστη
-Αφήνουμε τη ζύμη μαγιάς απλά να ξεκουραστεί για 30′ και όχι να φουσκώσει για περισσότερη ώρα, όπως κάνουμε στις ζύμες με μαγιά.
argiro