Μια συνταγή απ το βιβλίο Ελληνική Κουζίνα της Βέφας Αλεξιάδου με πολύ μικρές παραλλαγές. Δοκιμάστε τα γίνονται καταπληκτικά!!!
2 κ. γλ μαγιά ξερή ή 15 γραμ. νωπή
2 1/2 κούπες χλιαρό νερό
1 κιλό αλεύρι
1/3 κούπας ζάχαρη
1/4 κούπας σπορέλαιο (χρησιμοποίησα ελαιόλαδο)
1 κ.σ αλάτι
300 γρ. σουσάμι
Εκτέλεση:
Διαλύουμε το ένα κουταλάκι γλυκού μαγιά ή τη μισή νωπή σε 1/2 κούπα χλιαρό νερό, ρίχνουμε 2-3 κουταλιές αλεύρι να γίνει χυλός και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος 24 ώρες (εγώ το άφησα 8 ώρες περίπου).
Διαλύουμε την υπόλοιπη μαγιά λίγο πριν ζυμώσουμε σε 1/2 κούπα χλιαρό νερό προσθέτοντας 2-3 κουταλιές από το αλεύρι και το αφήνουμε να φουσκώσει και αυτό για 15 περίπου λεπτά σε ζεστό μέρος σκεπασμένο.
Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι μαζί με το αλάτι και αφού κάνουμε στο κέντρο ένα λάκκο ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τις δύο μαγιές, και το υπόλοιπο νερό.
Ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιασθεί σε όγκο.
Πατάμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και την ζυμώνουμε για 5 λεπτά.
Παίρνουμε κομμάτια μεγέθους μανταρινιού και το πλάθουμε σε κορδόνι πάχους όσο το μικρό μας δάχτυλο.
Ενώνουμε τις άκρες του να σχηματιστεί κουλούρι και το βουτάμε γρήγορα σε ένα μπολ με νερό
Μετά το νερό το ρίχνουμε μέσα σε πιάτο που έχουμε βάλει το σουσάμι φροντίζοντας να πάει παντού.
Αραδιάζουμε τα κουλούρια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα
Ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 10-15 λεπτά να ροδοκοκκινίσουν ελαφρώς.
Λίγα ακόμη μυστικά
Δεν τα παραψήνουμε ώστε μεν να είναι τραγανά απ έξω αλλά μαλακά μέσα.
Τρώγονται την ίδια μέρα, αλλά όταν κρυώσουν φυλάσσονται σε σακουλάκια στην κατάψυξη και έτσι έχουμε ότι ώρα χρειαστούμε φρέσκο σπιτικό κουλούρι.
via kouzinoskalismata