Η συνταγή θέλει λίγο χρόνο παραπάνω αλλά πιστέψτε με αξίζει τον κόπο και κάθε λεπτό προετοιμασίας.
200 ml γάλα
100 ml νερό
60 γρ βούτυρο
περίπου 500 g αλεύρι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1μιση κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 αυγά
σουσάμι για την κορυφή
Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεστάνετε το γάλα, το νερό και το βούτυρο τόσο ώστε να λιώσει το βούτυρο αλλά να μην κάψει γιατί θα “σκοτώσει” τη μαγιά εαν είναι πολύ ζεστό.
Αναμίξτε 100 γρ. αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη, το 1 αυγό και το ζεστό μίγμα του βούτυρου και του γάλακτος. Σταδιακά αρχίσετε να προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να πάρετε μία λεία, και απαλή ζύμη.
Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν φουσκώσει πλάθουμε μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού ή στην πραγματικότητα, ελαφρώς μικρότερα απο καρύδια 😀
Τοποθετήστε τα μπαλάκια σε δύο μεγάλα ταψιά φούρνου που έχετε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Αλοίψτε με λίγο χτυπημένο αυγό και πασπαλίστε με σουσάμι.
Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλα 30 λεπτά και στη συνέχεια ψήνουμε για περίπου 10-15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 ° C.
Μπιφτεκάκια.
700 γρ. κρέατος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μισό χοιρινό μισό μοσχάρι.
1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
Οτι καρύκευμα θέλετε
1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
2 κουταλάκι του γλυκού καυτό πιπέρι (εααν πρόκειται για παιδάκια μπορείτε να το αποφύγετε)
1 κουταλάκι του γλυκού μαϊντανό
1 αυγό
2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
50 γρ τριμμένη φρυγανιά
Πάρτε όλα τα συστατικά από τη λίστα και ανακατέψτε καλά. Πλάθουμε σε μικρογραφία μπιφτέκια που είναι περίπου 3,5 εκατοστά σε διάμετρο. Τα τηγανίζουμε σε λίγο λάδι, και στις δύο πλευρές ή μπορούμε να τα ψήσουμε σε φούρνο. Εδώ να σημειωθεί οτι τα μπιφτεκάκια θα συρρικνωθούν κατά το τηγάνισμα, και από την άλλη πλευρά, τα ψωμάκια θα φουσκώσουν στο φούρνο. Μου πήρε λίγο χρόνο, αλλά σε αυτές τις διαστάσεις τα ψωμάκια και τα μπιφτεκάκια ταιριάζουν απόλυτα μαζί! 🙂
Μετά μπορείτε να βάλετε ότι θέλετε μέσα, πάντα σε μικρογραφία εννοείται!
Καλή επιτυχία.
via palachinkablog