Η φίλη μας Μαρίνα Γιάννου με τις υπέροχες Πινιάτες της που μπορείτε να βρείτε sto Piniata fun handmade μας δείχνει βήμα βήμα πώς μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι μας τις δικές μας Πινιάτες!
Λίγα λόγια για την πινιάτα
Η Πινιάτα (Piñata) είναι χάρτινη χειροποίητη κατασκευή τυλιγμένη με χρωματιστό χαρτί και γεμισμένη με γλυκίσματα, σοκολάτες, καραμέλες κ.ά., η οποία πήρε το όνομά της από την ιταλική λέξη «piniata» που σημαίνει εύθραυστο δοχείο.
Πιστεύεται, ότι η καταγωγή της πινιάτας προέρχεται από την Κίνα και με τα χρόνια διαδόθηκε και σε άλλες χώρες. Η κινέζικη εκδοχή αναφέρει πως την πινιάτα την χρησιμοποιούσαν ανήμερα Πρωτοχρονιάς και είχε σχήμα αγελάδας ή βοδιού, γεμισμένη με πέντε ειδών σπόρων και στολισμένη με πολύχρωμα σύμβολα και λουλούδια, τα οποία συμβόλιζαν ευχές για μια ευνοϊκή νέα χρονιά. Αφού την χτυπούσαν με χρωματιστά ραβδιά και την έσπαγαν, ότι έμενε το έκαιγαν και το φυλούσαν για καλή τύχη.
Τον 13ο αιώνα η πινιάτα φτάνει στην Ιταλία, όπως αναφέρεται και στην ιστορία, από τον περιηγητή Μάρκο Πόλο που επέστρεφε από το ταξίδι του στην Κίνα. Εκεί, οι Ιταλοί ξεκινήσανε μια δική τους παράδοση που αντί για σπόρους τη γέμιζαν με γλυκίσματα, κάτι το οποίο ισχύει μέχρι και σήμερα. Στη συνέχεια, η παράδοση αυτή μεταφέρθηκε στην Ισπανία και από εκεί, στις αρχές του 16ου αιώνα, έφτασε στη χώρα του Μεξικού. Οι Μεξικανοί, βέβαια, είχαν ήδη ένα παρόμοιο έθιμο. Σύμφωνα με το έθιμο αυτό, οι Αζτέκοι τοποθετούσαν ένα πήλινο δοχείο διακοσμημένο με χρωματιστά φτερά και πούπουλα πάνω σε ένα στύλο του ναού και το έσπαγαν με ραβδιά. Τα αντικείμενα που έπεφταν από μέσα ήταν προσφορά στο θεό του ήλιου και του πολέμου. Κάτι ανάλογο φημολογείται πως ήταν και ένα παιχνίδι των Μάγια που είχε παρόμοια διαδικασία.
Στις μέρες μας η πινιάτα δεν λείπει από τα παιδικά πάρτι, όπου οι συμμετέχοντες την χτυπούν με κάποιο ξύλινο ραβδί ή ρόπαλο με σκοπό να την σπάσουν και να πέσουν οι λιχουδιές με τις οποίες είναι γεμισμένη.
Κατασκευή πινιάτας
Υλικά:
- Εφημερίδα κομμένη σε λωρίδες
- Μπαλόνι
- Αλεύρι
- Νερό
- Σπάγγος
Οδηγίες:
1. Φουσκώνουμε καλά το μπαλόνι.
2. Φτιάχνουμε την αλευρόκολλα. Αναμειγνύουμε αλεύρι με νερό σε αναλογία 1:2 περίπου. Θέλουμε η αλευρόκολλα να μην είναι πολύ πηχτή.
Πάρτυ – Ντόνατς Πατάτας (Bomboloni): Η συνταγή για το νόστιμο και μαλακό ορεκτικό
3. Βουτάμε τις εφημερίδες στην αλευρόκολλα και τις στρώνουμε στο μπαλόνι.
4. Αφού ολοκληρώσουμε την πρώτη στρώση, επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλες δύο φορές προσέχοντας να τοποθετούμε ομοιόμορφα τις λωρίδες της εφημερίδας, ώστε η πινιάτα μας να έχει παντού το ίδιο πάχος.
5. Αφήνουμε την πινιάτα να στεγνώσει καλά.
6. Αφού στεγνώσει, δένουμε τον σπάγκο, από τον οποίο θα την κρεμάσουμε.
7. Προσθέτουμε δύο-τρεις στρώσεις ακόμα, ανάλογα πόσο σκληρή θέλουμε να είναι. Όσο μεγαλύτερα είναι τα παιδιά του πάρτι, τόσο πιο σκληρή πρέπει να γίνει.
8. Αφήνουμε να στεγνώσει ξανά πολύ καλά.
9. Όταν στεγνώσει, με ένα μαχαίρι ανοίγω ένα μικρό παραθυράκι στο πάνω μέρος της, απ’ όπου θα βάλω μέσα τα γλυκά και θα βγάλω το μπαλόνι που χρησιμοποίησα για να φτιάξω το καλούπι. Το παραθυράκι αυτό το κλείνω με κόλλα, αν θέλω.
10. Η πινιάτα μου είναι έτοιμη για στόλισμα. Μπορείτε να βρείτε πολλές ιδέες διακόσμησης στο ίντερνετ.
Στα παρακάτω σχέδια που θα δείτε έχει χρησιμοποιηθεί χαρτί γκοφρέ σε πολλά χρώματα αλλά και πολύ φαντασία!!
Όλες αυτές τις πινιάτες και ακόμα περισσότερες θα τις βρείτε στην σελίδα της Μαρίνα στο FB Piniata fun handmade
με πληροφορίες από wikipedia