Το γάλα θεωρητικά είναι απαραίτητο καθημερινά, αυτό μάθαμε από παιδιά. Τελικά ισχύει;
Το γάλα θεωρείται μια βασική πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου και βιταμίνης D και συχνά δεν λείπει από κανένα πρωινό γεύμα, ειδικά στα παιδιά. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για γερά κόκκαλα και δόντια, αλλά τον τελευταίο καιρό υπάρχουν πολλές και διάφορες συζητήσεις για το πόσο τελικά απαραίτητο είναι το γάλα.
Υπέρ του γάλακτος
Οι υποστηρικτές της κατανάλωσης γάλακτος τονίζουν πως κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία, η αυξημένη ανάγκη για ασβέστιο καθιστά το γάλα πολύτιμο. Το γάλα περιέχει επίσης πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και βιταμίνη D, οι οποίες συμβάλλουν στην ομαλή ανάπτυξη του σκελετού και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Επιπλέον, είναι εύκολα προσβάσιμο και σχετικά οικονομικό.
Οι επιφυλάξεις
Από την άλλη πλευρά, αρκετοί ειδικοί επισημαίνουν ότι το γάλα δεν είναι απαραίτητο για όλους. Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη ή έχουν πεπτικά προβλήματα μετά την κατανάλωσή του. Παράλληλα, τονίζεται ότι το ασβέστιο μπορεί να ληφθεί επαρκώς και από άλλες πηγές, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αμύγδαλα, το ταχίνι και τα εμπλουτισμένα φυτικά ροφήματα.
Και στην ενήλικη ζωή;
Στους ενήλικες, η ανάγκη για γάλα είναι ακόμη πιο συζητήσιμη. Δεν υπάρχει διατροφική οδηγία που να επιβάλλει την κατανάλωσή του, και πολλοί επιλέγουν φυτικά υποκατάστατα χωρίς να επηρεάζουν την υγεία τους. Αντίθετα, η υπερκατανάλωση γάλακτος έχει κατά καιρούς συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο φλεγμονών ή άλλων παθήσεων, αν και τα στοιχεία παραμένουν αμφιλεγόμενα.
Συμπέρασμα
Το γάλα μπορεί να αποτελεί χρήσιμο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, κυρίως στην παιδική ηλικία και την εφηβεία, όμως δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Η ποιότητα της συνολικής διατροφής και η κάλυψη των θρεπτικών αναγκών από ποικιλία τροφών είναι το κλειδί για την υγεία, ανεξαρτήτως αν περιλαμβάνει γάλα ή όχι.
Από την Αναστασία Κόκκαλη, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος.