Ξεσπάσματα θυμού, άγχος, απόκρυψη πραγματικών συναισθημάτων και χαμηλή αυτοεκτίμηση — δυστυχώς, ορισμένοι γονείς καταφέρνουν να μεταδώσουν όλα αυτά τα αρνητικά στα παιδιά τους. Ο εγωισμός και η αδιαφορία τους για τα συναισθήματα των παιδιών τους έχουν τεράστιο αντίκτυπο σε αυτά στην παιδική τους ηλικία. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά αρχίζουν να επικρίνουν τον εαυτό τους, να αισθάνονται αβοήθητα και να έχουν προβλήματα στην κοινωνική τους ζωή. Η γνώση των αιτιών των φόβων και του άγχους μας μπορεί να μας βοηθήσει να τα θεραπεύσουμε και να βελτιώσουμε τη ζωή μας.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ | Είναι το ChatGPT ο νέος σύβουλος σχέσεων; Ανακαλύψτε πώς η τεχνητή νοημοσύνη επαναπροσδιορίζει τις σύγχρονες σχέσεις
1. Φοβάστε τη χειραγώγηση.
Συμβαίνει αρκετά συχνά οι τοξικές οικογένειες να χρησιμοποιούν τη χειραγώγηση για να ελέγχουν άλλα μέλη της οικογένειας. Σε καθημερινή βάση, αυτή η συμπεριφορά δεν είναι φυσιολογική και μετατρέπεται σε συναισθηματική κακοποίηση. Αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ότι εμπιστεύεστε λιγότερο τους άλλους ανθρώπους γύρω σας και να σας εμποδίζει να έχετε σχέσεις. Το να αισθάνεστε συνεχώς ότι χειραγωγείστε από την οικογένειά σας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συμπεριφορά αποφυγής.
2. Έχετε δυσκολίες με τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και την εμπιστοσύνη στους άλλους.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η Επιστήμη Εξηγεί Γιατί Ορισμένες Ηλικιακές Διαφορές Δεν Λειτουργούν στις Σχέσεις και Άλλες Ναι
Όταν κάποιος μεγαλώνει σε μια τεταμένη ατμόσφαιρα, με χειραγώγηση και άλλη ψυχική κακοποίηση, αυτό αφήνει το στίγμα του. Μερικοί γονείς μπορεί να μην ήταν σε θέση να παρέχουν στο παιδί τους την απαραίτητη υποστήριξη, και σε ένα άλλο σενάριο κάποιος μπορεί να ζει σε μια οικογένεια όπου νιώθει ότι πρέπει πάντα να είναι σε εγρήγορση. Μπορεί να αναπτύξετε δυσκολίες στην εμπιστοσύνη των άλλων ανθρώπων και στο να τους ανοιχτείτε. Τα προβλήματα προσκόλλησης είναι δύσκολα. Βλέποντας και βιώνοντας συνεχώς σωματική και συναισθηματική κακοποίηση, κακομεταχείριση και παραμέληση, σχηματίζετε μια εικόνα για τις σχέσεις. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να μην καταλαβαίνουν πώς μοιάζει μια στοργική και υγιής σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων. Πάντα περιμένουν υποσυνείδητα από όλους γύρω τους είτε να αντιδράσουν υπερβολικά, να είναι απαιτητικοί, να τους κατηγορήσουν για κάτι ή να τους απογοητεύσουν.
3. Δυσκολεύεστε με την αποτυχία.
Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα τοξικό περιβάλλον μπορεί να νιώθουν συνεχώς ότι δεν είναι αρκετά καλά ή ακόμα και άχρηστα. Οι γονείς τους μπορεί πάντα να έχουν υπερβολικές απαιτήσεις από αυτά και να τα κατηγορούν αν δεν ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες τους. Βασικά, έχουν αναπτύξει χαμηλή αυτοεκτίμηση και έλλειψη αυτοφροντίδας. Γι’ αυτό και το παραμικρό λάθος ή αποτυχία μπορεί να τα φρικάρει και να τα οδηγήσει σε νευρικό ξέσπασμα.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ | 1111: Σήμα από του αγγέλους για ευημερία λένε στην αριθμολογία. Οι αγγελικοί αριθμοί
4. Η αίσθηση της αυτογνωσίας είναι ελλιπής.
Η θετική οικογενειακή «εκτίμηση» είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για εμάς όταν μιλάμε για την ψυχική μας υγεία. Είναι εξίσου σημαντική με το αίσθημα της αγάπης και του ότι ανήκουμε κάπου. Εάν η σχέση μεταξύ ενός παιδιού και των γονιών του είναι κακοποιητική, τότε το παιδί μπορεί να αρχίσει να έχει προβλήματα με τον εσωτερικό του κόσμο, την ταυτότητά του και την αυτοεκτίμησή του. Αυτό οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις όπως άγχος, ακόμη και κατάθλιψη.
5. Επικρίνεις πολύ τον εαυτό σου.
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση, που δημιουργείται από τοξικούς γονείς, κάνει ένα παιδί να νιώθει ηλίθιο, και ανάξιο να έχει κάτι καλύτερο. Σε οτιδήποτε κάνουν αυτά τα παιδιά, επικρίνουν τον εαυτό τους, διστάζουν και έχουν δεύτερες σκέψεις. Έχουν αποδεχτεί ότι είναι χειρότερα από τους άλλους, γεγονός που τα κάνει να υποφέρουν ψυχικά, αλλά δεν μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση, επειδή δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ψυχική υποστήριξη.
6. Βάζεις τα συναισθήματά σου σε τελευταία θέση.
Οι γονείς που ασκούν λεκτική ή σωματική κακοποίηση παραμελούν τα συναισθήματα των παιδιών τους. Επιπλέον, αν τα παιδιά προσπαθήσουν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη κακομεταχείριση από την οικογένεια. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά συνηθίζουν να κρύβουν τον πόνο, τη δυσαρέσκεια και τον θυμό τους. Αργότερα στη ζωή τους, μπορεί να αρχίσουν να δίνουν προτεραιότητα στα συναισθήματα των άλλων πάνω από τα δικά τους. Η καταστολή των συναισθημάτων επηρεάζει επίσης την αυτοπροσδιορισμό ενός ατόμου. Δυσκολεύονται να καταλάβουν ποιοι είναι, πώς αισθάνονται και τι θέλουν στη ζωή τους. Έτσι, αποτυγχάνουν να αναπτυχθούν στους τομείς της ζωής που είναι σημαντικοί για αυτούς, επειδή, ψυχικά, πάντα εμποδίζονται από την αβεβαιότητα και μια προηγούμενη έλλειψη οικειότητας.
7. Νιώθετε πάντα σαν ένα αβοήθητο παιδί.
Οι τοξικοί γονείς μερικές φορές αρνούνται να αναγνωρίσουν το παιδί τους ως ενήλικα. Ανεξάρτητα από την ηλικία ενός παιδιού, αυτοί οι γονείς μπορεί πάντα να προσπαθούν να το φέρονται σαν ένα αβοήθητο βρέφος. Θέλουν να ελέγχουν και να διοικούν, και αν αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε αντίσταση, θα συμπεριφέρονται προσβεβλημένοι για να κάνουν το παιδί τους να νιώσει ένοχο. Εάν σε ένα παιδί δεν επιτρέπεται να παίρνει τις δικές του αποφάσεις, παραβιάζεται η ιδιωτικότητά του και δεν αισθάνεται ανεξάρτητο άτομο, αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για την ψυχική του υγεία. Μπορεί να αναπτύξει άγχος, να φοβάται να ξεκινήσει κάτι νέο και να μην μπορεί να ενταχθεί στην κοινωνία.
8. Συχνά αισθάνεστε άγχος.
Τα παιδιά που προέρχονται από τοξικές οικογένειες συχνά διαγιγνώσκονται με αγχώδεις διαταραχές. Αυτό συμβαίνει λόγω οικογενειακής αστάθειας, ψυχικής και σωματικής κακομεταχείρισης και έλλειψης ασφάλειας. Τα παιδιά με άγχος αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη συγκέντρωση και μπορεί να αισθάνονται ευερεθιστότητα, ανησυχία, ανησυχία και ένταση.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς η Χαμηλή Αυτοεκτίμηση Επηρεάζει τη Ζωή μας και Πώς να την Αντιμετωπίσουμε
Έχετε παρατηρήσει κάποιο από αυτά τα χαρακτηριστικά στους γονείς σας; Έχετε βιώσει κάποιο από αυτά τα σημάδια;