Όταν ανοίγετε ένα βάζο με ελιές, μπορεί να εντοπίσετε μια λεπτή, λευκή μεμβράνη στην επιφάνειά τους. Αν και μπορεί να φαίνεται ανησυχητικό, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας – γιατί είναι στην πραγματικότητα ένα φυσικό υποπροϊόν της ζύμωσης. Η λευκή μεμβράνη αποτελείται από αβλαβείς ζυμομύκητες που αναπτύσσονται κατά τη διαδικασία αλατοποίησης.
Οι ελιές συχνά διατηρούνται σε αλμυρό διάλυμα, το οποίο βοηθάει στη ζύμωση. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος διασπούν τα σάκχαρα στις ελιές, παράγοντας οξέα που βοηθούν στη διατήρηση. Μερικές φορές, λόγω ζύμωσης δημιουργείται αυτό το λεπτό, λευκό φιλμ. Είναι απολύτως ασφαλής για κατανάλωση και δεν επηρεάζει τη γεύση ή την ποιότητα των ελιών.
Τι μπορείτε να κάνετε;
Εάν η λευκή μεμβράνη σας ενοχλεί, μπορείτε να την ξεπλύνετε εύκολα με κρύο νερό. Μερικοί προτιμούν να τρίβουν τις ελιές απαλά κάτω από τρεχούμενο νερό για να αφαιρέσουν τα υπολείμματα πριν τις σερβίρουν. Η αποθήκευση των ελιών στο ψυγείο μετά το άνοιγμα μπορεί επίσης να βοηθήσει αν και η ψύξη δεν είναι πάντα απαραίτητη για όλους τους τύπους ελιών.
Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε ασυνήθιστες μυρωδιές ή αποχρωματισμό, αυτό είναι ένα σημάδι ότι οι ελιές μπορεί να έχουν χαλάσει. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι καλύτερο να μην τις φάτε.
φώτο cookist