Το μελοπέπονο προσδίδει μια ακαταμάχητα γλυκιά, ελαφρώς ξινή γεύση. Αλλά μην αφήσετε τη φυσική του γλυκύτητα να σας ξεγελάσει, αυτό το δημοφιλές φρούτο είναι επίσης γεμάτο με θρεπτικά συστατικά, ωφελώντας την υγεία και την ομορφιά μας με πολλούς τρόπους. Φάε Βατόμουρα: Κάνουν καλό
Ανοσολογική υγεία
Το μελοπέπονο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες και υποστηρίζει τη γενική υγεία του ανοσοποιητικό. Επιπλέον, οι φυτικές ενώσεις τους δρουν επίσης ως αντιοξειδωτικά που μειώνουν τη φλεγμονή του σώματος και καταπολεμούν τα μόρια ελεύθερων ριζών που προκαλούν ασθένειες, ενισχύοντας περαιτέρω το ανοσοποιητικό σύστημα.
Μεταβολική υγεία
Ενώ το μελοπέπονο έχει περίπου 14 γραμμάρια φυσικής ζάχαρης ανά μερίδα ενός φλιτζάνι, στην πραγματικότητα έχει βρεθεί ότι ωφελεί όσους έχουν μεταβολικά θέματα , όπως ο διαβήτης τύπου 2. Έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση περίπου 100 έως 140 γρ. καθημερινά, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 και στη μείωση των επιπλοκών για όσους έχουν ήδη διαγνωστεί με διαβήτη τύπου. Αυτό είναι πιθανόν χάρη στις φυτικές ίνες που ρυθμίζουν το σάκχαρο του αίματος και στα αντιοξειδωτικά που μειώνουν τη φλεγμονή που περιέχει αυτό το αγαπημένο φρούτο.
Υγεία καρδιάς
Οι φυτικές ίνες, ιδιαίτερα οι διαλυτές φυτικές ίνες, που βρίσκονται στο μελοπέπονο υποστηρίζουν επίσης την υγεία της καρδιάς μέσω της δέσμευσης της διατροφικής χοληστερόλης στο λεπτό έντερο, περνώντας την μέσω του σώματος ως απόβλητα και μειώνοντας την απορρόφηση στην κυκλοφορία του αίματος. Τα παρατεταμένα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να συμβάλλουν στη συσσώρευση πλάκας στη φλέβα και στα τοιχώματα των αρτηριών, χαρακτηριστικό σύμπτωμα ορισμένων καρδιακών παθήσεων. «Είναι επίσης μια καλή πηγή καλίου, το οποίο βοηθά στην υποστήριξη της υγείας της καρδιάς μέσω της ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης.
Δείτε ακόμη Γιατί να φας μια Μπανάνα το Βράδυ;
Υγεία του εντέρου
Το μελοπέπονο πεπόνι μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και την κανονικότητα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες και νερό. Και τα δύο θρεπτικά συστατικά βοηθούν στη μετακίνηση της τροφής μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα, ενώ οι διαλυτές φυτικές ίνες που βρίσκονται σε αυτό το φρούτο δρα ως τροφή για τα υγιή βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου – υποστηρίζοντας περαιτέρω όχι μόνο την υγεία του εντέρου αλλά και την υγεία του ανοσοποιητικού.
Υγεία του δέρματος
Η υψηλή περιεκτικότητα του μελοπέπονου σε βιταμίνη C είναι επίσης καλό για λαμπερό δέρμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι παίζει μεγάλο ρόλο στη σύνθεση κολλαγόνου, ενώ επίσης αποτρέπει τα μόρια των ελεύθερων ριζών που μπορούν να συμβάλουν σε σημάδια γήρανσης, όπως οι ρυτίδες, καθώς και ορισμένες δερματικές παθήσεις.
Βέλτιστη ενυδάτωση
Το μελοπέπονο είναι κατά 90% νερό που σημαίνει ότι μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες ενυδάτωσης. Το κάλιο στο μελοπέπονο είναι επίσης σημαντικό για την ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών ως κύριος ηλεκτρολύτης.
Υγεία των ματιών
Τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που βρίσκονται στο μελοπέπονο είναι φυτοθρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία των ματιών. Μια έρευνα του 2022 βρήκε ότι αυτές οι δύο φυτικές ενώσεις σχετίζονται με καθυστερημένη εξέλιξη οφθαλμικών ασθενειών όπως ο καταρράκτης και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Διατήρηση βάρους
Η τακτική κατανάλωση μελοπέπονου μπορεί να υποστηρίξει τη διατήρηση υγιούς βάρους. Δεδομένου ότι έχει λίγες θερμίδες και περιέχει περίπου 90% νερό, μπορεί να είναι χρήσιμο για όσους θέλουν να χάσουν ή να διατηρήσουν βάρος.
Πως να απολαύσετε το μελοπέπονο
Τα αξιοσημείωτα οφέλη του μελοπέπονου, σε συνδυασμό με τη νόστιμη γλυκιά του γεύση, το καθιστούν την τέλεια προσθήκη σε μια ποικιλία πιάτων.
Επιλέξτε ένα μελοπέπονο που είναι βαρύ για το μέγεθός του, έχει ελαφρώς κηρώδη υφή και μυρίζει γλυκά στο άκρο του κοτσανιού. Εάν θέλετε να το φάτε σχετικά σύντομα, φροντίστε να διαλέξετε ένα με κρεμώδη κίτρινη απόχρωση και όχι πράσινο, καθώς αυτό είναι σημάδι ενός πιο ώριμου φρούτου.
Μόλις έχετε ένα ώριμο μελοπέπονο, υπάρχουν τόσες πολλές νόστιμες συνταγές που μπορείτε να το συμπεριλάβετε. Εκτός από το να το φάτε ως φρούτο, είναι νόστιμο σε σαλάτες, smoothies, βουτηγμένο σε σοκολάτα ή ανάμεικτο σε γιαούρτι ή τυρί κότατζ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γαρνιτούρα για ποτά ή να γίνει πουρές για να προστεθεί απευθείας σε μια ποικιλία από μοκτέιλ ή κοκτέιλ. Η ήπια γλυκύτητα αυτού του φρούτου συνδυάζεται καλά με μια ποικιλία από χυμούς φρούτων, ανθρακούχα νερά, ακόμη και αναψυκτικά.
Δείτε επίσης Τα Θαυματουργά Οφέλη της Φλούδας Καρπουζιού