Απαραίτητη προϋπόθεση ένα καλά στρωμένο κέϊκ . Μη νομίζετε οτι η πάστα θα καλύψει τις ατέλειες.
Αντιθέτως θα τις μεγεθύνει.
Πώς φτιάχνουμε Ζαχαρόπαστα. (Fondant) Βήμα – Βήμα
Φτιάξτε το κέικ σε φόρμα (ή 2 ή 3 τσέρκια ).
Παγώστε το στο ψυγείο και χωρίστε το με μαχαίρι σε 2-4 επίπεδα.
Βάλτε τη κρέμα της αρεσκείας σας ανάμεσα
Διορθώστε το σχήμα με μαχαίρι όπου χρειάζεται.
Χρησιμοποιήστε μια κρέμα για να καλύψετε το κέικ. Στρώνετε καλά με τη σπάτουλα , αφαιρείτε το περίσσευμα και αφού έχετε ένα ωραίο λείο αποτέλεσμα, το βάζετε στο ψυγείο
Αφήστε το μερικές ώρες να σταθεροποιηθεί και να παγώσει.. Βγάλτε τη, λίγο πριν ανοίξετε τη ζαχαρόπαστα. Βρέξτε τα χέρια σας με λιγο ζεστο νερό και περάστε τα στη τούρτα. Αυτο θα στρώσει τυχόν ατέλειες και θα βοηθήσει στο να κολλήσει επάνω η ζαχαρόπαστα.
Ανοίγουμε τη ζαχαρόπαστα
Ανοίξτε τη με τον πλάστη όπως ανοίγετε το φύλο για τυρόπιτα.
Εδώ σας έχω ένα tip που θα σας διευκολύνει.
Είναι αυτοί οι ράβδοι σε 3 διαφορετικά μεγέθη που κάνουν
ευκολότερο το άνοιγμα και προπαντός ισόπαχο.Μπορείτε να ανοίξετε ζύμες
για φύλο, σφολιάτα .τάρτα κλπ.
Τοποθετούμε τη ζαχαρόπαστα
Βγάζετε το κέικ απο το ψυγείο και το τοποθετείτε κοντά στην ανοιγμένη πάστα.
Τη σηκώνετε προσεκτικά βάζοντας τα χέρια σας απο κάτω και την φέρνετε πάνω απο το γλυκό.
Την ακουμπάτε απαλά απο τη μία πλευρά προς την άλλη. Ακόμη πιο εύκολο είναι να τη πάρετε
μαζί με τη λαδόκολα και με την ίδια διαδικασία να την αφήσετε να γλιστρήσει επάνω στο γλυκό
.
κινήσεις μπρος πίσω στρώνετε γύρω-γύρω. Για να μην εγκλωβιστεί αέρας
μέσα και σας κάνει φουσκάλες ανασηκώνετε
κατα διαστήματα απο το κάτω μέρος καθώς στρώνετε
Τώρα κόψτε το περίσσευμα στο κάτω μέρος, στολίστε και βάλτε τη τούρτα στο ψυγείο
Τί να προσέξετε
Θα πρέπει να γνωρίζετε οτι η τούρτα με ζαχαρόπαστα ειναι ενα διαφορετικό γλυκό
απο τις τούρτες ψυγείου.Αυτές οι τούρτες ειναι πολυ ωραίες και εχουν πολυ ωραίους στολισμούς με διαφορετικά υλικά, όπως σοκολάτα , καραμέλα κλπ .Δεν χρειάζονται ζαχαρόπαστα και δεν δένει ούτε γευστικά ούτε τεχνικά.
Η τούρτα με ζαχαρόπαστα, πρέπει να είναι σταθερή για να δεχτεί το βάρος της ζαχαρόπαστας και των διακοσμητικών.Το υψος της πρέπει να είναι 10 εκ περίπου για να δείξει όμορφα και ο στολισμός
Εδώ, η γεύση δίνεται απο ένα ζουμερό αφράτο κέικ ακόμα και με σιρόπι και η κρέμα έρχεται απλά να συμπληρώσει γευστικά το αποτέλεαμα.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και παντεσπάνι άν σας αρέσει.
Δεν μπορείτε όμως , να βάλετε παχύ στρώμα κρέμας ενδιάμεσα,.όπως γίνεται στις τούρτες ψυγείου.
Προσπαθώντας πολλοί ,να πλησιάσουν τις κλασσικές τούρτες, εκτός του ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο στήσιμό της, το γευστικό αποτέλεσμα δεν ειναι τόσο καλό και η δομή δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της διακόσμησης
Χρόνια τώρα, σε Ευρώπη και Αμερική ετσι γίνονται αυτές οι τούρτες.
Ζυμώστε καλά με τα χέρια τη ζαχαρόπαστα πριν το άνοιγμα
Μην βάζετε πολύ άχνη στο πάγκο γιατί αφαιρεί την υγρασία απο τη ζαχαρόπαστα με αποτέλεσμα
να σας κάνει ραγάδες όταν τη βάλετε.
Για τον ίδιο λόγο μην την αφήνετε να κρέμεται κατά τη μεταφορά Χρησιμοποιήστε τον πλάστη ή τα χέρια απο κάτω.
Είναι σημαντικό να είναι καλά παγωμένο το γλυκό σας (στη ψύξη)
Κάντε απαλές κινήσεις και προσέξτε να μην εγκλωβίζεται αέρας.
Στη πρώτη σας προσπάθεια ξεκινήστε με ένα μικρό κέικ ή ομοίωμα απο φελιζόλ
Στο ψυγείο δεν έχει κανένα πρόβλημα η ζαχαρόπαστα. Αν το ψυγείο σας είναι νέου τύπου
no frost όπως είναι τα περισσότερα σήμερα, απλώς θα παγώσει .
Οταν τη βγάλετε σε 15΄λεπτά θα μαλακώσει πάλι. Άν έχετε αμφιβολία για το ψυγείο σας,
κλείστε τη σε κουτί πρίν τη βάλετε.
Για κρέμα κάλυψης προτιμήστε κρέμα βουτύρου ή τυριού ή γκανάς
Δείτε ενδεικτικά τη ποσότητα ζαχαρόπαστας που θα χρειαστείτε σε σχέση με το μέγεθος του γλυκού
Μέγεθος στρογγυλού κέικ. Ποσότητα Ζαχαρόπαστα
18 cm……………………………………………………………………… 800 gr
20 cm ……………………………………………………………………..900 gr
23. cm………………………………………………………………………1000 gr
25. cm…………………………………………………………………….. 1200 gr
28. cm………………………………………………………………………1400 gr
30 cm………………………………………………………………………1700 gr
32 .cm…………………………………………………………………….. 1800 gr
35. cm…………………………………………………………………….. 2000 gr
Για τετράγωνο κέικ υπολογίστε ένα 10% περισσότερη ζαχαρόπαστα.
via sugarflowerscreations