ζαχαροπαστα συνταγη
800-1000γρ. Αχνη καλής ποιότητος
1/2 της κούπας γλυκόζη- 140γρ.
1 κσ γλυκερίνη Wilton ή Squires kitchen*
1/4 της κούπας νερό κρύο 50 γρ.
15 γρ. ζελατίνη σε σκόνη
25 γρ. φυτικό βούτυρο ( Crisco – Super fresco)
1κ.γ βανίλια (υγρή μορφή)
Εκτέλεση
1-Βάζουμε σ’ενα μπώλ τη μισή άχνη και κάνουμε μια λακούβα στη μέση.Το αφήνουμε στην άκρη.
2-Βάζουμε σε σιγανή φωτιά ένα κατσαρολάκι με νερό πάνω στο οποίο θα τοποθετήσουμε ενα άλλο σκεύος (μπαιν- μαρί)
και το άρωμα βανιλιας,Οταν ομογενοποιηθούν ,
4-Ρίχνουμε το μίγμα στη λακουβίτσα της άχνης και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα με κυκλικές κινήσεις απο μέσα προς τα εξω να αποροφηθεί η άχνη.
Άν χρειαστεί προσθέστε τότε λίγη άχνη ακόμα )
Μερικά μυστικά και συμβουλές για τη ζαχαρόπαστα
– Τα άλατα του νερού της περιοχής σας και η ποιότητα της άχνης είναι βασικά στοιχεία Γι΄ αυτό χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο νερό και ίδια μάρκα άχνης κάθε φορά.
-Για να ανοίξετε τη ζαχαρόπαστα χρησιμοποιήστε καλύτερα ένα πλάστη απο σιλικόνη.
-Πασπαλίστε με πολύ λίγη άχνη ή κορν φλάουρ την επιφάνεια του πάγκου σας . Αν βάλετε πολύ θα αφαιρέσει υγρασία απο τη ζαχαρόπαστα με αποτέλεσμα όταν τη βάλετε στη τούρτα να κάνει ρωγμές
-Αν δέν έχει ελαστικότητα αλείψτε τα χέρια σας ή τον πάγκο με λίγη λευκή μαργαρίνη.
-Για να χρωματίσετε τη ζαχαρόπαστα είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε χρώματα σε πάστα ή τζέλ. για να μην επηρεάσει την πυκνότητα της ζαχαρόπαστας ειδικά άν θέλετε να βγάλετε έντονο χρώμα.
-Βάζετε λίγη ποσότητα με την άκρη ενος μαχαιριού στη ζαχαρόπαστα και την ζυμώνετε καλά να ομογενοποιηθεί.
-Τα χρώματα σε σκόνη τα χρησιμοποιήτε μόνο σε κατασκευές για να δώσετε λάμψη. ( λουλούδια.ή φιγούρες) Τα περνάτε με πινέλο ζωγραφικής
-Για να φτιάξετε ζαχαρόπαστα με γεύση σοκολάτας . προσθέστε 200γρ κακάο και αφαιρέστε ανάλογα 200 γρ απο την άχνη . Για πιό βαθύ χρώμα προσθέστε λίγες σταγόνες καφέ χρώμα σε πάστα.
– Μην αφήνετε ακάλυπτη τη Ζαχαρόπαστα όταν δεν τη χρησιμοποιείτε Σκεπάστε τη με κάποιο σκεύος (για λίγο) ή τυλίξτε τη σε μεμβράνη.
-Για να τη φυλάξετε τυλίξτε τη πολύ καλά σε μεμβράνη. Για μια ,δυο μερες στο ντουλάπι σας ή για 1 μήνα στο ψυγείο .
Οταν τη βγάλετε απο το ψυγείο θα περιμένετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φούρνο μικροκυμάτων ( 30’’)
και μετά θα τη ζημώσετε για να τη χρησιμοποιήσετε.
– Ζημώνετε πάντα πολύ καλά τη ζαχαρόπαστα πριν τη χρησιμοποιήσετε , για να αποκτήσει συνοχή και να έχετε ωραίο λείο αποτέλεσμα στο άνοιγμα.
– Η ζαχαρόπαστα δεν έχει κανένα πρόβλημα στο ψυγείο
Όταν φτιάξετε τη τούρτα σας βάλτε τη στο ψυγείο. Πρίν τη σερβίρετε αφήστε τη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Στα πρώτα λεπτά μπορεί να υγρανθεί λίγο λόγω της διαφοράς της θερμοκρασίας ( ειδικά το καλοκαίρι) Μετά θα επανέλθει.
Αποφύγετε να βάλετε φιγούρες ή μεγάλα διακοσμητικά, για πρακτικούς λόγους.
( Μπορείτε να τα προσθέσετε μετά, στη τούρτα)
*-Προϊόντα και εργαλεία Ζαχαρόπαστας, καθώς και γλυκερίνη θα βρείτε σε μεγάλη ποικιλία και μπορείτε να παραγγείλετε απο Αγγλικά Sites όπως το Cake craft World & το squires Kitchen με 10 Ευρώ περίπου για μεταφορικά ή στο E-bay