Όταν ανοίγουμε ένα μπουκάλι κρασί όταν υπάρχει παρέα, συνήθως δεν διαρκεί περισσότερο από μία νύχτα. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που μας περισσεύει λίγο κρασί σε ανοιχτό μπουκάλι. Πόσο καιρό όμως μπορείτε να κρατήσετε ένα ανοιχτό μπουκάλι κρασί; 8 Μύθοι για το Κρασί που Εξακολουθούμε να Πιστεύουμε
Οξυγόνο
Μόλις ανοίξετε ένα μπουκάλι, το οξυγόνο έρχεται σε επαφή με το κρασί, προκαλώντας την οξείδωση του (χημική αντίδραση). Αυτό επηρεάζει το κρασί, αν και η διάρκεια της διαδικασίας είναι διαφορετική από το ένα κρασί στο άλλο.
Δείτε ακόμη 10 τρόφιμα μακράς διαρκείας ή χωρίς ημερομηνία λήξης
Λευκό κρασί
Το λευκό κρασί συνήθως έχει καλύτερη γεύση την ημέρα που ανοίξατε το μπουκάλι. Ακόμη και μόλις μια μέρα αργότερα, μπορείτε ήδη να παρατηρήσετε ότι η γεύση γίνεται λίγο πιο αδύναμη. Γι’ αυτό μπορείτε να κρατήσετε ένα ανοιχτό μπουκάλι μόνο για μία ημέρα. Αν και τα κρασιά με υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ (όπως ένα Riesling) θα διαρκέσουν λίγο περισσότερο, περίπου δύο με τρεις ημέρες. Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να διατηρήσετε κρασιά από ψυχρότερα κλίματα περισσότερο από κρασιά από θερμότερες περιοχές. Σε κάθε περίπτωση, είναι πάντα σημαντικό να βάζετε το φελλό στο μπουκάλι πριν το βάλετε στο ψυγείο.
Κόκκινο κρασί
Όσο περισσότερα οξέα και τανίνες περιέχει ένα κόκκινο κρασί, τόσο περισσότερο διαρκεί. Τα ανοιχτά κόκκινα κρασιά καταναλώνονται καλύτερα μέσα σε μία ή δύο ημέρες. Τα πιο δυνατά κόκκινα κρασιά θα διαρκέσουν λίγο περισσότερο, περίπου τρεις έως τέσσερις ημέρες. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα το κρασί έχει καλύτερη γεύση όταν το πίνετε λίγες μέρες μετά το άνοιγμα του! Διατηρώντας τα ανοιχτα μπουκάλια κόκκινου κρασιού στο ψυγείο θα διαρκέσουν περισσότερο.
Αφρώδες
Όταν πρόκειται για αφρώδη κρασιά, χρειάζεται λίγη βιασύνη. Το κρασί θα είναι πιο αφρώδες αμέσως μετά το άνοιγμα του φελλού. Κι εδώ, όμως, υπάρχουν μικρές διαφορές. Η σαμπάνια διαρκέσει λίγο περισσότερο από το prosecco, για παράδειγμα. Αυτό οφείλεται στον τρόπο κατασκευής των φυσαλίδων.
Γλυκό κρασί
Τα γλυκά κρασιά διαρκούν συχνά για μερικές μέρες πριν χάσουν τη γεύση και τη μυρωδιά τους. Υπάρχουν επίσης ενισχυμένα κρασιά όπως Port, Sherry και Madeira. Αυτά τα κρασιά θα διαρκέσουν λίγο περισσότερο μετά το άνοιγμα του μπουκαλιού. Φροντίστε να τα διατηρείτε σε δροσερό, ξηρό μέρος.
πηγή φωτογραφίας
Δείτε επίσης 10 Εναλλακτικές Χρήσεις για το ΚΡΑΣΙ!