Ό,τι τρώει ένα άτομο επηρεάζει τη συνολική υγεία και ευεξία του. Το αυξανόμενο επίπεδο ουρικού οξέος επίσης σχετίζεται με τα τρόφιμα και τα ποτά σας. Μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των αρθρώσεων και έντονο πόνο στις αρθρώσεις που μπορεί να σας οδηγήσει σε κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας και κίνδυνο βλάβης στις αρθρώσεις στο σώμα σας. Μελέτη: Ένα Ποτήρι Κεφίρ Ισοδυναμεί με την Ποσότητα Προβιοτικών Ενός Μήνα
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ουρικό οξύ
Ευτυχώς, η ουρική αρθρίτιδα είναι θεραπεύσιμη και αν αλλάξετε τον κακό τρόπο ζωής και το πρόγραμμα διατροφής σας, θα δείτε τις θετικές αλλαγές στο σώμα σας. Δείτε παρακάτω μια λίστα τροφών πλούσιων με ουρικό οξύ που πρέπει να αποφύγετε:
Κόκκινο κρέας
Τα περισσότερα από τα κόκκινα κρέατα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες που μπορούν να αυξήσουν το επίπεδο του ουρικού οξέος και μερικές φορές μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία σας.
Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, τα άτομα που τρώνε αρνίσιο ή άλλο κόκκινο κρέας υποφέρουν από ουρική αρθρίτιδα ή προβλήματα αρθρώσεων περισσότερο από άλλα άτομα που δεν τρώνε κόκκινο κρέας τις περισσότερες φορές.
Ηλιόσποροι
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ηλιόσπορους στα φαγητά τους και τον έχουν και ως σνακ. Οι ηλιόσποροι περιλαμβάνουν επίσης πουρίνη και μπορεί να αυξήσει το επίπεδο ουρικού οξέος στο σώμα σας. Επομένως εάν τρωτέ ηλιόσπορους, πρέπει να τους αποφύγετε ή να μειώσετε την ποσότητα του.
Αναψυκτικά και σόδες
Ορισμένες τροφές με ουρικό οξύ που πρέπει να αποφεύγετε, όπως τα αναψυκτικά, οι σόδες και οι χυμοί φρούτων με συντηρητικά περιέχουν πολλή ζάχαρη και φρουκτόζη που είναι πολύ επιβλαβής για την υγεία σας και αυξάνουν τα επίπεδα ουρικού οξέος του σώματός σας.
Φασόλια, αρακάς και φακές
Τα φασόλια, ο αρακάς και οι φάκες είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και δεν είναι χρήσιμα για όσους υποφέρουν από ουρικό οξύ.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι φακές είναι τροφή πλούσια σε πουρίνες και 100 γραμμάρια μερίδας περιέχουν 127 ποσότητες πουρίνης.
Εάν έχετε προβλήματα που σχετίζονται με την ουρική αρθρίτιδα ή το σώμα σας παράγει υψηλό ουρικό οξύ, τότε πρέπει να αποφύγετε τις φακές. Προσπαθήστε να τις καταναλώνετε μία ή δύο φορές το μήνα όχι περισσότερο από αυτό.
Δείτε ακόμη ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΕΣ: 30 Τροφές που Αποδεδειγμένα Καίνε το Λίπος στην Κοιλιά
Θαλασσινά
Τα περισσότερα από τα ψάρια περιέχουν ποσότητα πουρίνης. Ψάρια όπως ο τόνος, ο μπακαλιάρος, η πέρκα, ο γαύρος, ο αστακός και η σαρδέλα είναι τα είδη ψαριών που μπορούν να ενισχύσουν το ουρικό οξύ του σώματός σας και η τακτική πρόσληψη μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία σας.
Ένα γεμάτο πιάτο με χτένια περιέχει περισσότερη πουρίνη από έναν αστακό ή τα μύδια. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το ουρικό οξύ, τότε πρέπει να αποφύγετε να τα τρώτε.
Εντόσθια κρεάτων
Είναι επίσης γνωστά ως παραπροϊόντα που περιλαμβάνει το συκώτι, τα νεφρά, τον εγκέφαλο, την καρδιά και άλλα όργανα. Αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι περιέχουν πουρίνη που είναι μια ένωση που διασπά το ουρικό οξύ όταν το ανθρώπινο σώμα το αφομοιώσει.
Αλκοόλ
Εκατομμύρια άνθρωποι πίνουν αλκοόλ τακτικά χωρίς να γνωρίζουν ότι μπορεί να επηρεάσει και να βλάψει τα μέρη του σώματός τους. Το αυξημένο επίπεδο ουρικού οξέος είναι επίσης ένας από τους σημαντικούς λόγους που προκαλεί το αλκοόλ.
Το ποτό ζυθοποιίας και η μπύρα είναι οι πιο πλούσιες πηγές πουρίνης και τώρα οι ερευνητές απέδειξαν ότι οι άνθρωποι που πίνουν μπύρα καθημερινά αντιμετωπίζουν κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας ή πόνο στις αρθρώσεις και φλεγμονή, γι’ αυτό προσπαθήστε να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ.
Ορισμένα λαχανικά
Τα περισσότερα λαχανικά και φρούτα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες. Ωστόσο, ορισμένα που αυξάνουν το ουρικό οξύ – όπως τα μανιτάρια, το σπανάκι, το κουνουπίδι και τα σπαράγγια περιέχουν μια μέτρια υψηλή ποσότητα.
πηγή φωτογραφιών / cover photo freepik
Δείτε επίσης Αν Δείτε Αυτό το «Θαυματουργό» Ζιζάνιο στον Κήπο σας, Μην το Ξεριζώσετε, Φάτε το