Η μαγειρική σόδα είναι τόσο εξαιρετικό καθαριστικό που είναι δελεαστικό να θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε σε όλα αλλά δεν πρέπει. Όμως, παρόλο που είναι πιο ήπια από κάποιες εναλλακτικές, εξακολουθεί να έχει κάποια μειονεκτήματα. Επειδή είναι λειαντική, πρέπει να είστε προσεκτικοί με τις επιφάνειες που είναι ελαφρώς σφραγισμένες ή που έχουν φινίρισμα που μπορεί να φθαρεί. Και ορισμένα μέταλλα είναι πιο αντιδραστικά από άλλα, επομένως η μαγειρική σόδα μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό. Αν και δεν καταστρέφει εντελώς το μέταλλο, είναι σίγουρα αντιαισθητικό. Πώς να Καθαρίσετε Δάπεδα από Πλακάκια με Μαγειρική Σόδα
Το άλλο πράγμα που πρέπει να προσέχετε με τη μαγειρική σόδα είναι να μην την αναμείξετε με κάτι όξινο, όπως ξύδι ή χυμό λεμονιού καθώς αφρίζει και σχηματίζουν ένα αέριο. Εάν τα συνδυάσετε σε ένα σφραγισμένο δοχείο, όπως ένα μπουκάλι αναψυκτικού, μπορεί να εκραγεί και να σας βλάψει. Επομένως, εάν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε σε συνδυασμό, κάντε το αμέσως πριν καθαρίσετε αντί να προσπαθήσετε να αποθηκεύσετε το διάλυμα.
Δείτε ακόμη Ο καναπές έβγαζε δυσάρεστες οσμές – Πασπάλισε λίγη μαγειρική σόδα και τρελάθηκε με το αποτέλεσμα
Δείτε παρακάτω μερικά πράγματα που πρέπει να αποφύγετε να καθαρίσετε με μαγειρική σόδα.
Μαγειρικά σκεύη αλουμινίου
Ενώ μπορείτε να τρίψετε πολλές μεταλλικές επιφάνειες με μαγειρική σόδα, να είστε προσεκτικοί εάν καθαρίζετε μαγειρικά σκεύη από αλουμίνιο. Εάν το χρησιμοποιήσετε γρήγορα και το ξεπλύνετε, μπορεί να είναι εντάξει, αλλά αν αφήσετε τη μαγειρική σόδα να παραμείνει στην επιφάνεια για πολύ καιρό μπορεί να την οξειδώσει, που σημαίνει ότι η επιφάνεια αλλάζει χρώμα.
Ασημικά αντίκα
Παρόλο που η χρήση μαγειρικής σόδας και αλουμινόχαρτου μπορεί να αφαιρέσει γρήγορα τις μαυρίλες από τα ασημικά, ορισμένοι προειδοποιούν να μην το χρησιμοποιήσετε σε ασημικά αντίκες, καθώς μπορεί να είναι πολύ λειαντικό και να καταστρέψει το φινίρισμα (ειδικά αν δεν είστε σίγουροι για την προέλευση και είναι πιθανό τα κομμάτια δεν είναι στην πραγματικότητα ασήμι). Και σίγουρα μην το χρησιμοποιείτε σε είδη σερβιρίσματος που έχουν διακοσμητικά όπως τιρκουάζ ή πέρλες. Αν κάτι είναι πραγματικά πολύτιμο, πήγαινε το σε έναν επαγγελματία.
Επιχρυσωμένα σετ σερβιρίσματος
Εντάξει, είναι απίθανο πολλά σετ σερβιρίσματος σας να είναι επιχρυσωμένα με χρυσό 24 καρατιών —πιθανότατα είναι ορείχαλκος ή κράμα χρυσού— αλλά αν έχετε πορσελάνη με χρυσό χείλος ή σετ σερβιρίσματος με αληθινές χρυσές λεπτομέρειες, προσέξτε τη μαγειρική σόδα . Επειδή ο χρυσός είναι μαλακό μέταλλο, γρατσουνίζεται εύκολα ακόμα και με ένα ελαφρύ λειαντικό όπως η μαγειρική σόδα.
Μαρμάρινες επιφάνειες
Παρόλο που η μαγειρική σόδα είναι ελαφρώς λειαντική, οι επαναλαμβανόμενες εφαρμογές σε μαρμάρινες επιφάνειες μπορεί να φθείρουν το σφραγιστικό. Το καλύτερο είναι να επιλέξετε ειδικά καθαριστικά μαρμάρων.
πηγή φωτογραφίας
Δείτε επίσης Πώς να Καθαρίσετε τα Κατσαρολικά σας με ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΟΔΑ!