Αφού βρήκαν μικροπλαστικά στα θαλασσινά μας, το αλάτι και το πόσιμο νερό, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τώρα ότι υπάρχει πλαστικό και στα κόπρανά μας. Πίνεις Τσάι Σε Φακελάκια; Υπάρχει κίνδυνος – Τα Μικροπλαστικά στο Πιάτο Μας
Μικροπλαστικά έχουν ήδη βρεθεί σε πουλιά, ψάρια και φάλαινες, επομένως δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έχουν ανακαλυφθεί τώρα σε ανθρώπους.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιέννης βρήκαν δεκάδες μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού στα δείγματα κοπράνων οκτώ ατόμων από οκτώ διαφορετικές χώρες.
Τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής μελέτης παρουσιάστηκαν σε συνέδριο γαστρεντερολογίας στη Βιέννη την περασμένη εβδομάδα.
Οι συμμετέχοντες, από όλη την Ευρώπη, τη Ρωσία και την Ιαπωνία, κράτησαν ένα ημερολόγιο τροφίμων για μια εβδομάδα και στη συνέχεια παρείχαν δείγματα κοπράνων στο τέλος.
Οι ερευνητές βρήκαν περίπου 20 σωματίδια μικροπλαστικού ανά 10 γραμμάρια κοπράνων. Αναγνώρισαν εννέα από τους 10 τύπους πλαστικού που αναζητούσαν.
Ο πιο κοινός τύπος ήταν το πολυπροπυλένιο (χρησιμοποιείται σε καπάκια μπουκαλιών, συσκευασίες τροφίμων και συνθετικά ρούχα) ακολουθούμενο από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο ή “PET” (χρησιμοποιείται σε πλαστικά μπουκάλια). Οι άλλοι επτά τύποι περιελάμβαναν πλαστικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή σκευών, τσάντες για ψώνια, νάιλον, ανταλλακτικά αυτοκινήτων και ηλεκτρονικά είδη.
Τα ημερολόγια παρείχαν ενδείξεις για πιθανές πηγές των πλαστικών. Έξι από τους συμμετέχοντες έφαγαν θαλασσινά εκείνη την εβδομάδα. Και οι οκτώ κατανάλωσαν τρόφιμα τυλιγμένα σε πλαστικό. Και οι οκτώ ήπιαν νερό από πλαστικά μπουκάλια νερού.
«Με βάση την έρευνα, ήταν πολύ πιθανό να υπάρχουν μικροπλαστικά στους ανθρώπους», δήλωσε ο Philipp Schwabl, γαστρεντερολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης που ηγήθηκε της μελέτης.
«Αλλά κανείς δεν διερεύνησε ποτέ εάν τα μικροπλαστικά φτάνουν επίσης στο ανθρώπινο έντερο».
“Αυτό δείχνει ότι τρώμε τα σκουπίδια μας – η κακοδιαχείριση μας έχει επιστρέψει στα πιάτα του δείπνου μας”, δήλωσε στο National Geographic η Chelsea Rochman, οικολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.
Κατά μέσο όρο 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού, το μεγαλύτερο μέρος προϊόντων μιας χρήσης, καταλήγει στους ωκεανούς κάθε χρόνο.
«Ίνες από συνθετικά ρούχα όπως πολυεστέρας και ακρυλικό μπαίνουν στα συστήματα γλυκού νερού μέσω των πλυντηρίων ρούχων», γράφει η Laura Parker για το National Geographic.
«Ως αποτέλεσμα, μικροσκοπικά πλαστικά θραύσματα και ίνες έχουν πλέον εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη. Βρίσκονται σε βαθιες ταφρους θάλασσας και στον αέρα που αναπνέουμε».
πηγή φωτογραφίας
Δείτε επίσης Κίνδυνος από τα Τηγάνια Teflon: Ακόμα και μια μικρή ρωγμή μπορεί να απελευθερώσει χιλιάδες πλαστικά βλαβερά σωματίδια