Είτε πλένετε τις κατσαρόλες, τα τηγανιά και τα ταψιά σας στο πλυντηρίου πιάτων είτε στο χέρι, μερικές φορές χρειάζονται επιπλέον χρόνο και επίμονη προσπάθεια για να καθαρίσουν. Με τη βοήθεια της μαγειρικής σόδας, μπορείτε να αντιμετωπίσετε δύσκολους λεκέδες στα μαγειρικά σκεύη και να κάνει τη ζωή σας εύκολη.
Πόσο συχνά πρέπει να τα καθαρίζετε με μαγειρική σόδα
Επειδή η μαγειρική σόδα δεν είναι λειαντική, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε οποτεδήποτε χρειάζεστε βαθύ καθαρισμό. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε κάθε φορά που καθαρίζετε ή να οπότε έχετε κολλημένες τροφές και δύσκολους λεκέδες.
Φτιάξε το πιο μυρωδάτο αρωματικό χώρου με ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΟΔΑ
Θα χρειαστείτε
Ξύλινη κουτάλα
Στεγνές πετσέτες ή πανιά
Αντικολλητική νάιλον βούρτσα καθαρισμού
Μαγειρική σόδα
Ξύδι
Λεμόνι
Πώς να καθαρίσετε εμαγιέ σκευή
Γεμίστε το σκεύος με περίπου 1 λίτρο νερού ή περισσότερο, εάν είναι απαραίτητο, για να καλύψετε την καμένη περιοχή. Βράστε το νερό σε μέτρια φωτιά.
Προσθέστε 2 κουταλιές της σόδας ψησίματος και στη συνέχεια ανακατέψτε με την ξύλινη κουτάλα. Αφήστε να σιγοβράσει για αρκετά λεπτά.
Αδειάστε το σκεύος, ξεπλύνετε με ζεστό νερό και μετά στεγνώστε.
Πώς να καθαρίσετε τις βάσεις των σκευών
Γυρίστε το σκεύος ανάποδα και πασπαλίστε με μαγειρική σόδα όλη τη βάση. Ρίξτε ξύδι από πάνω.
Χρησιμοποιήστε μισό λεμόνι για να τρίψετε τη βάση του σκεύους. Τρίψτε επίσης κατά μήκος των πλευρών, όπου απαιτείται.
Ξεπλύνετε καλά και στεγνώστε με ένα πανί.
Πώς να καθαρίσετε αντικολλητικά σκεύη
Καλύψτε το κάτω μέρος του σκεύους με ένα στρώμα νερού. Πασπαλίστε τη μαγειρική σόδα πάνω από το νερό για να δημιουργήσετε μια λεπτή πάστα.
Αφήστε για αρκετές ώρες, ξεπλύνετε και πλύνετε με υγρό πιάτων.
Για να αφαιρέσετε πιο δύσκολους λεκέδες, βράστε 4 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και 1/2 φλιτζάνι νερό στο σκεύος. Αφήστε να κρυώσει, ξεπλύνετε και τρίψτε τον λεκέ με σόδα και τη βούρτσα.
Πώς να καθαρίσετε ταψιά
Πασπαλίστε την επιφάνεια του ταψιού με αρκετή μαγειρική σόδα.
Αναμείξτε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και 1/3 φλιτζάνι ξύδι και ρίξτε το διάλυμα στο τηγάνι. Η μαγειρική σόδα και το ξύδι θα αφρίσουν για μια στιγμή.
Αφήστε να μουλιάσει για λίγες ώρες και μετά ξύστε την επιφάνεια με σπάτουλα και συνεχίστε το μούλιασμα.
Πλύνετε το τηγάνι με σόδα και τη βούρτσα και μετά ξεπλύνετε.
Πώς να καθαρίσετε καμένα σκεύη
Καλύψτε το κάτω μέρος του σκεύους με μαγειρική σόδα και προσθέστε νερό για να φτιάξετε ένα λεπτόρρευστο διάλυμα.
Ζεσταίνετε το σκεύος στην κουζίνα μέχρι να βράσει και στη συνέχεια αφαιρέστε το από τη φωτιά.
Περιμένετε να κρυώσει το διάλυμα και σκουπίστε ή τρίψτε για να αφαιρέσετε τους καμένους λεκέδες.
Πώς να καθαρίσετε λαμαρίνες ψησίματος
Ανακατέψτε τη μαγειρική σόδα με μια μικρή ποσότητα συνηθισμένου οικιακού υπεροξειδίου του υδρογόνου (οξυζενέ) για να δημιουργήσετε μια παχιά πάστα.
Εφαρμόστε την πάστα σε όλη τη λεκιασμένη λαμαρίνα.
Περιμένετε δύο ώρες.
Δεν απαιτείται επίμονο τρίψιμο. Εάν παραμείνει λεκές, τρίψτε τον με τα δάχτυλά σας και θα φύγει αμέσως.
Αναποδογυρίστε τη λαμαρίνα και επαναλάβετε την ιδία διαδικασία στην κάτω πλευρά.
Πλύνετε και στεγνώστε τη λαμαρίνα.
Πρέπει πάντα να αφήνετε τα σκεύη σας να κρυώνουν πριν τα πλύνετε. Ιδιαίτερα ζεστά μαγειρικά σκεύη από ανοξείδωτο ατσάλι μπορεί να στρεβλώσουν εάν ρίξετε κρύο νερό. Αποφύγετε τη χρήση σύρματος, ατσαλόμαλλου, συρμάτινου σφουγγαριού, καθαριστικών φούρνων ή χλωρίνης γιατί μπορούν να χαράξουν τα μαγειρικά σκεύη σας. Στεγνώστε καλά αμέσως μετά τον καθαρισμό τους για να αποτρέψετε την ανάπτυξη κηλίδων νερού και αλάτων ασβεστίου.
9 Κόλπα με Μαγειρική Σόδα που Πρέπει να Ξέρετε
πηγή φωτό