Το φυτό αλόης σας γίνεται καφέ; Αναγνωρίζοντας τις αιτίες μπορείτε να σώσετε το φυτό σας από αυτή τη δυστυχία! 9 Εργασίες Κηπουρικής που Δεν Πρέπει Ποτέ να Κάνετε το Απόγευμα
Υπερπότισμα
Το υπερβολικό πότισμα είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το φυτό της αλόης γίνεται καφέ και μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών και να προκαλέσει καφέ χρώμα στα φύλλα του. Τα φυτά της αλόης είναι παχύφυτα και έχουν χαμηλές απαιτήσεις σε νερό. Οι λύσεις περιλαμβάνουν:
- Ελέγξτε το επίπεδο υγρασίας του εδάφους πριν το πότισμα. Ποτίστε μόνο όταν η επιφάνεια του χώματος είναι στεγνή.
- Βεβαιωθείτε ότι η γλάστρα έχει σωστή αποστράγγιση για να αποτρέψετε τη συσσώρευση νερού στον πάτο.
- Προσαρμόστε ανάλογα το πρόγραμμα ποτίσματος και μειώστε τη συχνότητα του ποτίσματος.
Υποπότισμα
Ενώ το υπερβολικό πότισμα είναι συνηθισμένο, το υποπότισμα μπορεί επίσης να προκαλέσει καφέ χρώμα στα φυτά της αλόης. Η ανεπαρκής παροχή νερού οδηγεί σε αφυδάτωση και στρες. Οι λύσεις περιλαμβάνουν:
- Ελέγχετε τακτικά το χώμα για να δείτε αν έχει στεγνώσει πολύ. Ποτίστε σχολαστικά όταν η επιφάνεια είναι στεγνή.
- Αυξήστε τη συχνότητα του ποτίσματος, ειδικά σε περιόδους ζέστης και ξηρασίας.
- Εξασφαλίστε σωστή αποστράγγιση για να αποτρέψετε το υπερβολικό νερό να παραμείνει στη γλάστρα.
Ηλιακό έγκαυμα
Ο τρίτος λόγος που το φυτό της αλόης γίνεται καφέ είναι το υπερβολικό ηλιακό φως. Τα φυτά της αλόης προτιμούν το φωτεινό αλλά έμμεσο ηλιακό φως. Εάν εκτίθενται σε έντονο, άμεσο ηλιακό φως για παρατεταμένες περιόδους, μπορεί να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα, το οποίο προκαλεί καφέ χρώμα και αποχρωματισμό. Οι λύσεις περιλαμβάνουν:
- Μετακινήστε το φυτό σε θέση με φιλτραρισμένο ή έμμεσο ηλιακό φως.
- Εάν τοποθετείτε το φυτό σε εξωτερικό χώρο, εγκλιματίστε το σταδιακά στο άμεσο ηλιακό φως παρέχοντας αρχικά κάποια σκιά.
- Χρησιμοποιήστε διάφανες κουρτίνες ή περσίδες για να φιλτράρετε το ηλιακό φως εάν το φυτό βρίσκεται κοντά σε παράθυρο.
Δείτε ακόμη Πώς να Γίνει το Αλεξανδρινό Ξανά Κόκκινο
Ζημιά από κρύο ή παγετό
Ο τέταρτος λόγος που το φυτό της αλόης γίνεται καφέ είναι το κρύο. Είναι ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί να υποστει ζημιά από το κρύο ή τον παγετό, με αποτέλεσμα τα φύλλα να είναι καφέ ή μαυρισμένα. Οι λύσεις περιλαμβάνουν:
- Προστατέψτε το φυτό από κρύα ρεύματα και ακραίες διακυμάνσεις θερμοκρασίας.
- Μεταφέρετε το φυτό σε μια πιο ζεστή τοποθεσία κατά τους ψυχρότερους μήνες.
- Φέρτε το φυτό σε εσωτερικό χώρο ή παρέχετε μόνωση κατά τις περιόδους παγετού αν είναι σε εξωτερικό χώρο.
Προσβολή από ασθένεια ή παράσιτο
Ο πέμπτος λόγος που το φυτό της αλόης γίνεται καφέ είναι τα παράσιτα καθώς είναι ευαίσθητο σε μυκητιασικές λοιμώξεις, ψευδοκοκκίδες ή λέπια έντομα. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν καφέ χρώμα, κηλίδες ή αποχρωματισμό στα φύλλα. Οι λύσεις περιλαμβάνουν:
- Επιθεωρείτε τακτικά το φυτό για σημάδια παρασίτων ή ασθενειών.
- Αντιμετωπίστε τυχόν προσβολές με κατάλληλα οργανικά ή χημικά φάρμακα, ακολουθώντας προσεκτικά τις οδηγίες.
- Εάν το φυτό έχει επηρεαστεί σοβαρά, μπορεί να χρειαστεί να κλαδέψετε ή να αφαιρέσετε τα κατεστραμμένα φύλλα.
Έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά
Τα ανεπαρκή θρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα το άζωτο, μπορούν να προκαλέσουν τα φυτά της αλόης να αναπτύξουν καφέ ή αποχρωματισμένα φύλλα. Οι λύσεις περιλαμβάνουν:
- Χρησιμοποιήστε ένα ισορροπημένο, υδατοδιαλυτό λίπασμα ειδικά σχεδιασμένο για παχύφυτα ή κάκτους.
- Ακολουθήστε τη συνιστώμενη δοσολογία και τη συχνότητα εφαρμογής.
- Βεβαιωθείτε ότι το χώμα είναι καλά στραγγιζόμενο και καλής ποιότητας.
Μπλέξιμο ρίζων
Ο τελευταίος λόγος για τον οποίο το φυτό της αλόης γίνεται καφέ είναι ότι το μπλέξιμο των ριζών. Σε μια τέτοια κατάσταση, οι ρίζες έχουν περιορισμένο χώρο ανάπτυξης.
Ως αποτέλεσμα, μπορεί να μπλεχτούν και να συμπιεστούν, γεγονός που εμποδίζει την ικανότητά τους να προσλαμβάνουν αποτελεσματικά νερό και θρεπτικά συστατικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και έλλειψη θρεπτικών συστατικών, με αποτέλεσμα τα φύλλα να γίνονται καφέ.
- Μεταφυτέψτε το φυτό της αλόης σε μια μεγαλύτερη γλάστρα που παρέχει άφθονο χώρο για να αναπτυχθούν και να επεκταθούν οι ρίζες. Επιλέξτε μια γλάστρα με τρύπες στο κάτω μέρος για να εξασφαλίσετε τη σωστή αποστράγγιση του νερού
- Χαλαρώστε απαλά τις μπλεγμένες ρίζες κατά τη μεταφύτευση για να προωθήσετε την υγιή ανάπτυξη. Αυτό μπορεί να γίνει τραβώντας τις προσεκτικά ή κάνοντας μικρές κάθετες τομές στις εξωτερικές άκρες της ρίζας.
- Χρησιμοποιήστε ένα φυτόχωμα που στραγγίζει καλά, φτιαγμένο ειδικά για παχύφυτα ή κάκτους. Το χώμα θα πρέπει να επιτρέπει στο υπερβολικό νερό να ρέει εύκολα, αποτρέποντας συνθήκες υπερβολικής υγρασίας.
Δείτε επίσης Πως να Λιπάνετε Κάκτους / φώτο / φώτο