Αν η σιδηροπενική αναιμία είναι μια συχνή διάγνωση, ειδικά στις γυναίκες, οι αποθήκες σιδήρου είναι η αμέσως επόμενη «κουβέντα» με τον γιατρό. Ποιος είναι ο ρόλος τους, οι φυσιολογικές τιμές τους, και γιατί πρέπει να είναι σχεδόν γεμάτες;
Ένα από τα πλέον συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να βρει κανείς σε ένα πρόχειρο αιματολογικό check up –και πιο συχνά οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας– είναι η έλλειψη σιδήρου. Αρχίζει τότε ένας κύκλος αναζήτησης που πάρα πολλές φορές καταλήγει στις λεγόμενες «αποθήκες σιδήρου».
Γιατί είναι τόσο σημαντικές αυτές οι αποθήκες; Γιατί αδειάζουν εύκολα και σε τόσο πολύ κόσμο; Τι μπορείς να κάνεις για να τις γεμίσεις; Πρέπει να πάρεις συμπλήρωμα σιδήρου; Οι απορίες που προκύπτουν δεν είναι λίγες, γι’ αυτό κι εμείς προσπαθήσαμε να δώσουμε απαντήσεις στις πιο συχνές.
Ο σίδηρος και η σημασία του για την υγεία
Ο σίδηρος αποτελεί βασικό συστατικό της αιμογλοβίνης ή –όπως είναι πιο γνωστή– της αιμοσφαιρίνης, που είναι η χρωστική ουσία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η αιμοσφαιρίνη έχει ως βασικό ρόλο να μεταφέρει οξυγόνο για την παραγωγή ενέργειας από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως όταν ο σίδηρος βρίσκεται σε έλλειψη, το αίμα δεν μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά του. Επιπλέον, ο σίδηρος είναι βασικό στοιχείο για τη λειτουργία πληθώρας ενζύμων που εμπλέκονται στον μεταβολισμό, ενώ συμμετέχει και στη σύνθεση DNA σε όλα τα κύτταρα του σώματος.
Σιδηροπενική αναιμία: Γιατί είναι τόσο συχνή;
Από την Αναστασία Κόκκαλη, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος.
Διαβάστε όλο το άρθρο στο www.ow.gr
via www.ow / φώτο Julie Bang / Verywell / verywellhealth