Το ελαιόλαδο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική και γενικότερα τη μεσογειακή κουζίνα. Υπάρχουν 3 διαφορετικοί τύποι ελαιολάδου, το ελαιόλαδο, το παρθένο ελαιόλαδο και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ποια είναι η διαφορά τους εκτός από την τιμή;
Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο είναι χαμηλότερης ποιότητας σε σχέση με το παρθένο και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Συνήθως είναι ένα μείγμα ελαιολάδου και ραφιναρισμένου ελαιολάδου. Το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο είναι λάδι που παράγεται από υπολείμματα, χαμηλότερης ποιότητας χυμό ελιάς και πυρηνέλαιο. Περνάει από χημική επεξεργασία για να μπορεί να είναι βρώσιμο. Μπορεί να είναι κατώτερης ποιότητας αλλά παραμένει πολύ καλύτερη επιλογή από το κραμβέλαιο, το ηλιέλαιο, το καλαμποκέλαιο κτλ.
Παρθένο ελαιόλαδο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Και τα δύο αυτό έλαια δεν περνούν από διαδικασία εξευγενισμού και παράγονται φυσικά από τον παρθένο χυμό ελιάς κρατώντας όλες τις θρεπτικές ιδιότητες.
Ωστόσο το παρθένο ελαιόλαδο έιναι χαμηλότερης ποιότητας από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και αυτό συμβαίνει επειδή έχει αυξημένα επίπεδα οξύτητας και διαφορετική επεξεργασία από το έξτρα παρθένο.
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι ο βασιλιάς. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δεν εξευγενίζεται, έχει χαμηλά ελεύθερα λιπαρά οξεά, η διαδικασία γίνεται με ψυχρή έκθλιψη που μπορεί να θεωρηθεί ανεπεξέργαστη διαδικασία. Λόγω της ψυχρής έκθλιψης διατηρούνται όλες οι ευεργετικές ουσίες, οι πολυφαινόλες και τα αντιοξειδωτικά που προφέρουν πολύ σημαντικά οφέλη στον οργανισμό. Το ελαϊκό οξύ που υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μεταξύ άλλων μπορεί να μειώσει την χοληστερόλη
Τωρα λοιπόν ξέρετε τι να διαλέξετε!