Και μόλις κάθεσαι στο τραπέζι στη βεράντα σου να φας τη νόστιμη μπριζόλα σου ξαφνικά κάνουν επιδρομή οι σφήκες και μάλιστα δεν φεύγουν με τίποτα! Είναι επίμονες και επιθετικές με αποτέλεσμα να σηκώνονται όλοι απο το τραπέζι και τρέχουν πέρα δώθε.
Οι σφήκες είναι πιο επιθετικές από τις μέλισσες και το τσίμπημα του είναι πιο επώδυνο και χειρότερο από αυτό της μέλισσας. Οι σφήκες όμως παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο καθώς είναι εξαιρετικοί επικονιαστές και θηρευτές εντόμων, αλλά δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να γευματίζουμε μαζί.
Για να κρατησετε τις σφήκες μακριά πρέπει να κατανοήσετε τι είναι αυτό που τις ελκύει. Γιατί θέλουμε απλά να μείνουν μακριά μας και όχι να τις σκοτώσουμε.
Τι προσελκύει τις σφήκες
1. Πρωτεΐνη
Την άνοιξη και το καλοκαίρι που τελειώνει η ωοτοκία από την βασίλισσα οι σφήκες εργάτριες αλλάζουν εντελώς συμπεριφορά, γίνονται πιο επιθετικές και έλκονται έντονα από οτιδήποτε έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Έτσι λοιπόν η ζεστή καλοψημένη μπριζόλα επάνω στο τραπέζι δεν είναι θελκτική μόνο για εσάς αλλά και για τις σφήκες. Ομοίως και αν κάνετε μπάρμπεκιου. Οι σφήκες επίσης μαζεύονται σε σμήνη στα σκουπίδια γιατί ψάχνουν ακριβώς αυτό, πρωτεΐνη.
2. Υδατάνθρακες
Οι σφήκες αναζητούν οτιδήποτε γλυκό όπως νέκταρ ανθοφόρων φυτών, φρούτα και οποιαδήποτε τρόφιμα και ποτά που τρώνε ή πίνουν και οι άνθρωποι. Στα τέλη του καλοκαιριού, οι σφήκες αναζητούν όλο και περισσότερο ζαχαρούχα τρόφιμα.
Τα οπωροφόρα δέντρα κοντά στη συγκομιδή, και ιδιαίτερα τα υπερώριμα, πεσμένα φρούτα, αποτελούν μεγάλο μαγνήτη για τις σφήκες.
3. Φωτεινά χρώματα
Τα λουλούδια που επισκέπτονται οι σφήκες για νέκταρ είναι συνήθως κίτρινα και λευκά και επομένως οποιοδήποτε αντικείμενο, συμπεριλαμβανομένων των ρούχων σε αυτά τα χρώματα, τους αρέσει.
4. Γλυκά αρώματα
Οποιαδήποτε γλυκιά μυρωδιά -είτε φυσική από λουλούδια είτε από τεχνητά αρωματικά σαπούνια και αρώματα- προσελκύει τις σφήκες. Οι σφήκες έχουν μια πολύ ανεπτυγμένη αίσθηση της όσφρησης και συνδέουν τα γλυκά αρώματα, όπως ακριβώς και τα φωτεινά χρώματα, με πηγές τροφής.
5. Προστατευμένοι χώροι
Οι σφήκες φτιάχνουν φωλιές σε προστατευμένους χώρους όπου υπάρχει φως, ζεστασιά, κάλυψη από τα στοιχεία της φύσης και προστασία από θηρευτές όπως άλλα έντομα, πουλιά, αμφίβια, ερπετά και θηλαστικά.
6. Λιμνάζοντα νερά
Οι σφήκες αναζητούν νερό όχι μόνο για να πιουν, αλλά το χρησιμοποιούν και για την κατασκευή φωλιάς και την ψύξη των φωλιών τους. Γι’ αυτό θα τις δείτε να αιωρούνται πάνω από οποιαδήποτε πηγή νερού, όπως ανοιχτές πισίνες, λίμνες, βρύσες. Καταναλώνουν νερό επί τόπου ή το φέρνουν πίσω στη φωλιά.
7. Ακατέργαστο ξύλο
Οι σφήκες χρησιμοποιούν τον πολτό του ακατέργαστου ξύλου για να χτίσουν τις φωλιές τους. Προσελκύονται από νεκρό ξύλο όπως πεσμένα δέντρα, στοιβαγμένα καυσόξυλα και φθαρμένες βεράντες όπου η επιφάνεια του ξύλου είναι εκτεθειμένη, ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στον πολτό.
8. Άλλα έντομα
Εάν έχετε έντομα στην αυλή σας, πιθανότατα θα προσελκύσουν σφήκες. Τόσο οι κοινωνικές σφήκες όσο και οι μοναχικές αρπακτικές σφήκες τροφοδοτούν με έντομα τις προνύμφες τους που διψούν για πρωτεΐνες στη φωλιά.
Οι ενήλικες προνύμφες όμως δεν τρέφονται με έντομα, καταναλώνουν μόνο ζαχαρούχα υγρή τροφή.
Κοινοί Χώροι που θα Βρείτε Σφήκες
Με βάση την τροφή ή το καταφύγιο που αναζητούν οι σφήκες, αυτά είναι τα μέρη όπου συνήθως φωλιάζουν:
- Κάτω από μαρκίζες και προεξοχές στέγης.
- Δέντρα και θάμνοι.
- Ανοιχτοί κάδοι κομποστοποίησης και σωροί.
- Έπιπλα εξωτερικού χώρου και κούνιες.
- Εξωτερικές ψησταριές που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για αρκετό καιρό.
- Νεκρά κούφια δέντρα.
- Εγκαταλελειμμένα λαγούμια τρωκτικών, κάτω από πέτρες ή κορμούς, ή σε άλλες υπόγειες κοιλότητες (για σφήκες που φωλιάζουν στο έδαφος).
Τώρα μπορείτε να καταλάβετε πώς λειτουργούν και πώς σκέφτονται οι σφήκες και έτσι θα μπορέσετε να πάρετε τα μέτρα σας για να τις αποφύγετε και εσείς αυτές αλλά και αυτές εσάς.