Οι έχιδνες: Τα δηλητηριώδη φίδια της Ελλάδας
Από όλα τα φίδια που υπάρχουν παγκοσμίως, μόνο το 10% είναι δηλητηριώδη. Στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη, τα δηλητηριώδη φίδια περιορίζονται σε 4 με 5 είδη έχιδνας, σύμφωνα με το Κέντρο Δηλητηριάσεων. Η πιο γνωστή οχιά στην Ελλάδα είναι η Vipera ammodytes, η οποία αναγνωρίζεται εύκολα από το χαρακτηριστικό κερατάκι στο ρύγχος της. Οι οχιές ανήκουν στην οικογένεια Viperidae και απαντώνται κυρίως σε περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Διαθέτουν ισχυρό δηλητήριο που χρησιμοποιούν για να ακινητοποιούν τα θηράματά τους και για άμυνα όταν αισθανθούν απειλή.
Αναγνώριση της οχιάς
Τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τις οχιές από άλλα φίδια περιλαμβάνουν:
- Χοντρό και κοντό σώμα με έντονα σχέδια στο δέρμα για καμουφλάρισμα
- Τριγωνικό κεφάλι με έντονα, κάθετα μάτια
- Μεγάλα, κινητά δηλητηριώδη δόντια για έγχυση δηλητηρίου
- Νυχτόβια συμπεριφορά και αποφυγή επαφής με τον άνθρωπο
Το δάγκωμα της οχιάς αναγνωρίζεται από τα δύο χαρακτηριστικά σημαδάκια που αφήνουν τα δηλητηριώδη δόντια της. Τα δαγκώματα από δηλητηριώδη φίδια είναι επικίνδυνα και μπορεί να αποβούν θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα.
Συμπτώματα μετά από δάγκωμα από φίδι
Σύμφωνα με το εγχειρίδιο πρώτων βοηθειών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, η βαρύτητα της δηλητηρίασης εξαρτάται από την ηλικία του θύματος, τη γενική κατάσταση της υγείας του, τη θέση και το βάθος του δήγματος. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης το μέγεθος του φιδιού και το αν μετακινήθηκε ή όχι το θύμα μετά το δάγκωμα.
Τα συμπτώματα από δάγκωμα φιδιού χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τα τοπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, οίδημα, μελανιές και φυσαλίδες που επεκτείνονται μέσα σε λίγες ώρες. Οι φυσαλίδες μπορεί να επιμολυνθούν από μικρόβια και να εξελιχθούν σε γάγγραινα. Τα γενικευμένα συμπτώματα εκδηλώνονται όταν απορροφηθεί το δηλητήριο και είναι τα πιο ανησυχητικά. Περιλαμβάνουν έμετο, αδυναμία, ζάλη, ρίγος με πυρετό, εφιδρώσεις και αιμορραγικές εκδηλώσεις. Μπορεί επίσης να παρατηρηθούν ταχυκαρδία, υπόταση, shock, πνευμονικό οίδημα και οξεία νεφρική ανεπάρκεια.
Πρώτες βοήθειες για δάγκωμα από φίδι
Το πρώτο μέλημα μετά από δάγκωμα φιδιού είναι η ακινητοποίηση του θύματος για να μην εισέλθει το δηλητήριο στην κυκλοφορία του αίματος. Το ΕΚΑΒ συνιστά να μην περπατήσει το θύμα και να καθησυχαστεί άμεσα. Πρέπει να αφαιρεθούν κοσμήματα και στενά ρούχα πριν αρχίσει το οίδημα. Το άκρο που δέχτηκε το δάγκωμα πρέπει να ακινητοποιηθεί σε θέση χαμηλότερη από το ύψος της καρδιάς. Η πληγή καθαρίζεται με νερό και σαπούνι, αλλά δεν τοποθετείται πάγος στο τραύμα. Απαγορεύεται η ίσχαιμος περίδεση, καθώς η σύσταση να δένουμε σφιχτά το μέλος για να εμποδίσουμε τη διάχυση του δηλητηρίου είναι λανθασμένη.
Δεν χορηγείται καφές ή αλκοόλ στο θύμα και δεν επιχειρείται η σύλληψη του φιδιού. Αντίθετα, προσπαθήστε να απομνημονεύσετε το χρώμα και το σχήμα του για να το περιγράψετε στους γιατρούς. Η άμεση διακομιδή στο νοσοκομείο είναι απαραίτητη.
Ολόκληρο το άρθρο ourlife