Το πρώτο μέλημα μετά από δάγκωμα φιδιού είναι η ακινητοποίηση του θύματος για να μην εισέλθει το δηλητήριο στην κυκλοφορία του αίματος. Το ΕΚΑΒ συνιστά να μην περπατήσει το θύμα και να καθησυχαστεί άμεσα. Πρέπει να αφαιρεθούν κοσμήματα και στενά ρούχα πριν αρχίσει το οίδημα. Το άκρο που δέχτηκε το δάγκωμα πρέπει να ακινητοποιηθεί σε θέση χαμηλότερη από το ύψος της καρδιάς. Η πληγή καθαρίζεται με νερό και σαπούνι, αλλά δεν τοποθετείται πάγος στο τραύμα. Απαγορεύεται η ίσχαιμος περίδεση, καθώς η σύσταση να δένουμε σφιχτά το μέλος για να εμποδίσουμε τη διάχυση του δηλητηρίου είναι λανθασμένη.
Δεν χορηγείται καφές ή αλκοόλ στο θύμα και δεν επιχειρείται η σύλληψη του φιδιού. Αντίθετα, προσπαθήστε να απομνημονεύσετε το χρώμα και το σχήμα του για να το περιγράψετε στους γιατρούς. Η άμεση διακομιδή στο νοσοκομείο είναι απαραίτητη.
Θεραπεία δαγκώματος από φίδι
Μετά από δάγκωμα φιδιού χρειάζεται να γίνει αντιτετανικός ορός. Ο αντιοφικός ορός χορηγείται μόνο στο νοσοκομείο και δεν είναι πάντοτε απαραίτητος, σύμφωνα με το εγχειρίδιο του ΕΚΑΒ. Στα ελληνικά νοσοκομεία χρησιμοποιείται ενίοτε ένας ήπιος αντιεχιδνικός ορός ιταλικής παραγωγής ως αντίδοτο, αλλά σταδιακά τείνει να καταργηθεί λόγω παρενεργειών. Η χορήγηση αντιοφικού ορού πρέπει να γίνεται με προσοχή, καθώς μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση ή ακόμα και αναφυλαξία σε άτομα που είναι αλλεργικά. Η ιατρική παρακολούθηση είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση τυχόν επιπλοκών.
Ποια τα δηλητηριώδη φίδια στην Ελλάδα
Από τα 23 διαφορετικά είδη φιδιών που συναντάμε στη χώρα μας, μόνο 7 είναι δηλητηριώδη. Από αυτά, τα 5 ανήκουν στην οικογένεια των Εχιδνιδών και διαθέτουν σχετικά ισχυρό δηλητήριο, ενώ τα υπόλοιπα 2 ανήκουν στην οικογένεια των Κολουβρίδων με ασθενές δηλητήριο που δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο.
15 Φυτά που Απωθούν τα Φίδια στον Κήπο σας
Τα φίδια της οικογένειας των Εχιδνιδών έχουν διαφορετική γεωγραφική κατανομή στην ελληνική επικράτεια και δεν συναντώνται ποτέ όλα μαζί στην ίδια περιοχή. Τα πέντε είδη οχιών που απαντώνται στη χώρα μας είναι:
• Οχιά (Vipera ammodytes): Το πιο κοινό δηλητηριώδες φίδι
• Οθωμανική Οχιά (Montivipera xanthina): Συναντάται κυρίως στη βορειοανατολική Ελλάδα
• Οχιά της Μήλου (Macrovipera schweizeri): Ενδημικό είδος του νησιού
• Αστρίτης (Vipera berus): Σπάνιο είδος στις ορεινές περιοχές
• Νανόχεντρα (Vipera ursinii): Το μικρότερο και λιγότερο επικίνδυνο είδος οχιάς
Οι δύο δηλητηριώδεις Κολουβρίδες που συναντάμε είναι ο Σαπίτης (Malpolon insignitus) και το Αγιόφιδο (Telescopus fallax). Αυτά τα φίδια διαθέτουν οπισθόγλυφα δόντια και το δηλητήριό τους είναι πρακτικά ακίνδυνο για τον άνθρωπο.
Τα σπανιότερα φίδια στον κόσμο – Βίντεο
Με πληροφορίες από ourlife