Όπως έχουμε μάθει από το σχολείο τα φίδια όταν έρχονται οι ζέστες ξυπνούν από την χειμερία νάρκη και είναι τόσο πεινασμένα που θα πάνε παντού προκειμένου να βρουν τροφή αλλά και να ξεπιαστούν (χαχα πλακίτσα). Και μπορεί ακόμα και στην ιδέα να φρικάρεις ότι εκεί που κάθεσαι χαλαρός στην αυλή σου να δεις ένα φίδι να βολτάρει, πρέπει να ξέρεις ότι τα φίδια συνήθως δεν σε πειράζουν αν δεν τα πειράξεις και επιπλεόν στην χώρα μας έχουμε λίγα είδη που είναι δηλητηριώδη.
Αν λοιπόν αντιληφθείς ότι στον χώρο σου υπάρχει φίδι, πρέπει να απομακρυνθεί χωρίς να κινδυνεύσεις εσύ ή και το φίδι. Δεν υπάρχει λόγος να σκεφτείς να το σκοτώσεις γιατί τα φίδια είναι πολύ χρήσιμα στην αλυσίδα όσο και αν δεν το πιστεύεις.
- Φίδια στον κήπο: Αυτοί είναι οι 7 εύκολοι Τρόποι για να τα κρατήσετε μακριά
- 15 Φυτά που Απωθούν τα Φίδια στον Κήπο σας
- Δάγκωμα Φιδιού: Η γνώση μπορεί να σας σώσει την ζωή – Πώς θα ξεχωρίσεις τα 5 πιο επικίνδυνα είδη
Τι πρέπει να κάνεις αν υπάρχει φίδι στο σπίτι ή στην αυλή
- Το φίδι όταν μπαίνει στο χώρο σου το κάνει για να βρει τροφή, συνήθως ποντίκια. Αν δεν βρει κάτι και φυσικά υπάρχει άνοιγμα για να φύγει, τότε θα σε αποχαιρετήσει και ίσως να μην χρειαστεί να κάνεις κάτι άλλο. Τα φίδια είναι αρκετά έξυπνα για να φύγουν και πάλι από το άνοιγμα που ήρθαν.
- Αν ξέρεις από φίδια και καταλάβεις ότι το φίδι είναι δηλητηριώδες όπως πχ η οχιά τότε το πρώτο πραγμα που έχει να κάνεις είναι να απομακρύνεις από το χώρο μικρά παιδιά και όσους πανικοβάλλονται εύκολα. Το τελευταίο που θες εκείνη τη στιγμή πίστεψε με, είναι κάποιος να ουρλιάζει και να χοροπηδάει σαν τρελός. Στη συνέχεια με μια σκούπα και με πολύ απαλές κινήσεις προσπαθούμε να το απομακρύνουμε προς την έξοδο. Προσοχή δεν το ακουμπάμε, απλά του δείχνουμε με τη σκούπα το δρόμο του.
- Για τους πιο τολμηρούς τώρα και φυσικά για τους γνώστες: Εντάξει μην σας κάνει εντύπωση υπάρχουν άνθρωποι στην επαρχία που ξέρουν πολύ καλά τι να κάνουν. Αρχικά σε καμία μα καμία περίπτωση δεν πλησιάζουμε το φίδι με κοντά σορτσάκια, χωρίς γάντια και φυσικά χωρίς ειδικό εξοπλισμό απομάκρυνσης. Αν είσαστε εξοικειωμένοι, πάντα με ειδικά γάντα και εξοπλισμό μπορούμε να πιάσουμε το φίδι, να το βάλουμε σε μια μαξιλαροθήκη και να το πάμε σε ασφαλεές μέρος να το αφήσουμε.
- Εναλλακτικά καλούμε την πυροσβεστική ή την Ελληνική Ερπετολογική Εταιρία.
Τα φίδια δεν είναι επικίνδυνα αρκεί να μην τα τρομάξουμε και νιώσουν απειλή. Στη χώρα μας δεν είναι πολλά τα δηλητηριώδη είδη και μάλιστα πολλά είναι άκακα. Αν έρθετε αντιμέτωποι με φίδι καλό είναι να λάβετε δράση μόνο αν είσαστε εξοικειωμένοι και ψύχραιμοι. Απομακρύνετε πάντα από τον χώρο μικρά παιδιά, ανθρώπους που πανικοβάλλονται και κατοικίδια. Μην προσπαθήσετε ποτέ να πιάσετε φίδι με γυμνά χέρια και με ρούχα που αφήνουν εκτεθειμένο το δέρμα.
φώτο pexels