Η κουζίνα σε ένα σπίτι μαζί με το καθιστικό είναι η καρδιά του σπιτιού. Εδώ όμως θα δούμε τι γίνεται με την κουζίνα, αυτό το πολύσυχναστό δωμάτιο. Επειδή εκεί μέσα γίνεται η προετοιμασία του φαγητού αλλά και άλλες δουλειές μπορεί να μαζέψει πολύ εύκολα βρωμιά και βακτήρια. Και παρόλο κάνουμε καθημερινή καθαριότητα στα βασικά σημεία όπως πάγκοι και νεροχύτης, υπάρχουν κάποια σημεία που μπορεί να αμελούμε.
Ποια είναι τα πιο βρώμικα σημεία της κουζίνας:
1. Νεροχύτης
Μπορεί στον νεροχύτη να τρέχει συνέχεια νερό μέσα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και καθαρός. Ο νεροχύτης μαζεύει αρκετά μικρόβια και βακτήρια επειδή πέφτουν μέσα τροφές ή επειδή κάνουμε αρκετές προετοιμασίες για το μαγείρεμα. Πρέπει όταν πέσουν μέσα φαγητά να τα μαζεύουμε άμεσα και να τον πλένουμε με νερό και απορρυπαντικό πιάτων. Καλό είναι να απολυμαίνουμε συχνά πυκνά και ολόκληρο τον νεροχύτη αλλά και τις τάπες ή τα φίλτρα γιατί μαζεύουν βρωμιά, ειδικά από κάτω που μπορούν να κάνουν ακόμα και γλίτσα.
2. Πετσέτες κουζίνας
Οι πετσέτες κουζίνας επειδή είναι πάντα κοντά σε τροφές πρέπει να είναι καθαρές. Οι πετσέτες κουζίνας είναι εστία μικροβίων γιατί σκουπίζουμε τα χέρια μας μετά από διάφορες εργασίες. Και αν έχουμε πιάσει ωμές τροφές όπως κρέας πρέπει να αλλάζονται κατεθείαν. Οι πετσέτες κουζίνας γενικά πρέπει να αλλάζονται συχνά και να πλένονται με ζεστό νερό στο πλυντήριο.
Πως να Καθαρίσετε και να Απολυμάνετε τις Πετσέτες Κουζίνας
3. Σφουγγαράκια πιάτων
Τα σφουγγάρια των πιάτων είναι από τα αντικείμενα εκείνα που ίσως έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα μικρόβια. Κρατούν υγρασία που μπορεί να μετατραπεί σε μούχλα και έρχονται σε επαφή με τροφές που μπορούν να παραμείνουν υπολείμματα. Υπάρχουν φυσικά τρόποι που μπορείτε να δείτε εδώ για να απολυμάνετε τα σφουγγάρια πιάτων. Αν το χρησιμποιείτε πολυ καιρό καλό είναι να το αλλάξετε.
4. Χερούλια και πόμολα
Συνήθως καθαρίζουμε τα χερούλια και τα πόμολα από ντουλάπια, συρτάρια και συσκευές όταν πάει το μάτι μας και είναι ήδη αρκετά βρώμικα. Το ότι πριν από αυτό δεν φαίνονται βρώμικα δεν σημαίνει ότι δεν είναι και βρώμικα. Τα πόμολα επειδή τα πιάνουμε συνέχεια, ακόμα και με λερωμένα χέρια τείνουν να μαζεύουν μικρόβια. Καθαρίστε τα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα με απλά απολυμαντικά μαντηλάκια για ευκολία.
Καθαρισμός συρταριών Κουζίνας: Ο τρόπος για να τα καθαρίσετε
5. Οθόνες αφής
Πλέον με τις έξυπνες συσκευές έχουμε και πολλές οθόνες αφής στην κουζίνα όπως είναι στο ψυγείο, στους φούρνους, στα air fryers. Μην ξεχνάτε να τις καθαρίζετε γιατί μαζεύουν βρωμιά. Όπως είπαμε και παραπάνω με απολυμαντικά μαντηλάκια μπορείτε να το κάνετε γρήγορα και εύκολα.
6. Μικροσυσκευές
Οι μικροσυσκευές επειδή έρχονται σε επαφή με τρόφιμα λερώνονται αρκετά συχνά. Κολλάνε πάνω τρόφιμα και θέλουν συχνό καθάρισμα. Μην ξεχνάτε να τις καθαρίζετε γιατί με το πέρασμα του χρόνου οι συσκευές μπορεί να βάψουν και να είναι δύσκολο να καθαριστούν.
Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε το κέικ σας φροντίστε μετά να καθαρίσετε καλά το μίξερ. το ίδιο ισχύει και για το multi και τους επεξεργαστές τροφίμων.
7. ξύλα κοπής
Είτε χρησιμοποιείτε ξύλινες επιφάνειες κοπής είτε πλαστικές μαζεύουν μικρόβια στην επιφάνειά τους. Φροντίστε να τις πλένετε καλά και να τις απολυμαίνετε τρίβοντας επάνω λεμόνι με αλάτι.
8. Απορροφητήρας και φίλτρα απορροφητήρα
Καθαρίστε εξωτερικά τον απορροφητήρα με ένα ήπιο απορρυπαντικό και μία πετσέτα μικροϊνών. Αν ο απορροφητήρας είναι από inox τότε μπορείτε μετά το καθάρισμα να τον περάσετε με λίγο baby oil ή ελαιόλαδο για να γυαλίσει. τα φίλτρα απορροφητήρα θέλουν και αυτά συχνό καθάρισμα γιατί μαζεύουν λίπη και βρωμιά και μειώνεται η αποδοτικότητά τους.
Καθαρισμός φίλτρων απορροφητήρα: Έτσι θα το κάνεις σωστά χωρίς τρίψιμο και γίνονται σαν καινούρια
9. Μην ξεχνάς να καθαρίσεις στο ψυγείο
Μπορεί το καθάρισμα του ψυγείου να φαίνεται εφιάλτης αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνεται δυστυχώς. Μια φορά το μήνα τουλάχιστον πρέπει να βγάζετε τα συρτάρια και να τα πλένετε με σαπουνάκι και ζεστό νερό. Καλό καθάρισμα επίσης στα ράφια και εσωτερικά στο ψυγείο με νερό και ξύδι. Το ψυγείο θέλει και εξωτερικά καθάρισμα με ένα νωπό πανί μικροϊνών και καλή απολύμανση στα χερούλια. Τέλος με τη σκούπα μπορείτε να τραβάτε τη σκόνη και τα χνούδια από το κάτω μέρος πού βρίσκονται οι γρίλιες για να λειτουργεί καλύτερα.
10. Κάδος σκουπιδιών
Μπορεί να βάζετε στον κάδο πάντα σακούλα αλλά κάτι θα γίνει και θα λερωθεί εσωτερικά. Μια φορά το μήνα μπορείτε να τον πλένετε με νερό και ξύδι ή ακόμα και με λίγη χλωρίνη. Τον αφήνετε να στεγνώσει καλά πριν το χρησιμοποιήσετε πάλι.
11. Ο πάγκος της κουζίνας
Στον πάγκο της κουζίνας κάνουμε συνήθως όλη την προετοιμασία για το μαγείρεμα και ακουμπάμε τρόφιμα όπως κρέατα ή ακαθάριστα λαχανικά. Ο πάγκος της κουζίνας πρέπει να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται πάντα μετά την προετοιμασία το φαγητού.
Σε γενικές γραμμές αυτά είναι τα πιο βρώμικα σημεία της κουζίνας, ίσως γιατί δεν έχουμε σκεφτεί ότι πρέπει να τα καθαρίσουμε ή απλά τα έχουμε αμελήσει λόγω έλλειψης χρόνου. Αν κάνετε κάθε μέρα και από κάτι τότε δεν θα σας φανεί βουνό. Για παράδειγμα εκεί που μαγειρεύετε μπορείτε να πάρετε ένα απολυμαντικό μαντηλάκι και να κάνετε τα χερούλια από τα ντουλάπια.
cover Image by freepik