Η λανθασμένη αποθήκευση του ελαιολάδου στο σπίτι είναι κάτι που μπορεί να τύχει σε πολλούς από εμάς χωρίς να το καταλαβαίνουμε.
Το ελαιόλαδο είναι βασικό συστατικό σε κάθε ελληνική κουζίνα. Αναγνωρίζεται διεθνώς για την πλούσια γεύση του και τα πολυάριθμα οφέλη υγείας.
Ωστόσο, η ακατάλληλη αποθήκευση μπορεί να υποβαθμίσει γρήγορα την ποιότητα, τη γεύση και τις θρεπτικές του ιδιότητες. Η κατανόηση του τι επηρεάζει τη διάρκεια ζωής του ελαιολάδου μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη φρεσκάδα του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Σε αυτόν τον οδηγό, εστιάζουμε στα κοινά λάθη με την αποθήκευση του ελαιολάδου και στους καλύτερους τρόπους για να το διατηρήσετε σε άριστη κατάσταση.
Παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής του ελαιολάδου
Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την μακροζωία και την ποιότητα του ελαιολάδου. Η έκθεση σε αυτά τα στοιχεία μπορεί να επιταχύνει την οξείδωση και την αλλοίωση, μειώνοντας τη γεύση και τα οφέλη του για την υγεία. Οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής είναι:
Φτιάχνω ελαιόλαδο στο σπίτι – Ο ευκολότερος τρόπος
1. Έκθεση στο φως
Η άμεση έκθεση σε φυσικό ή τεχνητό φως διασπά τα αντιοξειδωτικά στο ελαιόλαδο, με αποτέλεσμα να ταγγίζει πιο γρήγορα.
Τα διαφανή δοχεία επιτρέπουν στο φως να διεισδύσει και να υποβαθμίσει την ποιότητα του λαδιού.
2. Έκθεση σε θερμότητα
Οι υψηλές θερμοκρασίες επιταχύνουν τη διαδικασία οξείδωσης, οδηγώντας σε ταχύτερη αλλοίωση.
Η αποθήκευση του ελαιολάδου κοντά σε πηγές θερμότητας μπορεί να προκαλέσει απώλεια του αρώματος και των ευεργετικών του ενώσεων.
3. Έκθεση στον αέρα
Το οξυγόνο προάγει την οξείδωση του ελαιολάδου, με αποτέλεσμα να χάνει τη φρεσκάδα του και να δημιουργεί δυσάρεστες γεύσεις.
Αφήνοντας τη φιάλη ανοιχτή ή ακατάλληλα σφραγισμένη επιτρέπει στον αέρα να εισέλθει και να υποβαθμίσει το λάδι.
4. Υγρασία και ρύποι
Η έκθεση σε υγρασία ή ρύπους από ακάθαρτα σκεύη μπορεί να προκαλέσει αλλοίωση και να αλλοιώσει τη σύνθεση του λαδιού.
περισσότερα στο onmed