Το ελαιόλαδο δεν λείπει από κανένα σπίτι ειδικά στην Ελλάδα. Εδώ και αιώνες είναι βασικό στοιχείο στις κουζίνες και είναι ιδιαίτερα αγαπητό για την γεύση του αλλά και για τα οφέλη του. Στο εμπόριο υπάρχει άφθονο ελαιόλαδο για αγορά αλλά το να φτιάξεις το δικό σου μπορεί να είναι μια συναρπαστική εμπειρία.
Με μια απλή μέθοδο και ελάχιστο εξοπλισμό, μπορείτε να δημιουργήσετε φρέσκο, σπιτικό ελαιόλαδο στη δική σας κουζίνα. Εδώ είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να το κάνετε.
Πώς φτιάχνω ελαιόλαδο μόνος μου στο σπίτι
Τι θα χρειαστείτε:
- Φρέσκες ελιές (όσες μπορείτε να μαζέψετε)
- Μια χειροκίνητη μηχανή κοπής κρέατος ή επεξεργαστή τροφίμων εναλλακτικά
- Ένα τηγάνι
- Ένα διχτυωτό σουρωτήρι και ένα τουλπάνι ή λεπτή γάζα
- Ένα μπολ για να συλλέξεις το λάδι
Διαδικασία βήμα βήμα για να φτιάξεις το ελαιόλαδο
Ετοιμάζουμε τις ελιές
Ξεκινήστε αφαιρώντας τα κουκούτσια από τις ελιές.
Αυτό το βήμα θα εξασφαλίσει μια πιο ομαλή διαδικασία σύνθλιψης και φυσικά θα αποτρέψει τη ζημιά στον εξοπλισμό σας. Μπορείτε να το κάνετε με το χέρι ή κάποιο ειδικό εργαλείο για κουκούτσια.
Αλέστε τις ελιές με την μηχανή του κρέατος ή με τον επεξεργαστή (multi), μέχρι να γίνουν οι ελειές πάστα. Εδώ ο στόχος είναι να διασπαστεί η σάρκα για να απελευθερωθούν τα έλαια.
Ζεσταίνουμε την πάστα ελιάς
Μεταφέρετε την πάστα ελιάς σε ένα τηγάνι. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά για να απελευθερωθεί το λάδι. Προσέξτε πρέπει η φωτιά να είναι πολύ χαμηλή και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάψετε την πάστα. Θέλουμε απλά να ζεσταθεί για να μπορεί να βγουν τα έλαια.
Εξάγετε το λάδι
Μόλις ζεσταθεί η πάστα, τοποθετήστε την σε ένα σουρωτήρι το οποίο έχουμε τυλίξει από κάτω με το τουλπάνι (για φιλτράρισμα), πάνω από το μπολ. Εναλλακτικά μπορείτε να στρώσετε επάνω στο μπολ το τουλπάνι έτσι ώστε από το σουρωτήρι να πέφτει επάνω να φιλτράρεται πριν καταλήξει στο μπολ. Ρίχνουμε την πάστα ελιάς στο σουρωτήρι και την πιέζουμε απαλά να βγάλει το λάδι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κουτάλι, τα χέρια σας (με καθαρά γάντια) ή ακόμα και ένα βαρύ αντικείμενο για να ασκήσετε πίεση και να βγουν τα έλαια.
Φιλτράρετε το λάδι
Μετά το στράγγισμα, το υγρό που συλλέγεται πιθανότατα θα περιέχει λάδι και νερό. Αφήστε το να καθίσει για λίγο, αφήνοντας το λάδι να ανέβει στην κορυφή. Αφαιρέστε προσεκτικά το λάδι από πάνω για να το ξεχωρίσετε.
Αποθηκεύστε το ελαιόλαδο σας
Μεταφέρετε το φρεσκο ελαιόλαδο σε ένα καθαρό, αεροστεγές δοχείο. Αποθηκεύστε το σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για να διατηρήσετε τη γεύση και την ποιότητά του.
Συμβουλές για καλύτερα αποτελέσματα
Χρησιμοποιήστε τις πιο φρέσκες ελιές που μπορείτε να βρείτε για το πιο ποιοτικό λάδι. Βεβαιωθείτε ότι όλος ο εξοπλισμός είναι καθαρός για να αποφύγετε βακτήρια.
Πειραματιστείτε με ποικιλίες ελιάς για να ανακαλύψετε διαφορετικές γεύσεις. Το σπιτικό ελαιόλαδο μπορεί να έχει μικρότερη διάρκεια ζωής από τις εμπορικές επιλογές οπότε καλό είναι να καταναλωθεί σε λίγες εβδομάδες.
Η παρασκευή ελαιολάδου στο σπίτι είναι πιο απλή από ό,τι νομίζετε και θα εκτιμήσετε περισσότερο τον υγρό χρυσό.
Αν και μπορεί να μην αποδίδει μεγάλες ποσότητες όπως τα ελαιοτριβεία, η γεύση του φρέσκου, σπιτικού ελαιολάδου είναι απαράμιλλη. Με λίγα μόνο βήματα και λίγη υπομονή, μπορείτε να απολαύσετε μια φρέσκια παρτίδα ελαιόλαδου στην κουζίνα σας.
DISCLAIMER: Αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη για μικρής κλίμακας, οικιακή χρήση και ενδέχεται να μην ταιριάζει με την απόδοση ή τον εξευγενισμό του ελαιολάδου που παράγεται στο εμπόριο. Να χειρίζεστε πάντα με ασφάλεια τον εξοπλισμό παρασκευής τροφίμων