Όσοι είναι από Ζάκυνθο, μένουν στην Ζάκυνθο ή έχουν επισκεφθεί έστω και μια φορά το “Φιόρο του Λεβάντε” σίγουρα έχουν δοκιμάσει τα δυο πιο παραδοσιακά γλυκά του νησιού. Το γλυκό Φρυγανιά αλλά και την παραδοσιακή Φιτούρα.
Το Παραδοσιακό Ζακυνθινό γλυκό Φρυγανιά
Και τα δυο αυτά γλυκά χάνονται στο βάθος του χρόνου. Το παραδοσιακό γλυκό φρυγανιά είναι το γλυκό που έφτιαχναν και ακόμα φτιάχνουν οι νοικοκυρές σε ημέρες γιορτής σαν κέρασμα “φίλεμα”, στους επισκέπτες που έρχονται να ευχηθούν στους εορτάζοντες. Συνήθως φτιάχνεται της Παναγίας αλλά και την Ημέρα που γιορτάζει ο Πολιούχος, ο Άγιος Διονύσιος στις 24 Αυγούστου.
Και για όσους δεν γνωρίζουν ή δεν το έχουν φάει ακόμα (κακώς βέβαια…) το γλυκό φρυγανιά παίρνει το όνομα του από τις σιροπιασμένες φρυγανιές που έχει σαν βάση. Αυτό το γλυκό αποτελείται από τρία στρώματα. Η βάση τους είναι σιροπιασμένες φρυγανιές, στη μέση κρέμα και τέλος σαντιγί. Το γλυκό έχει έντονη τη γεύση της κανέλας και όλα τα υλικά δένουν απίθανα. Μην βιαστείτε να βγάλετε συμπέρασμα ότι η φρυγανιά δεν ταιριάζει αν δεν το δοκιμάσετε.
Το γλυκό φρυγανιά όμως δεν θα το βρεις μόνο στα σπίτια. Θα το βρεις και σε αρκετά μαγαζιά με το κορυφαίο και το πιο ονομαστό την Μπόχαλη. Εκεί τρως το γλυκό φρυγανιά και απολαμβάνεις την υπέροχη θέα της Ζακύνθου.
Η Ζακυνθινή Φιτούρα
Ας πάμε τώρα στην παραδοσιακή φιτούρα της Ζακύνθου. Αυτό το γλυκό είτε θα σου αρέσει είτε όχι. Δεν υπάρχει πανηγύρι που δεν θα βρεις φιτούρα. Αν δεν έχει φιτούρα δεν είναι πανηγύρι!
Η φιτούρα είναι μια πηχτή κρέμα από σιμιγδάλι που κόβεται σε τριγωνικά κομμάτια, τηγανίζεται σε φυτικό λάδι και μετά πασπαλίζεται με κανέλα και ζάχαρη. Εγώ τι να σας πω τώρα… τις λατρεύω!
Η φιτούρα είναι το γλυκό που συνοδεύει τους εορτασμούς του Αγίου Διονυσίου και όχι μόνο. Στην Χώρα της Ζακύνθου εκείνες τις ημέρες θα βρείτε πολλούς πλανόδιους που φτιάχνουν φιτούρες και κάποιοι από αυτούς είναι εκεί όλο τον χρόνο τηγανίζοντας φρέσκες φιτούρες. Αν βρεθείς εκεί, μην πάρεις μία δεν φτάνει, πάρε καμπόσες. Ναι μεν τρώγονται ζεστές αλλά και κρύες καλές είναι.
Το Ζακυνθινό γλυκό Φρυγανιά και η παραδοσιακή Φιτούρα στα 100 καλύτερα γλυκά με κανέλα από την Taste Atlas
Το Taste Atlas είναι ένα γαστρονομικό Website που έχει σαν σκοπό την καταγραφή αλλά και την διατήρηση των τοπικών παραδοσιακών γεύσεων. Προβάλλει τα εστιατόρια που σερβίρουν παραδοσιακή κουζίνα και φιλοξενεί περισσότερες από 10.000 εγγραφές παγκοσμίως.
Το Taste Atlas δημοσίευσε τα 80 καλύτερα γλυκά με κανέλα. Ανάμεσα τους είναι και αρκετά άλλα ελληνικά όπως τα παραδοσιακά Κρητικά Καλτσούνια, η Μισοκοφτή και η Πετιμεζόπιτα.