Σίγουρα όσοι έχετε επισκεφθεί το όμορφο νησί της Ζακύνθου και έχετε βρεθεί σε πανηγύρι, έχετε δοκιμάσει αυτό το τόσο απλό αλλά τόσο νόστιμο γλύκισμα! Τη Ζακυνθινή Φιτούρα!
Από τα πιο απλά και οικονομικά γλυκά αφού τα μοναδικά υλικά που χρειάζεστε είναι νεράκι, σιμιγδάλι και αλάτι! Ας δούμε παρακάτω τη συνταγούλα.
Υλικά για τη Ζακυνθινή Φιτούρα:
περίπου 1500 ml νερό
500 γραμμ. σιμιγδάλι χοντρό
1μιση κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Λάδι για το τηγάνισμα (ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο)
Ζάχαρη και κανέλα για το πασπάλισμα.
Εκτέλεση
Βάζουμε το νεράκι και το αλάτι σε κατσαρόλα μέχρι να πάρει βράση, θέλουμε χαμηλή θερμοκρασία. Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνέχως να μην σβολιάσει. Μόλις γίνει μια ελαφρώς πηχτή κρέμα (ούτε πολύ αραίη αλλά ούτε και πολύ πηχτή – θέλουμε η κουτάλα πίσω της να αφήνει αυλάκια) βγάζουμε από τη φωτιά.
Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψάκι περίπου 20×20 εκ και απλώνουμε την κρέμα στρώνοντας την με ένα κουτάλι για να έχει ομοιόμορφη επιφάνεια.
Εδώ να σημειωθεί οτι η παραδοσιακή φιτούρα έχει αρκετά μεγάλο πάχος για να μπορεί αυτός που την φτιάχνει να την τσιμπάει με το πιρούνι όταν την τηγανίζει και να μην διαλυθεί. Εαν θέλετε πιο λεπτή μπορείτε να βάλετε το μείγμα σε μεγαλύτερο ταψάκι, αλλά μεγάλη προσοχή γιατί εαν βγουν πολύ λεπτά τα κομμάτια θα διαλυθούν κατά το τηγάνισμα.
Αφήνετε να ξεκουραστεί το μείγμα για αρκετές ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί αλλά όχι να ξεπεράσουν τις 12. Εαν θέλετε βάζετε στο ψυγείο, ειδικά εαν είναι καλοκαίρι.
Κόβουμε τις φιτούρες σε μπακλαβαδωτό σχήμα και τηγανίζουμε (στο τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι) σε μέτρια φωτιά κάθε πλευρά μέχρι να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα. Με το πιρούνι γυρίζουμε και τα πλαϊνά να τηγανιστούν ελαφρώς.
Αφού τις βγάλουμε ζεστές πασπαλίζουμε πολύ ζάχαρη και κανέλα πάνω κάτω. Μπορείτε να έχετε φτιάξει ένα μείγμα μέσα σε ένα λεκανάκι και να τις κυλήσετε μέσα!
Τόσο απλά, τόσο οικονομικά, τόσο νόστιμα! Τα φιλιά μου στο υπέροχο νησί μου!