Τα αυγά είναι μια θρεπτική τροφή και είναι πολύ δημοφιλή στα καθημερινά γεύματα πολλών οικογενειών, αλλά δεν είναι όλα εγγυημένης ποιότητας και ασφάλειας. Για να αποφύγετε να αγοράσετε αυγά κακής ποιότητας, πρέπει να δώσετε προσοχή στα ακόλουθα σημάδια. Πόσο αντέχουν τα Αυγά στο Ψυγείο; Έμπειρες νοικοκυρές μας λένε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Τα τσόφλια των αυγών είναι ραγισμένα ή έχουν βρωμιά
Τα ραγισμένα αυγά είναι ένα ιδανικό περιβάλλον για να εισέλθουν βακτήρια και να βλάψουν την υγεία. Η βρωμιά στο τσόφλι του αυγού μπορεί να είναι περιττώματα κοτόπουλου ή μούχλα που μπορεί να προκαλέσει ασθένεια.
Αν τα αυγά επιπλέουν
Δείτε ακόμη Πώς να Αποφύγετε τη Σαλμονέλα Οταν Μαγειρεύετε Αυγά: Να τι Κάνετε Λάθος
Ο ευκολότερος τρόπος για να καταλάβετε αν τα αυγά σας είναι ακόμα φρέσκα είναι να δείτε αν βυθίζονται στο νερό. Απλά γεμίστε ένα ποτήρι ή ένα μπολ με κρύο νερό και βυθίστε το αυγό. Αν φτάσει στον πάτο και ξαπλώσει στο πλάι, είναι ακόμα φρέσκο.
Εάν το αυγό βυθιστεί, αλλά στέκεται στη μία άκρη του στο κάτω μέρος του ποτηριού ή του μπολ, δεν είναι τόσο φρέσκο, αλλά ακόμα βρώσιμο. Ένα αυγό που επιπλέει στην κορυφή δεν είναι φρέσκο και μπορεί να έχει χαλάσει. Η επιστήμη πίσω από αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι τα τσόφλια των αυγών είναι ημιπερατά, πράγμα που σημαίνει ότι ο αέρας μπορεί να περάσει. Όσο μεγαλύτερο είναι το αυγό, τόσο περισσότερος αέρας διεισδύει στο τσόφλι του, με αποτέλεσμα να επιπλέει.
Τα χαλασμένα αυγά απελευθερώνουν επίσης αέρια που μπορούν να τα κάνουν να επιπλέουν. Εάν ένα αυγό μυρίζει άσχημα ή δεν είστε σίγουροι αν έχει χαλάσει, το πιο ασφαλές στοίχημα είναι να το πετάξετε έξω.
Ακαθόριστος κρόκος και ασπράδι
Όταν κρατάτε ένα αυγό κάτω από το φως, ο κρόκος ενός φρέσκου αυγού θα βρίσκεται στο κέντρο, ενώ το ασπράδι θα είναι διαυγές και συμπαγές. Τα παλιά, χαλασμένα αυγά θα έχουν αποκλίνοντα κρόκο, λεπτό ασπράδι και πιθανώς αναμεμειγμένο με αίμα.
Ασυνήθιστη μυρωδιά ψαριού
Τα φρέσκα αυγά έχουν μια χαρακτηριστική ελαφριά μυρωδιά ψαριού. Εάν το αυγό έχει έντονη, δυσάρεστη μυρωδιά ψαρίλας, είναι πιθανό να έχει χαλάσει.
Πολύ παλιά αυγά
Τα φρέσκα αυγά κοτόπουλου είναι καλύτερα εντός 28 ημερών από την ημερομηνία παραγωγής. Τα παλιά αυγά θα μειώσουν την ποιότητα και μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία.
Προσέχοντας τα παραπάνω σημάδια, μπορείτε να επιλέξετε φρέσκα, νόστιμα αυγά, διασφαλίζοντας την υγεία όλης της οικογένειάς σας.
Δείτε επίσης Ο Εύκολος Τρόπος να Καταλάβετε αν τα Αυγά σας Προέρχονται από Άρρωστη Κότα