Υπάρχουν 4 λόγοι που δεν πρέπει να βάζετε υπερβολικό λίπασμα στα μυρωδικά σας όπως κάνετε σε άλλα φυτά. Αντίθετα, φροντίστε τα όπως ακριβώς τα παχύφυτα. Η υπερβολική λίπανση των μυρωδικών σας έχει πολλά μειονεκτήματα, επομένως είναι σημαντικό να την ελαττώσετε.
6 Λόγοι που το Φυτό σας Έχει Κίτρινα Φύλλα Σύμφωνα με τους Κηπουρούς
Γιατί δεν πρέπει να λιπαίνετε υπερβολικά τα μυρωδικά σας
Καταστρέφει το άρωμα και τη γεύση
Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να λιπάνετε τα μυρωδικά σας, νομίζοντας ότι θα οδηγήσει σε μια πλούσια, γευστική συγκομιδή. Όμως τα λιπάσματα μπορούν να καταστρέψουν πλήρως τη γεύση και το άρωμα τους. Το θυμάρι, η ρίγανη, το φασκόμηλο, η λεβάντα, το λεμονόχορτο και το δεντρολίβανο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην υπερλίπανση.
Τα λιπάσματα είναι πλούσια σε άζωτο. Πάρα πολύ από αυτό το θρεπτικό συστατικό θα αναγκάσει τα μυρωδικά σας να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη άφθονου φυλλώματος σε βάρος των αρωματικών ελαίων που δίνουν στα μυρωδικά τις χαρακτηριστικές γεύσεις και τις μυρωδιές τους.
Η υπερβολική λίπανση οδηγεί σε προσβολές από παράσιτα
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το να λιπαίνετε υπερβολικά τα μυρωδικά σας μπορεί πραγματικά να τα κάνει γευστικό στόχο για παράσιτα! Όταν ρίχνετε πάρα πολύ λίπασμα -και πάλι άζωτο- δελεάζετε πεινασμένα ζωύφια που τρέφονται με το άφθονο φύλλωμα που προκύπτει.
Επίσης, τροφοδοτεί την εξαιρετικά γρήγορη, απροσδόκητη ανάπτυξη, αποδυναμώνοντας το φυτό και καθιστώντας το επιρρεπές σε επιθέσεις παράσιτων. Ο βασιλικός, ο κόλιανδρος και ο δυόσμος είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε αυτό το πρόβλημα.
Αν βρείτε αφίδες, τετρανυχίδες ή αλευρωδίδες στα μυρωδικά σας, είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι για να σταματήσετε να τα λιπαίνετε!
Δείτε ακόμη Φυτά που Έχουν Καεί από τον Ήλιο: Πώς να τα Σώσετε
Μπορεί να καούν ή να αφυδατωθούν οι ρίζες
Το να λιπαίνετε υπερβολικά τα μυρωδικά σας με χημικές ουσίες είναι σαν να τα πνίγετε σε αλμυρό νερό. Όταν συσσωρεύετε το λίπασμα, αφήνει άλατα στο χώμα, που βλάπτει τις ευαίσθητες ρίζες των μυρωδικών. Ρουφάνε την υγρασία απευθείας από τις ρίζες, αφήνοντάς τις αφυδατωμένες και ξέρες.
Το κάψιμο των ριζών κάνει τα μυρωδικά να μην μπορούν να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά και καταλήγουν αδύναμα. Ελέγξτε για φύλλα με καφέ άκρες ή πεσμένα φυτά μετά τη λίπανση, μπορεί να είναι σημάδια καψίματος της ρίζας.
Προκαλεί καθυστερημένη ανάπτυξη
Τα περισσότερα βότανα είναι αυτάρκη και μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους. Πάρτε για παράδειγμα το θυμάρι, το δεντρολίβανο και τη ρίγανη. Αυτά τα αρωματικά που προέρχονται από τη Μεσόγειο, έχουν εξελιχθεί για να ευδοκιμούν σε δύσκολες συνθήκες με ελάχιστα θρεπτικά συστατικά.
Μακροπρόθεσμα, τα λιπάσματα μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστερημένη ή παραμορφωμένη ανάπτυξη των μυρωδικών.
Πώς να λιπάνετε τα μυρωδικά με τον σωστό τρόπο
Όταν καλλιεργείτε μυρωδικά σε έναν κήπο, επιλέξτε φυσική, ήπια λίπανση όπως μια καλά χωνεμένη κοπριά αγελάδας για να ενισχύσετε το χώμα πριν τη φύτευση. Εφαρμόστε ένα λεπτό στρώμα κοπριάς στα πάνω εκατοστά του εδάφους για να απελευθερώσετε αργά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που συντηρούν τα μυρωδικά κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.
Μια άλλη καλή επιλογή είναι τα κομπόστ. Βελτιώνει τη δομή του εδάφους, βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας και προσφέρει σταθερή παροχή φυτικής τροφής. Επίσης, ρίξτε υλικό εδαφοκάλυψης για να διατηρήσετε τα θρεπτικά συστατικά και να αποτρέψετε τα ζιζάνια.
Τα μυρωδικά σε γλάστρα έχουν διαφορετικές ανάγκες. Ο περιορισμένος χώρος σημαίνει ότι το χώμα μπορεί γρήγορα να εξαντληθεί από θρεπτικά συστατικά. Χρησιμοποιήστε ένα αραιωμένο υγρό λίπασμα μέσης ισχύος κάθε 3-4 εβδομάδες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής του περιόδου.
Το τσάι κομπόστ είναι ένας άλλος ήπιος και αποτελεσματικός τρόπος για να λιπάνετε μυρωδικά σε γλάστρες. Για να το φτιάξετε, βάλτε ένα μικρό σακουλάκι κομπόστ σε νερό για 24-48 ώρες και μετά χρησιμοποιήστε το υγρό για να ποτίσετε τα φυτά σας.
Και να θυμάστε, είναι πάντα καλύτερο να λιπαίνετε λίγο παρά υπερβολικά τα μυρωδικά σας!
Δείτε επίσης Φυσικό λίπασμα για φυτά: 10 σπιτικά υλικά για να χρησιμοποιήσετε