Πολλές φορές θα έχετε αναρωτηθεί γιατί μελανιάζω εύκολα; Πολλοί άνθρωποι ανακαλύπτουν μυστηριώδεις μώλωπες σε όλο το σώμα τους χωρίς να έχουν ιδέα πώς έχουν προκληθεί. Για να χυθεί άπλετο φως σε αυτό το περίεργο βιολογικό συμβάν, οι ειδικοί αποκαλύπτουν γιατί μελανιάζουμε και πώς να το αντιμετωπίσουμε. Πώς να Αναγνωρίσετε 9 Κοινά Τσιμπήματα Εντόμων – Εικόνες και Οδηγίες
Γιατί μελανιάζω Εύκολα: 5 συνηθισμένοι λόγοι
Τι προκαλεί έναν μώλωπα;
Οι μώλωπες δημιουργούνται από τα τριχοειδή αγγεία που σπάνε κάτω από το δέρμα και διαρρέουν αίμα. Συνήθως συμβαίνουν μετά από τραυματισμό, όπως πτώση ή χτύπημα ενός άκρου σε κάτι που προκαλεί αρκετή δύναμη για να σπάσει τα τριχοειδή αγγεία.
Μετά από αυτό, το σώμα εργάζεται γρήγορα για να «σφραγίσει τις τρύπες» σε αυτά τα κατεστραμμένα τριχοειδή αγγεία, αποτρέποντας τη διαρροή αίματος.
1. Φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα, όπως αντιπηκτικά, ασπιρίνη και ορισμένα αντιβιοτικά και αντικαταθλιπτικά μπορεί να αυξήσουν τους μώλωπες.
Κάθε φάρμακο που σας φέρνει υπνηλία μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς στο να χτυπάτε, αυξάνοντας τους μώλωπες.
Εάν πιστεύετε ότι το φάρμακό σας μπορεί να σας προκαλεί μώλωπες, μιλήστε με το γιατρό σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές.
Δείτε ακόμη Ασθένειες και Αυτοάνοσα: Μήπως φταίει ο χαρακτήρας μας κάποιες φορές;
2. Αλκοόλ
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ηπατική σας λειτουργία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε «συχνούς μώλωπες» επειδή το συκώτι εμπλέκεται τόσο στην πρόληψη όσο και στην επούλωσή τους.
3. Διατροφή
Οι διατροφικές ελλείψεις, όπως τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C ή βιταμίνης Κ, μπορούν επίσης να συμβάλουν στο να μελανιάσει κάποιος πιο εύκολα.
Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της αντοχής του δέρματος και των αιμοφόρων αγγείων, αλλά η βιταμίνη Κ είναι «κρίσιμη» για την παραγωγή πρωτεϊνών πήξης, οι οποίες βοηθούν να σταματήσει η αιμορραγία σε κοψίματα.
4. Περίοδος
Μερικές φορές οι γυναίκες που έχουν δύσκολη έμμηνο ρύση εμφανίζουν επίσης μώλωπες με μικροτραυματισμούς. Αυτό συνήθως δεν είναι κάτι ανησυχητικό, αλλά είναι κάτι που πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας.
5. Ηλικία
Τέλος, σημαντική είναι η ηλικία. Καθώς μεγαλώνουμε, μωλωπιζόμαστε πιο εύκολα. Επιπλέον, το δέρμα γίνεται πιο λεπτό, γεγονός που κάνει τα αιμοφόρα αγγεία πιο εύθραυστα και επομένως πιο επιρρεπή σε μώλωπες.
Πάνω απ’ όλα, όποιος αντιμετωπίζει νέους, ανεξήγητους ή ασυνήθιστους μώλωπες πρέπει να συμβουλευτεί το γιατρό του το συντομότερο δυνατό. Θα αξιολογήσει την υγεία σας και πιθανότατα θα κάνει κάποιες εξετάσεις αίματος για να προσδιορίσει εάν τυχόν υποκείμενες παθήσεις προκαλούν τους μώλωπες.
Δείτε επίσης Η “εξαφανισμένη” ασθένεια που επανήλθε και ρίχνει τα δόντια – Κακή διατροφή και φτωχοποίηση την επενέφεραν