Μπορεί να βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ όλα τα είδη φύλλων αλλά όπως και να το κάνουμε το σπιτικό φύλλο είναι ο βασιλιάς. Αν το πετύχεις οι πίτες γίνονται θεϊκές. Πολλές φορές όμως ειδικά όσοι είναι αρχάριοι συναντούν πολλές αποτυχίες πριν πετύχουν ένα υπέροχο και τραγανό σπιτικό φύλλο.
Παρακάτω θα δείτε οδηγίες και φωτογραφίες για να πετύχετε φύλλο για πίτες τύπου σφολιάτας.
Για το ζυμάρι
Βάζουμε σε λεκάνη 600γρ. αλεύρι γοχ, αλάτι, 1-2κσ λάδι, 1-2κσ ξύδι και 300γρ χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε να γίνει η ζύμη μαλακή χωρίς να κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα περίπου.
Σε μπρίκι βάζουμε 100γρ. φυτίνη και 50γρ. καλαμποκέλαιο και τα λιώνουμε.
Διαδικασία
1. Μοιράζουμε τη ζύμη σε δύο μπάλες, η μια 500γρ. περίπου θα είναι το κάτω φύλλο και η άλλη 400γρ. περίπου θα είναι το πάνω φύλλο. Χρησιμοποιούμε νισεστέ για το άνοιγμα.
2. Ανοίγουμε το φύλλο με διάμετρο 50-55εκ και σχετικά λεπτό. Αλείφουμε τη λιπαρή ουσία και φέρνουμε στη μέση κάθε πλευρά.
3. Αλείφουμε λιπαρή ουσία και διπλώνουμε τις άκρες στη μέση.
4. Ξαναδιπλώνουμε στη μέση την μια πλευρά μόνο τώρα.
5. Διπλώνουμε ξανά αφού αλείψουμε πρώτα.
6.Στο τέλος παίρνουμε αυτό το σχήμα αφού κάνουμε τα διπλώματα. Είναι έτοιμο.
Βάζουμε σε σακουλάκι και αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα το λιγότερο ή και όλο το βράδυ. Μετά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε. Το κάθε κομμάτι μπορούμε να το ανοίξουμε πάλι με τον πλάστη για να τα τοποθετήσουμε στο ταψί μας. Το ένα επάνω και το άλλο κάτω.
Η συνταγή είναι από την ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ και το μέλος Vasso Spanou-Margiolaki