Οι ντομάτες είναι ένα νόστιμο συστατικό στην κουζίνα, αλλά συχνά μπορούν να χαλάσουν γρήγορα εάν δεν αποθηκευτούν σωστά. Ευτυχώς, υπάρχει ένα κόλπο της γιαγιάς που έχει περάσει από γενιά σε γενιά για να διατηρεί τις ντομάτες φρέσκες και νόστιμες για αρκετές ημέρες. Διατήρηση τροφίμων: 14 Τρόφιμα που Μπορούν να Αποθηκευτούν Περισσότερο από όσο Νομίζετε
Ανακαλύψτε το μυστικό της γιαγιάς και πείτε αντίο στις μπαγιάτικες ντομάτες!
Όπως όλοι γνωρίζουμε, όταν οι ντομάτες είναι ακόμα στο χωράφι, παραμένουν ώριμες για πολύ καιρό. Ωστόσο, μετά τη συγκομιδή αρχίζουν να αλλοιώνονται.
Η περιοχή κοντά στο κοτσάνι της ντομάτας είναι επιρρεπής στην εισβολή μικροοργανισμών, όπως μύκητες και βακτήρια, που μπορούν να επιταχύνουν το σάπισμα της.
Το κόλπο με την αυτοκόλλητη ταινία
Επομένως, το κόλπο για να αποφύγετε τη δράση αυτών των μικροοργανισμών και να διατηρήσετε τις ντομάτες είναι να εφαρμόσετε αυτοκόλλητη ταινία σε αυτή την περιοχή.
- Αν και μπορεί να ακούγεται ασυνήθιστο και ακόμη και υπερβολικά απλό, αυτή η μέθοδος μειώνει τη ροή αέρα γύρω από το κοτσάνι.
- Με αυτόν τον τρόπο, βοηθά στη μείωση του πολλαπλασιασμού των μικροοργανισμών που ευθύνονται για τη σήψη της ντομάτας.
- Έτσι είναι δυνατό να διατηρηθεί πιο αποτελεσματικά τόσο η φρεσκάδα όσο και η γεύση της ντομάτας.
- Είναι απαραίτητο να αφαιρείτε την αυτοκόλλητη ταινία και να πλένετε τις ντομάτες πριν τις καταναλώσετε.
Πού να διατηρήσετε τις ντομάτες; Μέσα ή έξω από το ψυγείο;
Οι ντομάτες πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου, δηλαδή σε ντουλάπι ή φρουτιέρα στο τραπέζι της κουζίνας.
- Δεν συνιστάται ποτέ να αποθηκεύετε τις ντομάτες στο ψυγείο. Αν και το κρύο μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής ορισμένων τροφίμων, μπορεί επίσης να αλλάξει τα χαρακτηριστικά τους, κάτι που είναι ιδιαίτερα επιβλαβές στην περίπτωση της ντομάτας.
- Όταν οι ντομάτες φυλάσσονται στο ψυγείο, μπορεί να χάσουν τη ζουμερή υφή και το βαθύ κόκκινο χρώμα τους. Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν, όπως τα αντιοξειδωτικά.
- Το ψυγείο ή η κατάψυξη θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τις ντομάτες που είναι ήδη πολύ ώριμες και πρόκειται να χαλάσουν. Ωστόσο, υπό αυτές τις συνθήκες, οι ντομάτες είναι πιο κατάλληλες για χρήση σε σάλτσα.
- Επιπλέον, ΔΕΝ συνιστάται να αποθηκεύετε τις ντομάτες σε πλαστικές σακούλες, καθώς αυτό μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία αλλοίωσης εμποδίζοντάς τις να «αναπνέουν».
- Εάν είναι δυνατόν, μια ακόμη καλύτερη πρακτική είναι να τοποθετείτε τις ντομάτες ανάποδα, δημιουργώντας ένα είδος «φραγμού» στο κοτσάνι τους.
Δείτε επίσης 5 Αλάνθαστες Συμβουλές για να Διατηρήσετε τα Αναψυκτικά Φρέσκα και Αεριούχα