Ο ύπνος, ενώ ένα από τα πιο ευχάριστα και χαλαρωτικά πράγματα που κάνουμε αλλά και ένα από τα πιο απαραίτητα. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα υγείας. Η Έλλειψη Ύπνου Μπορεί να Βλάψει τον Εγκέφαλο σας
Ο ύπνος είναι το βασικό υπόλοιπο του σώματος που υποστηρίζει όλες τις σωματικές λειτουργίες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το σώμα κοιμάται και έτσι επαναφορτίζεται μετά την αγχωτική και δύσκολη μέρα.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εκατομμύρια άλλες διεργασίες συμβαίνουν στο σώμα, βοηθώντας τον εγκέφαλο να απομνημονεύσει πράγματα και τα κύτταρα να αναγεννήσουν και να επιδιορθώσουν τους κατεστραμμένους ιστούς.
Επομένως, η έλλειψη ύπνου εμποδίζει όλες αυτές τις διαδικασίες και η παρατεταμένη στέρηση ύπνου μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία.
Προφανώς, οι ερευνητές μελέτησαν τις ακριβείς συνέπειες της χρόνιας έλλειψης ύπνου στο σώμα και διαπίστωσαν ότι περιλαμβάνουν την ανάπτυξη σοβαρών ασθενειών.
Έλλειψη Ύπνου: Παχυσαρκία και διαβήτης
Ο κακός ύπνος έχει συσχετιστεί με τον διαβήτη εδώ και πολύ καιρό, αλλά επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο ανακάλυψαν πρόσφατα τον τρόπο με τον οποίο η έλλειψη ύπνου μπορεί δυνητικά να προκαλέσει παχυσαρκία και διαβήτη.
Ανέλυσαν τις επιπτώσεις του λίγου ύπνου στη συσσώρευση λιπαρών οξέων, καθώς τα επίπεδα αυτών των οξέων στο αίμα επηρεάζουν την ταχύτητα του μεταβολισμού και την ικανότητα της ινσουλίνης να ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα.
Εξέτασαν 19 άντρες με διαφορετικά πρότυπα ύπνου και διαπίστωσαν ότι όσοι κοιμόντουσαν για 4 ώρες για τρεις νύχτες είχαν υψηλά επίπεδα λιπαρών οξέων στο αίμα τους μεταξύ των 4 π.μ. και 9 π.μ., που ήταν 15-30% υψηλότερο από εκείνους που κοιμόντουσαν 8,5 ώρες κάθε βράδυ.
Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι η αύξηση των επιπέδων λιπαρών οξέων αύξησε επίσης την αντίσταση στην ινσουλίνη, οδηγώντας σε προδιαβήτη.
Έλλειψη Ύπνου: Αλτσχάιμερ
Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης του 2013 που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει στη νόσο του Αλτσχάιμερ και να επιταχύνει την εξέλιξή της.
Η μελέτη βασίστηκε σε προηγούμενες έρευνες που διαπίστωσαν ότι ο ύπνος είναι απαραίτητος για τον εγκέφαλο για την εξάλειψη των «εγκεφαλικών αποβλήτων» ή των αποθέσεων που μοιάζουν με σκουπίδια που μπορεί να συσσωρευτούν και να οδηγήσουν σε άνοια.
Στη μελέτη συμμετείχαν 70 ενήλικες μεταξύ 53 και 91 ετών, και έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι δεν κοιμόντουσαν καλά κάθε βράδυ είχαν μεγαλύτερη ποσότητα βήτα-αμυλοειδούς εναπόθεσης στον εγκέφαλό τους σε σαρώσεις PET, μια ένωση που είναι οριστικός δείκτης της νόσου του Αλτσχάιμερ. .
Δείτε ακόμη Μελέτη: Ο Μεσημεριανός Ύπνος Βελτιώνει τη Μάθηση, τη Μνήμη και την Εστίαση
Έλλειψη Ύπνου: Καρδιαγγειακές παθήσεις
Η καρδιαγγειακή νόσος έχει συνδεθεί με την έλλειψη ύπνου αλλά μια πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στο EuroHeart Care, την ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας βρήκε περισσότερα στοιχεία ισχυρής συσχέτισης. Αφού παρακολούθησαν 657 Ρώσους άνδρες μεταξύ 25 και 64 ετών για 14 χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν τα δύο τρίτα όσων υπέστησαν καρδιακή προσβολή είχαν επίσης διαταραχή ύπνου.
Επιπλέον, οι άνδρες που παραπονέθηκαν για διαταραχές ύπνου διαπιστώθηκε επίσης ότι είχαν 2,6 φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και 1,5 έως τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού.
Έλλειψη Ύπνου: Ελκώδης κολίτιδα
Η ελκώδης κολίτιδα, μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου που χαρακτηρίζεται από έλκη στην επένδυση του πεπτικού σας συστήματος, καθώς και η νόσος του Crohn μπορεί να είναι προϊόν τόσο της στέρησης ύπνου όσο και του υπερβολικού ύπνου, σύμφωνα με μια μελέτη του 2014. Ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης διαπίστωσαν ότι η σωστή ποσότητα ύπνου είναι απαραίτητη για τον περιορισμό των φλεγμονωδών αποκρίσεων στο πεπτικό σύστημα που συχνά οδηγούν στις δύο ασθένειες.
Μετά από μελέτη γυναικών που εγγράφηκαν στη Μελέτη Νοσηλευτών Υγείας (NHS) από το 1976 και το 1989, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κίνδυνοι ελκώδους κολίτιδας αυξήθηκαν καθώς ο ύπνος ανά νύχτα μειώθηκε σε έξι ώρες ή λιγότερο. Εναλλακτικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι περισσότερες από εννέα ώρες ύπνου αύξανε τους κινδύνους, υποδηλώνοντας ότι το όριο για τη διακοπή της φλεγμονής του πεπτικού συστήματος είναι ένα πολύ στενό παράθυρο που απαιτεί ακριβώς τη σωστή ποσότητα κλειστού ματιού. Αν και αυτή η ανταπόκριση βρέθηκε μόνο σε ενήλικες γυναίκες, οι αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ελκώδους κολίτιδας όταν κοιμόντουσαν λίγο, υπήρχαν παρά άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, το βάρος και συνήθειες όπως το κάπνισμα και το ποτό.
Έλλειψη Ύπνου: Καρκίνος του προστάτη
Σε μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, οι ερευνητές βρήκαν αυξημένη επίπτωση και σοβαρότητα του καρκίνου του προστάτη σε ασθενείς με προβλήματα ύπνου. Αφού παρακολούθησαν 2.425 Ισλανδούς άνδρες μεταξύ 67 και 96 ετών για τρία έως επτά χρόνια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη αυξήθηκε στο 60% των ανδρών που είχαν πρόβλημα να κοιμηθούν. Αυτός ο αριθμός διπλασιάστηκε με τους άνδρες που ανέφεραν ότι δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Επιπλέον, όσοι αντιμετώπισαν προβλήματα ύπνου ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν μεταγενέστερα στάδια καρκίνου του προστάτη.
πηγή φωτογραφίας
Δείτε επίσης Τρίβεις τα Πόδια σου στον Ύπνο; Αυτός είναι ο λόγος για να μας πάρει ο ύπνος