Για μερικούς ανθρώπους, η αϋπνία είναι αρκετά συνηθισμένη. Το άγχος, οι καθημερινές δραστηριότητες και ο επιταχυνόμενος ρυθμός ζωής μπορεί να δυσκολέψουν τον ύπνο τη νύχτα και το να μένετε ξύπνιοι για πολύ καιρό μπορεί να είναι κακό για τον εγκέφαλό σας. Γιατί ο Ύπνος στον Καναπέ Μπορεί να Είναι Βλαβερός
Ο ύπνος βοηθά να απελευθερώσουμε τις τοξίνες.
Ο ύπνος αναγεννά το ανοσοποιητικό σύστημα, το αναπνευστικό σύστημα και τα επίπεδα ενέργειας, επιτρέποντας στον εγκέφαλο να επεξεργάζεται τις πληροφορίες που έχει αποκτήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτός από τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού. Αποβάλλει όμως και τις τοξίνες από τη νευρολογική δραστηριότητα που βιώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν δεν έχουμε αρκετές ώρες ξεκούρασης, το σώμα μετατρέπει αυτές τις τοξίνες σε ένα είδος αποθέματος καυσίμου.
Καύση εγκεφαλικού καυσίμου
Βραχυπρόθεσμα, η εξάλειψη αυτών των τοξινών θα μπορούσε να είναι ευεργετική για την υγεία του εγκεφάλου, καθώς όλη αυτή η ενέργεια θα χρησιμοποιηθεί για αυτή τη διαδικασία. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, σε περιπτώσεις ατόμων που υποφέρουν από άπνοια ύπνου ή χρόνια αϋπνία, η χρήση όλων των αποθεμάτων του εγκεφάλου τους θα μπορούσε να επηρεάσει τις λειτουργίες του και να συμβάλει στον εκφυλισμό αυτού του ζωτικού οργάνου.
Μελέτη σε ποντίκια
Μια ομάδα νευροεπιστημόνων του Πολυτεχνείου του Marche στην Ιταλία, διεξήγαγε μια μελέτη χρησιμοποιώντας ποντίκια που τα χώρισαν σε διαφορετικές ομάδες: Η πρώτη μπορούσε να κοιμηθεί όσο ήθελε κατά τη διάρκεια της ημέρας, η δεύτερη ήταν υποχρεωμένο να μείνει ξύπνια και να κοιμάται λιγότερο από 8 ώρες την ημέρα και η τρίτη έπρεπε να είναι σε εγρήγορση για 5 συνεχόμενες ημέρες ώστε οι επιστήμονες να μπορούν να παρατηρήσουν τις αλλαγές στον εγκέφαλό τους.
Δείτε ακόμη Γιατί ο Ύπνος με Ανεμιστήρα Μπορεί να Βλάψει την Υγεία μας
Καθαρισμός κυττάρων
Τα αστροκύτταρα είναι υπεύθυνα για τη λειτουργία αυτοκαθαρισμού του εγκεφάλου και υπάρχουν επίσης σε ποντίκια. Έτσι, παρατηρώντας τη δραστηριότητα αυτών των κυττάρων, μπόρεσαν να βγάλουν συμπέρασμα. Στο τέλος του πειράματος, οι εγκέφαλοι των ποντικών που είχαν κοιμηθεί αρκετά είχε επίπεδο δραστηριότητας αστροκυττάρων 6%, η δεύτερη ομάδα είχε επίπεδο δραστηριότητας αστροκυττάρων 8% και η τρίτη, μετά από 5 ημέρες, είχε δραστηριότητα αστροκυττάρων επίπεδο 13,5%. Αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα μας θα κάνουν πιο ενδελεχή «καθαρισμό» όσο λιγότερο κοιμόμαστε.
Ο εγκέφαλος μπορεί να φάει τον εαυτό του
Στους αρουραίους, αυτή η διαδικασία πρακτικά συνίσταται στην κατανάλωση των νευρικών συνάψεων στον εγκέφαλό τους και υποδηλώνει ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και στους ανθρώπους. Το να μην κοιμόμαστε πολλές νύχτες στη σειρά θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση αυτής της λειτουργίας, καθιστώντας μας επιρρεπείς σε εκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ ή συμβάλλοντας στην άνοια μακροπρόθεσμα.
Συμβουλές για καλύτερο ύπνο
Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκοιμηθείτε εάν μερικές φορές αντιμετωπίζετε αϋπνία, αλλά εάν το πρόβλημά σας είναι επίμονο, σας συνιστούμε να επισκεφτείτε έναν ειδικό.
- Κάντε διαλογισμό
- Προσαρμόστε το περιβάλλον του υπνοδωματίου σας για να το κάνετε πιο άνετο
- Κάντε σωματική δραστηριότητα
- Περιορίστε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών
- Πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα
- Μειώστε την πρόσληψη καφεΐνης
- Εκτεθείτε στο φως του ήλιου για μέτριο χρόνο
πηγή φωτό
Δείτε επίσης 6 Λόγοι που Δεν Μπορείτε να Κοιμηθείτε Καλά