in , , , ,

Μελέτη: Ο Μεσημεριανός Ύπνος Βελτιώνει τη Μάθηση, τη Μνήμη και την Εστίαση

Μελέτη: Ο Μεσημεριανός Ύπνος Βελτιώνει τη Μάθηση, τη Μνήμη και την Εστίαση
Μελέτη: Ο Μεσημεριανός Ύπνος Βελτιώνει τη Μάθηση, τη Μνήμη και την Εστίαση

Πάνω από το 85% των θηλαστικών κοιμούνται όλο το εικοσιτετράωρο, σε αρκετά σύντομα διαστήματα, αντί όλη τη νύχτα. Οι άνθρωποι συγκαταλέγονται στη μικρή μειοψηφία που κοιμούνται, που σημαίνει ότι οι μέρες μας χωρίζονται σε δύο διακριτές περιόδους, μία για τον ύπνο και μία για το ξύπνημα. 5 Λόγοι που ο Ύπνος Είναι Σημαντικός για την Απώλεια Βάρους

Μελέτη: Ο Μεσημεριανός Ύπνος Βελτιώνει τη Μάθηση, τη Μνήμη και την Εστίαση

Ο μεσημεριανός ύπνος είναι κοινός τόπος μεταξύ των μικρών παιδιών και των ηλικιωμένων, καθώς και μεταξύ των μεσήλικων ενηλίκων σε πολλούς πολιτισμούς της Ανατολής.

Αλλά στη Δύση, έχουμε πείσει τους εαυτούς μας ότι ο μεσημεριανός ύπνος είναι τεμπελιά και αντιπαραγωγικός.

Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι τα παιδιά σχολικής ηλικίας που κοιμούνται 5 έως 7 ημέρες την εβδομάδα έχουν περισσότερη εστιασμένη προσοχή, καλύτερη ικανότητα μη λεκτικής λογικής και χωρική μνήμη.

Μια μελέτη του 2014 έδειξε ότι ένας 30λεπτος μεσημεριανός ύπνος απέτρεψε τη φυσιολογική απογευματινή μείωση της ενέργειας και της προσοχής και ένας μεσημεριανός ύπνος 60 λεπτών στην πραγματικότητα ανέτρεψε την ψυχική επιδείνωση που προκαλείται από την ημέρα.

Μια μελέτη του 2003 διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες είχαν εξίσου καλή απόδοση μετά από έναν υπνάκο 60 έως 90 λεπτών όπως και μετά από μια πλήρη νύχτα ύπνου.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Δείτε ακόμη Γιατί ο Ύπνος στον Καναπέ Μπορεί να Είναι Βλαβερός

«Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι ότι σε έναν υπνάκο 90 λεπτών, μπορείτε να έχετε τα ίδια οφέλη με μια περίοδο ύπνου οκτώ ωρών», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης και ψυχολόγος Sara Mednick. Και στην πραγματικότητα, ο μεσημεριανός ύπνος έχει ένα πρόσθετο όφελος πέρα από έναν καλό ύπνο».

Ο μεσημεριανός ύπνος βοήθησε στη βελτίωση των αποτελεσμάτων των τεστ μνήμης ακόμη περισσότερο από την καφεΐνη, διαπίστωσε η Mednick σε μια μελέτη παρακολούθησης το 2008.

Μια μελέτη της NASA σε νυσταγμένους στρατιωτικούς πιλότους και αστροναύτες διαπίστωσε ότι ένας υπνάκος 40 λεπτών βελτίωσε την απόδοση κατά 34% και την εγρήγορση κατά 100%.

Ο μεσημεριανός ύπνος σχετίζεται επίσης με μειωμένη αρτηριακή πίεση και βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία.

Παρά όλα τα αποδεδειγμένα οφέλη του μεσημεριανού ύπνου, εξακολουθεί να είναι ταμπού για τους δυτικούς εργαζόμενους άνδρες και γυναίκες.

«Ο ημερήσιος ύπνος είναι αρκετά αμφιλεγόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Xiaopeng Ji, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης του 2018 και διευθυντής ενός ερευνητικού προγράμματος ύπνου στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ.

«Στη δυτική κουλτούρα, το μονοφασικό πρότυπο ύπνου θεωρείται δείκτης ωρίμανσης του εγκεφάλου. Στην Κίνα, ο χρόνος για τον μεσημεριανό ύπνο είναι ενσωματωμένος στο πρόγραμμα μετά το γεύμα για πολλούς ενήλικες σε χώρους εργασίας και μαθητές στα σχολεία».

Στην Ιαπωνία, η πρακτική του inemuri — ή του «ύπνου εν ώρα εργασίας» — ενθαρρύνεται στο γραφείο, στο τρένο, ακόμη και στην τάξη. Εκεί ο μεσημεριανός ύπνος συνδέεται με μια επιτυχημένη καριέρα.

πηγή φωτογραφίας

Δείτε επίσης Γιατί ο Ύπνος με Ανεμιστήρα Μπορεί να Βλάψει την Υγεία μας

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 0 / 5. Αξιολογήσεις: 0

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

Ημερομηνία Λήξης: Λήγουν Πράγματι τα Προϊόντα Οικιακού Καθαρισμού;

Ημερομηνία Λήξης: Λήγουν Πράγματι τα Προϊόντα Οικιακού Καθαρισμού;

καθαρισμός χωρίς γάντια,συμβουλές καθαρισμού,χρήσιμα,

Πόσο Επιβλαβές Είναι να Καθαρίζετε με Γυμνά Χέρια;