Ειδικά τώρα που η τιμή του Ελαιολάδου έχει φτάσει σε τιμές ρεκόρ το τελευταίο που θέλουμε είναι να αγοράσουμε νοθευμένο λάδι ή λάδι κακής ποιότητας ανακατεμένο με άλλα έλαια.
Το ελαιόλαδο είναι ίσως από τα πιο βασικά συστατικά της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας. Πραγματικά δεν νομίζω να υπάρχει έλληνας που δεν τρώει ελαιόλαδο καθημερινά. Όλες οι συνταγές μας ξεκίναμε με ένα “ρίχνω λάδι στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα”.
Και ενώ τα οφέλη του ελαιολάδου είναι άπειρα τι γίνεται αν αυτό που έχουμε αγοράσει δεν είναι αυτό που μας έχουν τάξει; Το αγοράσαμε για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, είναι όμως τελικά; Αρχικά θα πρέπει να το δοκιμάζετε, να το μυρίζετε και φυσικά να βλέπετε το χρώμα του και την υφή του.
Τρόποι για να ελέγξω αν το ελαιόλαδο είναι νοθευμένο
Ευτυχώς υπάρχει τρόποι για να κάνουμε μια πρώτη εκτίμηση.
Δοκιμή ελαιολάδου στο ψυγείο
Πέρα από την εικόνα του και την γεύση του ο τρόπος για να καταλάβετε οτι το λάδι σας είναι καλό είναι το ψυγείο. Το ελαιόλαδο μέσα στο ψυγείο θα πήξει. Τα υπόλοιπα λάδια δεν πήζουν. Βάλτε λοιπόν σε ένα μπολάκι ή σε ένα μπουκάλι λάδι και μετά στο ψυγείο για 24 ώρες.
- Αν πήξει τότε το λάδι σας είναι αγνό ελαιόλαδο.
- Αν δεν πήξει τότε δεν είναι αγνό ελαιόλαδο
Δοκίμασε το λάδι με φυτίλι
- Βάλτε ένα φυτίλι μεσα σε ελαιόλαδο. Αν το λάδι είναι αγνό τότε το φυτίλι μένει αναμμένο. Επίσης το αγνό παρθένο ελαιόλαδο καίει χωρίς καπνό.
Μερικές συμβουλές ακόμα
- Αποφύγετε τα ελαιόλαδα που δεν αναγράφουν «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» στην ετικέτα. Το να βρείτε σκέτη την λέξη “αγνό” στην ετικέτα δεν αποτελεί και τόσο μεγάλη εγγύηση.
- Αναζητήστε παραγωγούς που παρέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες και λεπτομέρειες όπως ο τόπος παραγωγής
- Μπορείτε να βρείτε και βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο ακόμα και στο διαδίκτυο απλά ποτέ μην ξεχνάτε τις μαγικές λεξούλες “Εξαιρετικά παρθένο Ελαιόλαδο”