Οι περισσότεροι πιθανότατα απλώνετε κέτσαπ σε όλα τα χάμπουργκερ και τις πατάτες. Μερικοί από εσάς μπορεί να το πιείτε και κατευθείαν. Γνωρίζατε όμως ότι κέτσαπ στο ψυγείο σας είναι επίσης ένα ισχυρό καθαριστικό; Πώς να καθαρίσουμε επίμονους λεκέδες στο φούρνο με Κέτσαπ! Το αποτέλεσμα θα σας αφήσει άφωνους.
Για να καθαρίσετε τα μαυρισμένα χάλκινα σκεύη σας και να αφαιρέσετε τη θαμπάδα από τα ασημικά σας, πάρτε ένα μπουκάλι κέτσαπ, το οποίο μπορεί να ανανεώσει τα μεταλλικά σκεύη καλύτερα από τα σκληρά χημικά καθαριστικά.
Καλύψτε τα αντικείμενα με μια ελαφριά στρώση από την κόκκινη σάλτσα και αφήστε την για περίπου 5 έως 30 λεπτά, ανάλογα με το πόσο βαθύς καθαρισμός χρειάζεται. Εάν χρειάζεται να καθαρίσετε βαθιά τυχόν μικρές γωνίες και άκρες, πάρτε μια οδοντόβουρτσα και τρίψτε το. Για να τελειώσετε, ξεπλύνετε και στεγνώστε τα μέταλλα.
Δείτε ακόμη
Η υψηλή οξύτητα του κέτσαπ το καθιστά την ιδανική λύση καθαρισμού για χαλκό και ασήμι. Με pH 3,85, το κέτσαπ μπορεί να διασπάσει τον άνθρακα που δημιουργεί μαύρισμα στο μέταλλο. Αν αφεθούν έξω και εκτεθούν στον αέρα, μέταλλα όπως ο χαλκός και το ασήμι θα αναπτύξουν συσσώρευση άνθρακα και θα αλλάξουν χρώμα. Η εφαρμογή κέτσαπ στο μετάλλο το κάνει να αντιδρά και να οξειδώνει το μαύρισμα.
Ωστόσο, προσέξτε να μην εφαρμόσετε πολύ κέτσαπ. Η περιεκτικότητα σε οξύ είναι τόσο ισχυρή που αφήνοντας κέτσαπ σε ευαίσθητα ασημένια κοσμήματα για πολύ καιρό μπορεί να καταβροχθίσει το μέταλλο.
Ωστόσο, η καθαριστική δύναμη του κέτσαπ δεν περιορίζεται στα ασημένια μαχαιροπήρουνα και μαγειρικά σκεύη σας. Μπορεί επίσης να κάνει τα συλλεκτικά νομίσματα να λάμπουν.